Cookie- og Privatlivspolitik

Spiral: From the Legacy of Saw

Afventer censur

Se mere på medierådet.dk
12.05.2021
| |
1 time 33 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Spiral: From the Book of Saw
|
Versioner: se alle
2D, 4DX 2D
|
Billetter
Spiral plakat

Gyserfilmen 'Spiral: From the Legacy of Saw' er den 9. film sat i Saw-franchisens univers, som tager sit udspring i seriemorderen John Kramer, senest set i Jigsaw i 2017.

I filmen er en ny seriemorder, der slår betjente ihjel, på spil. Detective Zeke Banks efterforsker sagen med sin nye makker, William, og alt tyder på, at personen bag er inspireret af den kendte Jigsaw Killer.

På gerningsstederne efterlades mystiske spiraltegn, og brutale og klamme fælder tages i brug i takt med, at Banks kommer dybere ned i den hjernevridende affære.

'Spiral: From the Legacy of Saw' er en spin-off, der bygger videre på filosofien fra de originale Saw-film, ligesom flere af seriens varemærker går igen, herunder de overraskende twists og modbydelige tortur-fælder. Instruktøren har selv beskrevet inspirationerne som 48 timer møder Seven.

Filmen er baseret på en idé af komikeren Chris Rock, der også har filmens hovedrolle overfor bl.a. Samuel L. Jackson som hans far, mens instruktøren bag Saw IISaw III og Saw IV vender tilbage til den blodige filmserie.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (28 votes)
3.9
0

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Felix

Har elsket alle saw filmne lige til jigsaw fimen udkom og den her spial film er ret nedladende har intet med saw at. Gøre virkelig skuffende

Maja L.K.

Lige meget, hvor dårlig en Saw film end er, vil jeg altid vende tilbage, når den næste film i serien udkommer. Altid. Mit lille gyserhjerte hamrer bare efter de mange kreative fælder og sindsyge twists, som filmene altid lover. Men til trods for min årti-lange kærlighed for filmene, er jeg stadig meget kritisk over for dem, hvilket især er tilfældet med Spiral.

Rent teknisk og forfattermæssigt er Spiral mildest talt en rædselsfuld film. Hvert eneste stykke dialog er klichefyldte klasseeksempler af “tell don’t show”. F.eks. har filmen ingen diskret måde at formulere til publikum på, at visse karakterer har et tæt forhold til hinanden, andet end ordret at få én af karaktererne til at sige, at de havde et meget tæt forhold til hinanden (listen med andre lignende eksempler er endeløs).
Filmen bruger heller ingen tid på at udforske nogle af karaktererne, og det skyldes højst sandsynligt filmens andet store problem, nemlig at den er alt for kort. Det føltes endda som om at den er blevet klippet gevaldigt meget ned, og derfor har filmen utroligt travlt med at fise igennem alle de nødvendige scener. Faktisk så har filmen så travlt, at jeg tror de helt glemte at lave en tredje akt, fordi pludseligt dukker det forventede twist op ud af det blå, efterfulgt af rulleteksterne og et rapcover af den originale Saw musik. Jeg og mine venner kiggede endda forvirret på hinanden og kunne ikke helt tro at den bare stoppede.

Filmens travlhed går desværre også ud over fælde-scenerne. I de tidligere film, tog disse scener sig god tid til at man kunne danne sig et overblik over fælden, sætte sig ind i offerets “synder” og givne instrukser fra Jigsaw og derfra følge offerets kamp i intens spænding. I Spiral fiser filmen igennem de mest nødvendige dele af de klassiske fælde-scener på nul komma fem og så fiser videre til den næste ligeså travle scene: “Hej Betjent. Du har tidligere gjort det der og det der. Nu skal du gøre det her og det her, ellers dør du. Farvel” Offeret spræller dernæst i 10 sekunder og dør. Gentag proceduren i næste fælde.

Der er heller ingen tidsnedtælling her. Nedtællingerne var i de tidligere film så sindsygt effektive til at skabe neglebidende spænding, da de viser, hvor tæt offeret er på sin ende. I Spiral aner man aldrig, hvor lang tid offeret har inden det er for sent. Og selvom fælderne faktisk er utroligt fede, blodige, kreative og godt lavet (fantastiske practical effects og helt klar et step up fra Jigsaw), så ender de altid meget skuffende og antiklimaktisk, da de ligesom filmens slutning, bare ender uden man lige har nogle sekunder til at sunde sig og værdsætte scenerne.

Hele filmen var faktisk helt stressende at se pga. denne sindsygt travle pacing, og meget kunne virkelig forbedres, hvis blot filmen havde været ca. 30 min længere. Når jeg tænker tilbage, føltes Spiral ikke engang, som en sammenhængende spillefilm, men mere, som en serie af scener, der bare sjusket var blevet klippet sammen.

Jeg tror også det her er den første Saw film, hvor jeg faktisk gættede twistet i første hug, men jeg tror så også at Spiral har ét af filmhistoriens mest indlysende twists. Der er ingen tvivl. I det sekund man ser et bestemt hint, har man gættet det. Og dem, der ikke gætter twistet, har ikke set nok film.

Skuespillerne gjorde dog et fint arbejde (Samuel Jackson er som altid skøn), men det er selvfølgelig halv distraherende at se Chris Rock i hovedrollen i en Saw film, og han er også klart filmens svageste skuespiller. Han leverer varen, når det kommer til komikken (filmen er faktisk sindsygt sjov nogle gange), men i de seriøse scener, kæmper Chris Rock virkelig med at spille seriøs, og jeg vidste aldrig helt, om han var ved at græde eller var på kanten til at fyre en joke af.

Hvis jeg skal ende med noget positivt, så kunne jeg virkelig godt lide, hvordan filmen bruger Jigsaws sadistiske filosofi til nutidens samfundsmæssige problematikker. Det var kreativt og tankevækkende. Igen er det utroligt ærgerligt at filmen åbenbart havde svær ADHD og ikke brugte tid nok på at udforske dette plot yderligere, men stadig lidt ros skal der gives.

Og selvom jeg nok har revet denne film til ukendeligheder, så må jeg ærligt sige, at Spiral alligevel er virkelig underholdende. Jeg kan klart anbefale at se den sammen med en gruppe venner i selskab med en øl eller ti. Og som jeg sagde, så vil jeg nok fortsætte med at følge serien indtil den dag enten jeg eller serien dør.

Spiral er en rodet, hektisk, sjusket, blodig, frusterende, sjov og underholdende film... man skal bare ikke tænkte mere end et par sekunder over dens logik med mindre man ønsker en slem hovedpine.

Felix

Er så enig med alt du skriver der ikke meget saw over spiral på Ingen måde alt sejler næsten selv det musik de bruger i den der mangler bare alt i den film

Nicklas

Saw-serien har kørt i noget tid, og er nu oppe på den niende film - en spin-off på den oprindelige historie, der prøver at tage en anden retning i modsætning til de tidligere film. Jeg har kun set de første to, og er derfor heller ikke den største fan - men jeg har alligevel gjort mit bedste for at sætte mig ind i universet, så jeg kunne give en fair bedømmelse.

Filmen her er temmelig mangelfuld. Manuskriptet er ikke uden tåkrummende oneliners og dialog.

Chris Rocks levering er nogle gange ret ved siden af hvilket er utroligt ærgerligt, når han tydeligvis gør sit bedste. Dog er Samuel Jackson god som altid - ham kunne man godt have haft noget mere af.

Twistet kommer lidt ud af det blå, og det er ikke nært så nervepirrende som det kunne have været på grund af den store forudsigelighed.

Musikken er også sprød. Trap/hiphop sangene rammer godt i kroppen med biografhøjtalernes kvalitet.

Derudover er fælderne blodige og simple - i stil med de første saw film.

Alt i alt, 2/6 stjerner (for fælderne, musikken og Sam Jackson)

Kasperuser/418361

Nej hvor havde jeg dog glædet mig til at saw skulle begynde et nyt kapitel, især når Chris Rock går ud og siger han er stor fan af de gamle film. Men den skuffede maksimalt. Historien manglede indhold, ingen overraskende twist som vi plejer at se i dem, alt var så forudsigeligt at vi alle i biografen vidste hvad der kom til at ske 10 minutter inde i filmen. Chris Rock passede ikke godt i den rolle, der er 2 ting der lige kan få filmen op på 1 stjerne og det er selvfølge Sam Jackson som så altid spiller fantastisk og så er det filmen mht. lys og klip. Dog stadig spild af penge og tid. ØV!

Vakse Viggo

Nu må de lige styre sig.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.