Skuespillere sagsøger filmselskab for 3.5 milliarder over nøgenscene

Filmen blev indspillet for 55 år siden
Billede
(© Romeo og Julie (1968) / Paramount Pictures)

Olivia Hussey og Leonard Whiting var henholdsvis 15 og 16 år, da de optrådte nøgne i en soveværelsesscene i den Oscar-nominerede film 'Romeo og Julie' fra 1968. Scenen inkluderede Whitings balder og Husseys bare bryster, hvilket skabte kontrovers allerede dengang ved filmens åbning.

De to skuespillere, der nu begge er i 70'erne, har nu lagt sag an mod Paramount Pictures i Santa Monicas højesteret, hvor de anklager filmselskabet for seksuel udnyttelse af dem og for at distribuere nøgenbilleder af børn.

De hævder at Franco Zeffirelli, der var instruktør på filmen, og som afgik ved døden i 2019, skulle have forsikret skuespillerne om, at der ikke ville være nøgenhed i filmen, og at de ville bære hudfarvet undertøj i scenen. Men i de sidste dage af optagelserne bad han dem angiveligt om at optræde helt nøgne med begrundelsen, at "ellers ville filmen floppe".

Instruktøren skulle ifølge sagsanlæget have vist dem, hvor kameraet ville blive placeret, og forsikret dem om, at ingen nøgenhed ville blive filmet eller vist i selve filmen. Whiting og Hussey mener dermed, at de faktisk blev optaget nøgne uden deres viden eller samtykke.

 

LÆS OGSÅ: Tom Cruise i modvind: Arvinger sagsøger filmselskab for 'Top Gun 2'

Hussey og Whiting skulle angiveligt have lidt psykisk og følelsesmæssig nød i de 55 år siden filmens premieren og har også mistet jobmuligheder i den periode. På trods af filmens store popularitet har ingen af skuespillerne haft specielt nævneværdige karrierer i branchen efterfølgende.

De søger nu erstatning, der menes at være på det svimlende beløb af 500 millioner dollars, altså svarende til 3,5 milliarder kroner.

Tony Marinozzi, der er business manager for begge skuespillere, har udtalt følgende om sagen:

- De stolede på Franco. Som 16-årige troede de ikke, at han ikke ville krænke den tillid, de havde til ham. Franco var deres ven, og helt ærligt, hvad skulle de gøre som 16-årige? Der var ingen muligheder. Der var ingen #MeToo."

 

LÆS OGSÅ: Dette danske 90'er-musikhit bliver brugt igen og igen i 2022: "Det er sgu da lidt mærkeligt"

Sagen kommer dog kun fem år efter, at Olivia Hussey selv forsvarede nøgenscenen i et 2018-interview med Variety:

- Ingen på min alder havde gjort det før, sagde hun og tilføjede, at Zeffirelli havde filmet det på en smagfuld måde.

- Det var nødvendigt for filmen.

I et andet 2018-interview med Fox News sagde hun, at scenen var "tabu" i USA, men at nøgenhed allerede var ganske almindeligt i europæiske film på det tidspunkt.

- Det var ikke noget særligt. Og Leonard var slet ikke genert! Midt under optagelserne glemte jeg bare helt, at jeg ikke havde tøj på.

Paramount har endnu ikke udtalt sig om sagen.