Ny dansk film vil udfordre stereotyper: Titlen betyder meget mere end "skide grønlænder"

Se 'Kalak' i biografen
Kalak
(© Kalak / Nadim Carlsen, Scanbox)

Kim Leines bestseller fra 2007 er blevet filmatiseret i den biografaktuelle Kalak, der fortæller om forfatterens egne hårde oplevelser med at blive seksuelt misbrugt af sin far, en flugt til Grønland og senere indtagelse af stoffer.

Hovedkarakteren ønsker for alt i verden at blive en del af lokalsamfundet på Grønland og blive en ægte "kalak", der direkte oversat på grønlandsk betyder "skide grønlænder".

Da vi mødte filmens instruktør Isabella Eklöf til en snak om hendes biografaktuelle film, kunne hun fortælle, at hun med 'Kalak' har haft en kunstnerisk nysgerrighed for at udfordre stereotyper, som florerer blandt andet i forholdet mellem danskere og grønlænderne. Hertil ligger blandt andet filmens titel i sig selv.

Læs også: Dansk bestseller er blevet filmatiseret efter 17 år: "Nogle gange bør grænser rykkes"

I forarbejdet til filmen har Eklöf blandt andet fokuseret på at finde ud af, hvad ordet betød for grønlænderne selv.

- Det betyder alle de ting, der bliver taget op i filmen.

- Der var en, der spurgte Kim for et par dage siden, hvad et tilsvarende ord på dansk ville være. Og der svarede han, at det tætteste nok ville være "gris."

- For det kan man også sige lidt kærligt. "Din gris." Det kan man sige om nogen, der spiser "griset." Det kan man sige om nogen, der knalder rundt. Det kan man sige om nogen, der er lidt sjuskede.

- Men i ordet "kalak" findes der også noget, som ikke findes i "gris." At man er lidt næsten gammeldags. At man lever på den gamle måde. Man tager ud i sin kajak og jager. Man spiser sælspæk, og det løber ned ad hagen. Der findes også den nuance af ordet, som så er blevet lidt til "din bums." Fordi det tit er mennesker, der ikke har så mange penge, der gør det.

Instruktøren slutter af med at uddybe hendes håb for, at publikum vil komme ud fra biografen med et mere nuanceret blik på livet.

- Jeg håber, at de kommer ud derfra med et mere nuanceret blik på seksuelle overgreb og på ofre og overgrebsmænd. Fordi det kan være i samme person, og det er næsten altid i samme person.

- At de har et mere nuanceret blik ikke kun på Grønland, men på menneskelig kultur i almindelighed. Det er virkelig let at sætte ting i kasser. Det er en del af, hvordan den menneskelige hjerne fungerer. Vi skal sætte ting i kasser. Vi kan ikke overskue alting samtidig.

- Men det er også meget vigtigt, at vi hele tiden udfordrer de kasser, vi har lavet, runder Isabella Eklöf af.

'Kalak' kan ses i biografen nu. Køb dine billetter her på kino.dk.