Cookie- og Privatlivspolitik

Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992)

Tilladt for børn over 15 år

Se mere på medierådet.dk
|
2 timer 15 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Twin Peaks: Fire Walk with Me
|

Filmen 'Twin Peaks: Fire Walk with Me' starter ud, da FBI-agenten Chet Desmond forsvinder sporløst under efterforskningen af cocktail-servitricen Teresa Banks.

Sagen er på mystisk vis kædet sammen med begivenhederne i den lille by, Twin Peaks, hvor teenagepigen Laura Palmer med indre dæmoner i ugerne op til sin død... intet er som det ser ud til at være.

'Twin Peaks: Fire Walk with Me' (1992) er instrueret af David Lynch og fortæller forhistorien til tv-serien 'Twin Peaks' (1990).

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (9 votes)
3.8
0

Instruktør

Relaterede nyheder

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
S. Rico

Det er primært en film, der sætter billeder på de hændelser, som vi udmærket godt ved har fundet sted forud for tv-seriens handling. Så hvis man har set tv-serien, bliver man ikke specielt meget klogere af filmen. Tv-serien har allerede (enten direkte eller indirekte) fortalt os om alt det der skete, inden agent Cooper kom til Twin Peaks.

Har man derimod ikke set tv-serien, så skal man ikke tro, at dette er en stand-alone film, der kan bruges som en introduktion til Twin Peaks universet. Der vil være alt for meget af filmen, som vil være fuldstændig uforståeligt for nye seere.

Det er med andre ord en film for fans, der gerne vil have lidt mere. Og det får man da også. Udover at få sat billeder på Lauras problematiske liv med stoffer og mænd, så bliver man faktisk også en lille smule klogere på den mystiske ring fra The Black Lodge med det omvendte ugle-symbol.

Filmen er delt op i 3 dele: to prologer og selve hovedfilmen. Den første (lange) prolog handler om FBI’s efterforskning af mordet på Teresa Banks i en lille by i Oregon. I den anden (korte) prolog er vi i FBI’s hovedkvarter, hvor agent Cooper bliver sat på sagen. Dette inkluderer bl.a. en meget mystisk videoovervågningsscene med David Bowie i en højst besynderlig - og mikroskopisk lille - birolle.

Det meste af filmen foregår dog et år senere i Twin Peaks, hvor man får et kig ind i Laura Palmers liv i ugen op til mordet (hvilket den danske titel "Laura Palmers Sidste Dage" jo så diskret afslører). Det er udelukkende Laura Palmer, der fokuseres på. Alle de mere eller mindre ligegyldige sidehistorier på The Packard savværk, på The Great Northern Hotel, på sheriff kontoret osv. er skåret helt væk. Tilbage er Lauras relationer til Donna, Bobby, James - og ikke mindst hendes far...

En stor del af filmen er lige lovlig melankolsk og 90’er soap-agtig. Men der er også masser af super syrede David Lynch scener, som gør filmen værd at se. Der er selvfølgelig de obligatoriske Black Lodge scener med røde gardiner og dværgen. Men der er også en meget lang scene, hvor Laura og Donna er til en fest, som man sent vil glemme. Primært pga. den ekstremt høje og syrede musik. Skuespilmæssigt gør Sheryl Lee det ganske fint som Laura Palmer, men det er Ray Wise der imponerer mest som farmand Leland. Ikke ligefrem verdens mest perfekte far.

Hvis man gerne vil have endnu mere, kan jeg anbefale filmen ”Twin Peaks - The Missing Pieces”. Bemærk dog at det ikke er en egentlig film, eftersom den bare består af 1½ times fraklip fra Fire Walk With Me. Det er også en tilsnigelse at kalde den for ”The Missing Pieces”, for langt det meste er totalt ligegyldige fraklip, som man ikke bliver klogere af. Men den bidrager i hvert fald med tre ting:
1) Mere insigth om Black Lodge ringen med det omvendte ugle-symbol, herunder hvad der connecter Leland Palmer til de tre ”ringbærere”: Teresa Banks, Ronette Pulaski og Laura Palmer;
2) udvidede scener med David Bowies birolle-karakter (forstår godt at Lynch skar det væk, da det både er nonsens og dårligt spillet);
3) en masse underholdende og mere eller mindre ufrivillige komiske fraklip. Bl.a. får vi hilst på sheriff Truman, Andy, Lucy, Pete, Josie, Norma, Ed, Nadine, Donnas forældre, Bobbys forældre og doctor Jacoby. Ingen af disse biroller optræder i den endelige film, da de intet bidrager til hovedhistorien, men det er vældig sjovt at se på.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.