Cookie- og Privatlivspolitik
Redaktionen vælger: Årtiets bedste animationsfilm

Redaktionen vælger: Årtiets bedste animationsfilm

En film. Hvert år. 2010-2019. 

Stem op!
10
Stem ned!
0
(reset)

10erne har været et fremragende filmårti, og det skal fejres! Vi har derfor på redaktionen valgt hver især at kåre én film pr. år inden for specifikt udvalgte genrer.

Indtil videre har vi været igennem superheltegenren (se listen her), gysergenren (se listen her), action-genren (se listen her), danske fiktionsfilm (se listen her), thriller-genren (se listen her), romantik-genren (se listen her) og komedie-genren (se listen her). Nu er turen så kommet til animationsfilmene:

Del endelig dine egne valg i kommentarfeltet forneden - det er sværere, end du tror!

Tangled (Christine)
'Toy Story 3' er en glimrende film, og jeg nød virkelig 'Sådan træner du din drage', men jeg vil helst gense 'Tangled'. 

Toy Story 3 (Olivia)
Det er fantastisk nok i sig selv, at en historie om levende og til tider fjollet legetøj kan få voksne mennesker til at tudbrøle (mig selv inkluderet), men 'Toy Story 3' trækker i alle de rigtige hjertetråde.

Toy Story 3 (Bjarke)
Dette er ikke alene en mere end vellykket opfølger til to i øvrigt ligeledes fremragende animationsfilm, men også en film, der er bedre end forgængerne. Rørende, sjov og spændende.

Toy Story 3 (Stine)
Et mesterværk, der lever op til den tårnhøje standard hos Buzz og Woody, mens den bidrager med den mest tilfredsstillende afslutning på en trilogi nogensinde… og får dig til at tude!

Toy Story 3 (Daniel)
Ikke alle Pixars efterfølgere er lige gode, men 'Toy Story 3' er trods visse genbrugselementer på højde med de to første film - ikke mindst pga. den hjerteknusende slutning. 'To på flugt' fra samme år er også god.

The Adventures of Tintin (Christine)
Ikke min favorit type af animation, men Tintin-historier er bare altid gode, og Spielberg har om ikke andet skabt en underholdende adventure-film med nogle overbevisende action-sekvenser.

Rango (Olivia)
En selvoptaget, egoistisk kamæleon i Det Vilde Vesten udgør grunden for en sød og sjov film samt en af årtiets bedste "roller" for gode gamle Johnny Depp.

Rango (Bjarke)
En herlig og opfindsomt animeret film, der ligeledes er både indtagende fjollet og ikke mindst morsom, hvor Johnny Depp veloplagt lægger stemme til titelkarakteren Rango.

Rango (Stine)
Spielbergs 'Tintin' er i den grad undervurderet, men Gore Verbinskis familievenlige western om en øgles opgør med en magtsyg sherif er ikke bare underholdende… det er jo 'Chinatown' for børn!

Tintin: Enhjørningens hemmelighed (Daniel)
Det ærgrer mig, at Steven Spielberg og Peter Jackson har udsat deres kommende, fælles Tintin-projekter, for den første film er suverænt underholdende og tro mod Hergés forlæg. Biljagten i én lang indstilling er den bedste i nogen animationsfilm, jeg har set.

Wolf Children (Christine)
En fortryllende og velfortalt film, der absolut ikke får mig til at ærgre mig over, at jeg ikke har fået børn endnu.

Frankenweenie (Olivia)
Tim Burtons distinkte animationsfilm har bare en helt særlig, nærmest nostalgisk charme, og det samme kan siges om 'Frankenweenie', der kan spottes som en Burton-film (som man holder mest af ham) på lang afstand.

Frankenweenie (Bjarke)
Dette år stod det svære valg for mig mellem spøgelser i 'ParaNorman' og Tim Burtons 'Frankenweenie'. Et ret så umuligt valg, hvor sidstnævnte dog med millimeter tager sejren hjem.

ParaNorman (Stine)
Laika er så undervurderet – også denne finurlig og dejligt gyselig 3D stop motion-film om en ung dreng, som kan kommunikere med spøgelser og derfor får til at opgave at bryde en 300 år lang forbandelse... mens han har fået stuearrest.

Vilde Rolf (Daniel)
Når man som jeg er vokset op med 90ernes Nintendo-spil, taler Vilde Rolfs utallige henvisninger til retro gaming direkte til mig. Filmen er ikke perfekt, men charmerende nok til at være årets bedste animationsfilm.

The Croods (Christine)
Voice-castet med bl.a. Nicolas Cage, Emma Stone og Ryan Reynolds er helt genialt i animationsfilmen om en fortidsfamilie, der bliver nødt til at affinde sig med en verden i forandring. 

The Wind Rises (Olivia)
Andre af Hayao Miyazakis værker har ramt mig væsentligt mere, men 'The Wind Rises' er på mange måder hans mest modne film, og alt, han laver, fortjener kærlighed og stor beundring.

Monsters University (Bjarke)
Pixar sidder tungt på animationstronen, hvor de dette år leverede den fine opfølger til den mesterlige 'Monsters, Inc.', der var et ret så vellykket gensyn med den umage duo Mike og Sully.

Frost (Stine)
Jeg kunne ret godt lide både 'Turbo', 'Monster’s University' og 'Croods', men Disneys sensationelle comeback inden for prinsesse-fortællingerne formåede at opdatere mytologien på en super relevant måde.

Frost (Daniel)
Sangene og det sjove persongalleri er det, der gør verdenssuccesen 'Frost' til en vinder. Jeg blev dog personligt mest begejstret for nogle af de overraskelser, der vendte ens forventninger til eventyrgenren på hovedet.

The LEGO Movie (Christine)
Jeg så ikke 'The LEGO Movie' før i år, og som det viser sig - så er den præcis lige så god, som alle render rundt og siger. Fantastisk animationsarbejde og humoren er spot-on. 

Sådan træner du din drage 2 (Olivia)
Jeg er simpelthen tosset med drager, så selvfølgelig er jeg også tosset med Dreamworks drage- og vikingefyldte univers, der med garanti altid efterlader mig i en pøl af tårer.

The Box Trolls (Bjarke)
Jeg havde gode animationsoplevelser med både 'Big Hero 6' og 'The Lego Movie', men det er dog de søde og fjollede trolde, der dette år gjorde størst indtryk på mig.

Sådan træner du din drage 2 (Stine)
Selvom 'Big Hero 6' er super fin, er jeg meget betaget af det univers og den alvor, de bygger op i drage-filmene. Højdepunktet for trilogien kom med 2'eren, der bedst kan sammenlignes med 'The Empire Strikes Back'.

Sådan træner du din drage 2 (Daniel)
Hvis etteren er den første 'Star Wars', er efterfølgeren 'Imperiet slår igen'. Mørkere, strammere fortalt og med mere dybde i personudviklingen. Jeg var især rørt over forholdet mellem Hikke og hans far.

Inside Out (Christine)
Jeg havde absolut ingen tvivl om, at ‘Inside Out’ skulle på min liste. En animationsfilm som få andre, der fik mig til at genoverveje hele mit indre emotionelle liv. 

Inside Out (Olivia)
En af de animationsfilm, der nok ramte de voksne hårdere end børnene; dens fremstilling af det uundgåelige tab af barndom er hjerteknusende og samtidigt hjertevarm og inspirerende.

Inside Out (Bjarke)
Uden sammenligning i øvrigt, så var både 'Anomelisa' og 'Inside Out' rørende oplevelser på hver deres måde. Men Pixar tager altså med denne opfindsomme sag prisen som årets bedste animationsfilm.

Inside Out (Stine)
Det er vist universelt slået fast, at Pixar med 'Inside Out' for alvor satte sig på tronen af animationsverden. Når man kan lave den her slags film, så kan man alt!

Inside Out (Daniel)
Pixar er kendt for at gøre det umulige, og med 'Inderst inde' lykkes det dem at skildre en ung piges følelser gennem et kontrolcenter i hjernen. Sød, sjov og ikke mindst ufatteligt rørende, især hen imod slutningen. Et mesterværk.

Your Name (Christine)
Jeg bliver forelsket ved hvert gensyn med den eventyrlige historie om to forbundne sjæle.

Your Name (Olivia)
Et andet godt bud havde været 'Kubo and the Two Strings', der fejlagtigt har det med at blive lidt overset trods dens vanvittige teknik, men 'Your Name's forrygende og fængslende smukke historie om kærlighed på tværs af tid og sted er svær at slå.

Kubo and the Two Strings (Bjarke)
En både munter, dyster og samuraisej animationsfilm, der tager pladsen foran ellers også ret så fine film som 'Moana' og 'Zootropolis'.

Zootropolis (Stine)
Disney er oppe på et Pixar-niveau med deres dyrefabel om racisme, og derfor må den ellers smukke og fremragende japanske 'Your Name' se sig akkurat slået.

Zootropolis (Daniel)
Makkerparret bestående af politi-kaninen Judy Hopps og den slyngelagtige ræv Nick Wilde er hovedårsagen til at se denne veloplagte Disney-film, der også har et par udmærkede moraler omkring tolerance og forskellighed.

The Breadwinner (Christine)
Uretfærdighed står forrest i den meget rørende historie om en familie i Kabul i 2001, der ligeledes handler om styrken ved historiefortælling og håb.

Coco (Olivia)
Igen: Pixar kan bare det der med at ramme én de helt rigtige steder, så man ender med at sidde opløst tilbage i biografsædet, og 'Coco' er både flot, farverig og bevægende.

Coco (Bjarke)
Jeg er vild med Batman. Det skal ikke være nogen hemmelighed. Men alligevel må 'The Lego Batman Movie' vige pladsen for Pixar, der med den musikalske og rørende 'Coco' er årets bedste.

Coco (Stine)
Endnu en genistreg fra Pixar, der altid formår at overraske med, hvor kreative de kan være i deres world building. At jeg så den på min søns fødselsdag morgenen lige efter en lang Oscar-nat, og at han hulkede undervejs, skader heller ikke.

Coco (Daniel)
Ca. halvvejs inde i filmen begynder man at forstå, hvorfor 'Coco' er endnu en kunstnerisk triumf for Pixar. Det er nemlig her, forholdet mellem drengen Miguel og skelettet Héctor for alvor bliver hjerteskærende og får masser af kompleksitet. Snøft.

Isle of Dogs (Christine)
Wes Anderson har med 'Isle of Dogs' igen skabt en herlig film-perle med skæve eksistenser og farverige universer. 

Spider-Man: Into the Spider-Verse (Olivia)
Jovist er 'Isle of Dogs' også et interessant og morsomt værk, men jeg insisterer stadig på, at 'Spider-Man: Into the Spider-Verse' er et sandt mesterværk. 

Isle of Dogs (Bjarke)
Wes Andersons sirlige univers er i fuldt flor med den fine, charmerende og detaljerige 'Isle of Dogs'. Jeg var ellers også godt underholdt af bl.a. 'The Incredibles 2' og 'Spider-Man: Into the Spider-Verse'.

Spider-Man: Into the Spider-Verse (Stine)
Min nr. 1 superhelte-film det år er også årets suverænt bedste animationsfilm. En overrumplende imponerende animationsfilm, der kan og bør få betydning for genrens fremtid.

Isle of Dogs (Daniel)
Wes Andersons skæve stop-motion-film er ikke for enhver smag, men historien om en skralde-ø fuld af uønskede hunde er både humoristisk, kærlig og fuld af overraskelser.

I Lost My Body (Christine)
Hvem vidste, at en afskåret hånds rejse tilbage til sin ejer kunne blive til så poetisk en film. 

I Lost My Body (Olivia)
Den franske animationsfilm er dragende i både sin unikke og ganske simple stil, sit smukke soundtrack og ikke mindst sit poetiske plot, der tager dig gennem Paris' gader set gennem flere perspektiver.

Toy Story 4 (Bjarke)
Hvem havde lige troet det? Ja, at den fjerde film i franchisen om det levende legetøj skulle holde så godt som niveau efter den en smule bedre tredje film. Men det gør den – og hurra for det.

The Lion King (Stine)
Jeg hører til dem, der ELSKEDE 'Løvernes konge', og jeg stortudede nærmest fra starten af. Derfor må jeg skippe den ellers fremragende nye film fra 'Your Name'-instruktøren, 'Weathering with You', og den ligeledes imponerende 'I Lost my Body'. Stærkt animations-år.

Sådan træner du din drage 3 (Daniel)
En af animationsfilmhistoriens bedste trilogier afsluttes ikke helt så stærkt som den mesterlige 2er, men niveauet er stadig tårnhøjt, og konklusionen på Hikke og Tandløs' bedrifter er tilfredsstillende.

Christine: Your Name (2016)

Olivia: Inside Out (2015)

Bjarke: Inside Out (2015)

Stine: Inside Out (2015)

Daniel: Inside Out (2015)

 

Mød redaktionen:

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Niclas Dalby

Så fik jeg lavet en liste selv: Vanvittig svær liste at lave grundet enkelte specifikke år - fantastisk genre, der virkelig kan noget, både for unge og gamle.

2010: Tangled
Valget stod mellem Toy Story 4 eller Tangled, hvis jeg skal være helt ærlig. Hvor jeg bestemt også nød L'illusionniste og Chico & Rita måtte mit hjerte give den til Tangled, der virkelig viste, at Disney stadig kunne levere film af høj kvalitet. Fantastisk film fyldt med skøn musik, relaterbare karakterer og en fin historie, der aldrig blev "for stor".

2011: The Adventures of Tintin
Det er lang tid siden, jeg har set den og det eneste, der reelt set irriterer mig er, at jeg endnu ikke har set Arrugas, da den er så pokkers svær at finde. Indtil da må jeg give den til Tintin, som Spielberg gør et fantastisk arbejde med.

2012: Ernest & Célestine
Jeg var slet ikke i tvivl; For 2012 måtte det da helt klart være ParaNorman eller Wolf Children - ja, det var da så indtil jeg så den skønne film om bjørnen Ernest og den lille mus Célestine, der får et venskab gennem frygt og fælles interesser. Man skal ikke tage fejl, for hvor filmen kan virke "barnlig" i sin stil, så er der enormt meget hjerte i den.

2013: The Tale of Princess Kaguya
Og det er så her vi kommer til den bedste animationsfilm dette årti - Jeg har en enorm forkærlighed til det japanske filmstudie, har alle deres film, plakater og endda historier ved siden af, men da historien om den lille prinsesse Kaguya fik premiere, slog den alligevel benene fuldstændig væk under mig. Alt ved denne film er perfekt - på trods af dens længde på over to timer, hvilket er ret sjældent for en animationsfilm. Hvis man endnu ikke har set den, kan jeg ikke andet end at anbefale den; Man vil grine, græde og alt imellem før den sidste scene falder over skærmen.

2014: Song Of The Sea
Her var valget overraskende svært; When Marnie Was There eller Song Of The Sea - valget kunne ærligt talt være taget med et møntkast, men valget faldt dog i sidste ende på det irske mesterværk. En imponerende smuk film med noget af det smukkeste musik det seneste årti - Jeg kan også meget varmt anbefale The Secret Of Kells, som Tomm Moore også stod bag.

2015: Anomalisa
Det uden tvivl sværeste år for mig at vælge. 2015 var et imponerende år med Inside Out, The Little Prince, Anomalisa og ikke mindst BirdBoy: The Forgotten Children. Valget stod i sidste ende mellem Anomalisa og BirdBoy, som jeg tænker de fleste ikke har hørt om - en yderst mørk, spansk animationsfilm, der bestemt ikke holder tilbage på sine budskaber, uanset hvor brutalt de måtte være. Anomalisa er dog i min optik den film, jeg kommer til at se flere gange, hvilket betyder valget faldt på den. En imponerende stop-motion-film af Charlie Kaufman og Duke Johnson med utroligt dybe temaer og budskaber som altid, når det gælder Kaufman.

2016: Tower
Endnu et svært år at vælge mellem; Kubo And The Two Strings, La Tortue Rouge og ikke mindst La Jeune Fille Sans Mains; "Prisen" gik dog til den animationsfilm, jeg så først på året. Tower er en animations/dokumentar-film, der fortæller historien om den tragiske begivenhed, der fandt sted i 1966, hvor en mand skød og dræbte 16 mennesker fra toppen af Texas University. Utrolig stærk film, som alle burde se.

2017: Paddington 2
I know(!), den burde gå til Isle Of Dogs eller Coco, men helt ærligt, så havde jeg bare en bedre tid med den lille bjørn - Paddington 2 er en animationsfilm for alle, uanset alder og har man brug for at få det godt med sig selv; Så se den.

2018: Spider-Man: Into The Spider-Verse
Den kunne vel egentlig ikke gå til andre film? Jaja, Incredibles 2 fik da også premiere sidste år, men den nåede, i min optik, slet ikke de samme højder som den første - og så formåede Bob Persichetti, Peter Ramsey og Rodney Rothman bare at gøre noget helt eminent med edderkoppe-manden!

2019: I Lost My Body
Den animationsfilm, der har rørt mig mest i år. Toy Story 4 fangede mig desværre ikke på samme måde som de tre første, men det gjorde den franske animationsfilm i stedet - jeg kom næsten hele følelsesregisteret igennem, hvilket blot er tegn på en god film.

Bedste animationsfilm dette årti? Uden tvivl The Tale of Princess Kaguya

Rasmus/Musen

Animation? Det kan man da ikke svare på! Jeg har vildt mange favoritter. Nu er jeg jo den største Pixar fan nogensinde, så derfor ville det selvfølgelig være oplagt at udvælge en Pixar film hvert år siden 2010(med undtagelse af 2014, da de ikke producerede nogen film dette år). MEN...
Jeg synes faktisk også selv, at der har været andre rigtig gode animationsfilm også. Fx. LEGO Filmen i 2014(da Pixar alligevel ikke udgav nogen film det år) og Storkene i år 2016 er også en af mine absolut yndlings animationsfilm nogensinde. For mig er der ingen grænser inden for animation. Og desto mere “ud af boksen” skaberne går med filmene, desto federe bliver de også bare.

“Trin 1: Lav en plan.
Trin 2: Fuldfør planen.
Trin 3: ANIMATION FOR EVIGT!”
:-D ;-)

Wayne

2010

To på flugt. Disney gik Pixarvejen, uden at miste sit DNA i historiefortællingen. Herfra slap man tegnefilmene som Disney selv ville have lavet dem, og gik 100% digitalt - og det gik godt. Toy Story 3 - blev simpelhen for nuttet for mig. Andre fine; Sådan træner du din drage, En Kat i Paris, Grusomme Mig.

2011

Rango - fantastisk og crazy western. Andre fine; Tintin, Sandheden om Rødhætte

2012

Modig. Pixar er gode, selv når de ikke er fantastiske (denne kunne dog lige så godt have været fra Disney). Andre fine; Vilde Rolf, Hotel Transylvania

2013

Frost - Disney gjorde det igen, skabte en klassiker. Andre; Monsters Universitet

2014

Manolos Magiske Rejse. Synd den ikke nåede ud til et bredere publikum. Flot og rørende historie. Andre; Lego filmen, Big Hero 6, Sådan træner du din drage 2, Sangen fra havet, Paddington, The Troll Box

2015

Den lille prins. Flot overført til nutid og film. Andre; Inderst inde - fin men ramte ikke mig, Filmen om Radiserne, Anomalisa, Den Gode Dinasaur,

2016

Kubo, den modige samurai. Fantastisk og poetisk. Andre fine; Moana (Vaiana), Zootropolis, Trolls (primært på grund af soundtracket)

2017

Coco - bedste originale Pixar, længe. Andre; Lego Batman, Ferdinand, Grusomme Mig 3, Biler 3

2018

Spiderman - Into the spiderweb. Banebrydende og overlegen. Andre; De Utrolige 2, Grinchen, Vilde Rolf smadrer internettet. Flovt at jeg endnu ikke har set The Isle of Dogs og Ternet Ninja.

2019

Dumbo - da jeg mangler at se Løvernes konge og Toy Story 4 (har dem på BD) og Frost II -

Bedste i årtiet?

Manolos Magiske Rejse

Camillauser/927927

Jeg elsker animerede film. Jeg voksede op med hver eneste Disney klassiker på vhs og sidenhen på DVD og det samme gælder for Studio Ghibli og animerede superhelte film.

2010: Tangled
2011: From Up on Poppy Hill
2012: Rise of the Guardians
2013: The Wind Rises
2014: How to Train your Dragon 2
2015: Inside Out
2016: Zootopia
2017: Justice League Dark
2018: Batman Gotham by Gaslight
2019: Har ikke set Frost 2 endnu, så Toy Story 4 indtil videre...

Niclas Dalby

Jeg er en 29-årig mand og er ikke bleg for at sige, at min yndlingsgenre er animationsfilm (Især Ghibli og franske) - jeg kommer helt sikkert tilbage med en liste, men den kommer til at tage noget tid at udarbejde.

Jeg synes virkelig det er synd mange anser animationsfilm for kun at være egnet for børn/unge, da der findes virkelig mange, gode i genren, der forsøger at sige noget meget dybere; Jeg mener dog også man bliver nødt til at udvide sine grænser til andet end blot Disney og Pixar, hvis man vil finde de glemte/oversete perler, der nogle gange er lige så gode, hvis ikke bedre.
(Ovenstående er ikke for at nedgøre Pixar eller Disney på nogen måde - damn, jeg, som alle andre, elsker også Løvernes Konge og Toy Story, men det er en skam mange ikke prøver andet end blot disse to selskaber)

Anyway, jeg går fluks igang med at strikke en liste sammen!

Julie

2010:
How to train your dragon - virkelig en sød film og jeg kan se den igen og igen.

2011:
Et lidt sløvt animations år så det må blive Tin Tin.

2012:
Brave - I modsætning til mange andre, så kunne jeg rent faktisk godt lide denne film

2013:
Frozen - Disney fik skabt en ny stor ting og alle de små piger jeg kender, ville alle have en Elsa kjole.

2014:
Big Hero 6 - jeg ville ønske jeg havde en hjælper som ham.

2015:
Inside Out - en helt genial ide at prøve at forklare hvad der sker oppe i vores hjerner på en sød og dejlig måde. Men The Little Prince skal også have lidt kredit.

2016:
Zootopia gvirkelig en sjov animations film men også alvorlig. Elsker alle de referencer der er til vores egen verden i forhold til racer.

2017:
Coco - fed måde at fortolke døden og gøre den mere spiselig på. Virkelig rørende.

2018:
Spider-man into the spider-verse - mega fed!

2019:
Har ikke set så meget endnu så det bliver i til videre How to train your dragon: the hidden world.

Årtiets bedste for mig er Inside Out.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Lars Michael

Jeg har altid sagt for sjov, at Mads Mikkelsen minder meget om Poul Reinhardt HVORFOR DET ville nogle sige.

10 minutter siden
Morten

Det kommer Rian heller ikke til. Ingen i Disney har tiltro til ham, på nær Kathleen Kennedy og hun er på vej ud.

2 dage siden
Morten

Rian kommer aldrig til at lave en star wars film. Han alene er skyld i Disney har mistet penge og hans film var tæt på et flop.

2 dage siden
Kim "Dragon furry"

Nogle af de små lokale biografer, som Valby bio og Drive-in i Lynge, de har stadigvæk de film som de store biografer boycutter.

3 dage siden
Jesper

Han burde have takket nej til den rolle..

Det bliver en no go herfra. WB får ikke fem flade øre for den film herfra.

3 dage siden

Aktive debatter