Cookie- og Privatlivspolitik

Dune

Tilladt for børn over 11 år
Filmens grundstemning er dramatisk og til tider actionpræget. Den indeholder flere scener med kamphandlinger, der skildrer vold og drab. Der indgår mareridtslignende drømmesekvenser. Der vises blodige sværd og hænder, og lydsiden er ligeledes dramatisk og intens. Filmens handling udspiller sig dog i et ikke-realistisk science fiction univers, den indeholder også en del rolige passager, og det voldsomme fremstilles ikke udpenslet, men i kortvarige klip. På den baggrund vurderes det, at filmen kun ville kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
16.09.2021
| |
2 timer 35 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Dune
|
Versioner: se alle
2D, 2D IMAX, 2D 4DX, Babybio, Seniorbio
|
Billetter

Science fiction-filmen 'Dune' er baseret på Frank Herberts roman (på dansk ’Klit’) fra 1965, som i 1984 blev filmatiseret af David Lynch.

Hertugen Leto Atreides får foræret ørkenplaneten Arrakis af den galaktiske Kejser, og sammen med sin konkubine Jessica og søn Paul drager det adelige og godhjertede slægtsoverhoved til sit nye hjem.

Men onde kræfter lurer, og selvom planeten er fuld af universets mest dyrbare stof, det bevidsthedsudvidende krydderi melange, gemmer Arrakis ligeledes på mange farer.

Snart må den unge hertugsøn, Paul, tage sin skæbne i egne hænder for at sikre sin og familiens overlevelse.

'Dune' er for science fiction-litteraturen, hvad 'Ringenes Herre' er for fantasy: En storsælgende roman med et mangfoldigt og gennemarbejdet univsers fyldt med unikke karakterer, særlige steder og mytologi.

Canadiske Denis Villeneuve står for instruktionen i den nye filmatisering, og han har bl.a. lavet intelligent science fiction med Arrival og Blade Runner 2049.

Call Me By Your Name-skuespilleren Timothée Chalamet spiller rollen som Paul Atreides, mens også den populære Spider-Man-stjerne Zendaya har en gennemgående rolle i filmen.

Mindst én efterfølger er også på tegnebrættet, hvis der bliver givet grønt lys fra producenternes side. (Copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (250 votes)
5.4
4

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "[...] svæger i sin egen pompøse og udmattende selvhøjtidelighed. [...] Når der her alligevel skal tildeles fire stjerner, skyldes det de mange visuelle godbidder i filmens grandiose scenarier, hvilket trods alt er såre vigtigt i en science fiction-film." (Kristian Lindberg)

 • Dagbladenes Bureau

  "Villeneuves viltre greb her i 2021 [er] både originalt og tummelumsk. Desværre er 'Dune' også bare ret søvndyssende." (Casper Hindse)

 • Ekstra Bladet

  "'Dune' er både hvad lyd og billeder angår en fejende flot film. Til gengæld kniber det en del med at gøre historien vedkommende på de indre linjer, og det stjernespækkede hold kæmper en brav men ulige kamp mod at gøre deres groft skitserede personer interessante." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "'Dune' er en storladen actionfilm med religiøse, psykedeliske, økologiske og socialistiske overtoner." (Per Juul Carlsen)

 • Information

  "'Blade Runner 2049'-instruktøren Denis Villeneuve lykkes, hvor David Lynch og andre fejlede: Med en seværdig, omend ikke perfekt, filmatisering af en af de mest dyrkede, succesfulde og vigtige science fiction-romaner nogensinde, Frank Herberts 'Dune'" (Christian Monggaard)

 • Jyllands-Posten

  "Større og mere imponerende sci-fi-saga skal man lede længe efter. [Dune] materialiserer sig som en overvældende filmisk sci-fi-saga i sin egen ret." (Frederik Asschenfeldt Vandrup)

 • Politiken

  "Visuelt er det et bjergtagende værk med fremmedgørende arkitekstur i fascistoide formater. [...] Det storladne symfoniske anslag i billede og lyd ender allerede halvvejs i et monologisk sortsyn spillet på celloens tykkeste strenge." (Joakim Grundahl)

 • Soundvenue

  "Slutningen mangler, men 'Dune' tilgives. En visuel triumf, som kræver noget af sit publikum, men belønner tålmodigheden rigeligt med et hypnotisk sci-fi-trip." (Niki Vraast-Thomsen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Valdemar

Jeg er en KÆMPE fan af den originale Dune, det er en fantastisk Sci-fi, jeg elsker historien og rollelisten er perfekte.

Emil

Man er nødt til at have det i mente, at filmen er en del af en større serie og et fuldkommen gigantisk univers inden man går i biografen.

Men når du ved det, så er det en fuldkommen magisk oplevelse. Filmatiseringen er et mesterværk, musikken er det mest unikke i nyere tid, og historien føles som en fjeder, der bliver spændt indtil den sprænger i luften.

En fantastisk del 1 til en fantastisk fortælling.

Kimuser/434889

Uimodståelig episk visualisering og samtidig sårbar inderlig som altid med Villeneuve. Forstærket af Zimmers suveræne lydunivers. Hvad nogle kalder langtrukken, er endelig et sci-fi adventure der tager sig tid. Tid til at være i fortællingen. Tid til at turde være stille. Sansende. Nærværende. Tæt på. Hele pakken med overbevisende karakterer. Et sandt mesterværk. Filmen sidder i én længe efter. Lige til, at der må og skal komme en episode 2 og 3. Bravo!

Deldolluser/190102

Fantastisk oplevelse. Klart en top 3 over bedste film set i biografen. Oplevelsen lige fra handlingen i filmen til det helt spektakulære lyd og musik setup i filmen.

Glæder mig virkelig til 2eren forhåbentlig kommer

maiuser/505959

Kendte ikke Dune universet,så forberedte mig med at se den gamle Dune.Svær at komme igennem,uden hoved eller hale på noget,men alligevel spændende.Der er også mange underlige uvedkommende elementer i denne film,men den skal jo delvis følge historien(bogen),som jeg nok ikke vil læse.Man kan betragte filmen som en usammenhængende sær drøm,med fantastiske scenerier,og oplevelser,man blir væk i,og underholdes af i de næsten 3 timer

Kim

Fantastisk film, og efter min mening overhovedet ikke langtrukken - den er præcis så lang, som den har behov for at være. Alt hvad der bliver vist er relevant i forhold til handling og personskildringer. Præcis derfor læner den sig også meget op af film som Bladerunner 2049, da den gør et stort nummer ud af lydsiden og det billedlige, der begge er intet mindre end formidable ! Det er næsten åndeløst smukt, og bliver virkelig fremhævet, når man ser filmen i IMAX, som jeg varmt vil anbefale at man gør !

Skuespillerne i DUNE er velvalgte, og gør det rigtig godt. Dog er der ikke så meget fokus på hver enkel karakter, da der er mange forskellige man skal omkring, og der ville ikke være tid nok i en film til at gennemgå dem alle ordenligt. Dette forhold svækkes også yderligere ved, at man ikke har valgt at høre karakterernes tanker, ligesom man gør i David Lynchs udgave fra 1984. Lidt synd, synes jeg, men det tager ikke nogen stjerner fra filmen - man skal bare tænke lidt mere over tingene selv...! ;-)

Nogle få ting man måske kunne pege lidt fingre af - man har nogle steder i filmen inddraget nogle meget karakteristiske træk fra kulturen rundt om på vores planet Jorden. Det kan godt undre lidt, men hvis man nærlæser nogle ting med småt på internettet, så HAR Jorden vistnok eksisteret engang for meget længe siden i dette univers. Dog synes jeg måske sækkepiberne, og referencerne til tyrefægtning var en tand for meget...! :-)

Men det er meget små detaljer, der som sagt, efter min ydmyge mening, ikke tager noget fra dette fremragende mesterværk af en science fiction film. Den er storslået på alle fronter, ikke mindst den smukt filmede ørken og den fantastiske lydside, både musikken og effekterne, der i den grad understøtter den. Jeg tør godt vædde en tur i biffen på, at den nok skal tage mindst én Oscar ved næste uddeling !

Jeg kan slet ikke vente på at få fortsættelsen at se, men desværre er der ikke meldt noget ud endnu om hverken det ene eller det andet, så jeg er lidt bange for, at vi måske kunne gå hen at måtte vente 2 år eller måske mere, før 2. del er klar til biografen... jeg håber jeg tager fejl...!

Så må jeg tage ind og se første del en gang til i stedet for ...i IMAX selvfølgelig !!! ;-)

Henrikuser/301481

En super god film. God og medrivende historie. fanatiske billeder. super lyd. Jeg elsker sku den film......Hvornår kommer 2 eren !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bambiexplorer

Dune (2021) blev så den første film i Imperial, efter kulturlivet så småt fik lov til et genåbne igen her i maj måned. Imperial har jo altid (siden 1980-ish) været mit “home away from home” … sådan mere eller mindre, så det var dejligt. Imperial har brugt coronapausen konstruktivt, og har har installeret THX Ultimate Cinema-gear i salen, hvilket både kan mærkes og føles :) På den kedelige side, kan jeg nu endeligt verificere, at også Imperial nu har droppet Schweppes Lemon. Så nu er der faktisk kun Coca-Cola tilbage, i den i øvrigt nu decimerede og underbemandede slikbutik (en på hver etage). Jeg fatter ikke helt ideen bag dette tiltag. Det betød i hvert tilfælde at vi først nåede ind i salen efter reklamerne og midt i forfilmene!

Handlingen i Dune er centreret omkring planeten Arrakis som flere hertugdømmer gerne vil have ejerskab over, da det er den eneste planet i nabolaget hvor man kan høste Krydderi som fungerer som et afrodisiakum for planetens indfødte, men, desværre, også er det stof som muliggør interstellare rejser. Kejseren (eller er han baron), som er en rigtig kedelig fyr (på den fede måde), trækker i trådene og prøver at holde hertugdømmerne stangen, ved, på skift, at tildele dem ejerskabet af Arrakis. Men naturligvis er der ingen der er rigtigt glade, mindst af alt Arrakis indfødte og de op til 400 meter lange orme, der er i stand til at sluge en krydderihøster (og de er seriøst store) i en mundfuld. Anywyas, unge Paul, som mange regner for at være “the one”, er ved at blive oplært til at udfylde sine fremtidige pligter i sin faders hertugdømme og på planeten de lige er flyttet til, altså Arrakis.

THE STAR WARS WE NEVER SAW?
Tredje forsøg (plus en miniserie) på at filmatisere Dune, er helt klart det bedste. Budgettet skulle også ligge på en rund milliard i DKK. Jeg kan knap nok huske David Lynch’ version fra 1984 (med bl.a. Francesca Annis, Kyle MacLachlan og Virginia Madsen). Men Lynch ville, allerede den gang, ikke kendes ved den. Og der var et eller andet med lyden (eftersynkroniseringen) der var helt ude i skoven. I hvert tilfælde er 2021-udgaven meget dramatisk og langsomt opbygget. Men egentlig ikke (alt) for langsomt, thi der er i den grad kælet for detaljerne. Specielt er jeg vild med de helikoptere de lader sig tranportere rundt på Arrakis med. Det er så ikke helikoptere som vi kender dem. Men fede, det er de.

Så vidt jeg kan forstå, uden at have læst romanen, er de personer vi følger i filmen, mennesker som vi ser ud i starten af 10.000-tallet. Hvilket, i min bog, gør filmen langt mere interessant end fx Star Wars, som absolut ingen relation har til homo sapiens og planeten Jorden. Man kan sige, hvis vi skal dømme efter Dune, at vi egentlig ikke har udviklet os ret ret meget i de forløbne 8.000 år. Bevares, 8.000 år er jo intet set i universitets cirka 13.000.000.000 år lange historie. Og fx hammerhajer har ikke ændret sig i de sidste godt 100.000.000 år … men der så også noget nær perfekte :)

CAST & CREW
Castet i Dune sidder overvejende lige i skabet. Stellan Skarsgård (Baron Vladimir Harkonnen) Javier Bardem (Stilgar), Zendaya (Chani), Jason Momoa (Duncan Idaho) og Timothée Chalamet (Paul Atreides, som nok kommer til at skinne i toeren), spiller alle til UG i de roller de nu har i filmen. ½ svenske, ¼ irske og ¼ skotske Rebecca Ferguson (Lady Jessica Atreides), som har en yderst central rolle, er stadig næsten lige så blodløs og tam som hun altid har været. Det er mig en gåde, af gordiske dimensioner, at den kvinde bliver ved med at få roller i blockbusterfilm?

Denis Villeneuve, manden i instruktørstolen, er åbenbart en mand der ikke rigtigt kan fejle. Og i de seneste år har han da også arbejdet sig højere og højere op i hierakiet, også budgetmæssigt, fra Sicario til Arrival og Blade Runner 2049. Han kan noget med at skabe og opbygge stemninger. Og få de rigtige folk med på holdet. Fx den nu afdøde Islandske komponist Jóhann Jóhannsson, som i Arrival lavede nogle geniale, næsten udenjordiske lydbilleder.

BILLEDE & LYD
Der er fuld spark på lyden med Imperial nye THX Ultimate Cinema (dual-4K projektorer, immersive sound og akustiske/arkitektoniske forbedringer). Til film, som fx Dune, der understøtter dette system, er der fuld smæk på lyden og billedet står pivskarpt. Jeg kan allerede se folk der klager over at lyden er for høj. Og den er høj! Men for høj? Aldrig i livet. Den er lige som den skal være. Men tager vel heller ikke til Rammsteinkoncert, med billetter til Feuer Zone, hvis man ikke kan lide at blive blæst igennem af Tills volumniøse stemme ;)

Lyd og billede i Dune er yderst stemningsfuld. Hans Zimmer, som har lavet musikken, opdagede jeg første gang i det fantastiske soundtrack til den geniale True Romance (1993). Siden da har han lavet musik til absurd mange film, således også til No Time to Die, som er lige på trapperne (2021-09-30). Filmfotografen, Greig Fraser, er mindre kendt. Men har ramt den lige i ræven, denne gang … dog kunne han godt have sparet lidt på slo-mo’en. Godt ser det ud … meeeen det bliver misbrugt lidt. Måske det er klipperen der skal klandres for dette?

KONKLUSION – DUNE
Dune i 2021-versionen, får fem stjerner. Måske den kun skulle have haft 4½ , men jeg arbejder ikke med halve stjerner. Universet bliver sat flot op, på de 157 minutter filmen varer … og vi sidder tilbage med langt flere spørgsmål end svar. Lige som det skal være. Vi er klar til toeren, som skulle være gået i pre-produktion. ETA er endnu ukendt.

blog.nilsbuch.dk

Haralduser/1130411

DET ER DEL ET AF FLERE. FLOTTE EFFEKTER OG LYD. IMPERIALS ANLÆG ER ET MUST. HELT NYT. FILMEN ER LIDT SOM DEER HUNTER I TO DELE. SOM FØRSTE DEL AF FLERE MANGLER MAN INFORMATION OG SPÆNDING OM HVAD MAN KAN FORVENTE I NÆSTE DEL. NU VAR DET FØRSTE GANG I 1,5 ÅR VI VAR I BIOGRAFFEN. OG LYD OG BILLEDE VAR PERFEKT. DET GIVER VI 3 STJERNER FOR. DE TO DØDE STJERNER DØDE BARE UDEN DEN STORE SPÆNDING OG MÅDEN DE TO OVERLEVENDE KÆMPER SIG VIDERE PÅ ER LIDT FLAD. DE FÅR SÅDAN SET BARE LOV TIL AT OVERLEVE. OVERMAGTEN LOD DEM LEVE. GODT NOK MED DISKUSSION FREM OG TILBAGE. MEN IKKE MED SPÆNDING NOK. UDEN AT HAVE LÆST BOGEN. BJØRNEØEN HAVDE JEG LÆST OG BLEV SKUFFET. I 1980ERNE HA HA. MEN DEN ER GODT LAVET.

Anne

Virkelig god filmatisering af Dune. Elsker at der var tid til at lære universet at kende og at det hele ikke bare var vild action. God casting til rollerne, fed musik og fantastisk smukke billeder. Se den.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.