Et uhyggeligt godt gyser-år: To film har opnået noget usædvanligt i Danmark i 2022

Vi gør status på et "skrækkeligt" filmår
Billede
(© Scream / SF Studios)

Filmåret 2022 går på hæld, og det er tid til at gøre status. 

Det har vi allerede gjort med redaktionens top 10 over årets bedste film. I denne artikel vil vi dog kaste et ekstra blik på en særlig genre, som har skilt sig ud i 2022, ikke kun internationalt, men også i Danmark. Nemlig gyset!

 

LÆS OGSÅ: Guide: 11 gyserfilm du kan glæde dig til i 2023

Film som XScreamNopeThe Black PhoneBarbarian, Bodies Bodies Bodies og mange flere har bevist, at niveauet anno 2022 har været tårnhøjt!

Ikke nok med det, så har flere af titlerne også trukket publikum i biografen - især i hjemlandet USA, hvor horror gang på gang ender i toppen af biografhitlisterne.

Mere sløjt ser det ud, hvis man kun kigger på rene salgstal i Danmark, hvor flere film ikke har haft den samme økonomiske gennemslagskraft. To film har dog gjort noget, der for danske forhold er ganske usædvanligt.

Smil hele vejen til biografen

Gyserfilmen Smile har formået at sælge over 137.000 billetter i de danske biografer. Det sker utroligt sjældent i denne genre. Sidst en skrækfilm rundede 100.000 billletter i Danmark, var det The Nun, der solgte 106.000. Mens de to It-film rundede henholdsvis 232.000 og 141.000 billetter.

Men begge titler har været løftet af enten en franchise (The Conjuring) eller et tidligere forlæg/bogforlæg (Stephen Kings populær roman). I tilfældet med 'Smile' er det en original film - kun baseret på instruktørens egen kortfilm. Meget imponerende, hvilket nok ikke mindst skyldes filmens store gennemslagskraft i blandt de unge og i dens ret geniale markedsføring.

Dansk gys med giga succes

En dansk film har også markeret sig i gysergenren. Noget som vi sjældent er lykkedes med på egne breddegrader. Men Speak No Evil og instruktør Christian Tafdrup formåede at få massiv omtale i både ind- og udland og samtidig omsætte det til biografbilletter. Knap 70.000 biografgængere strømmede ind for at se den grænseoverskridende gyser på det store lærred – og det er utroligt mange for den type film i Danmark.

 

LÆS OGSÅ: 'Speak No Evil' droppede vanvittig slutning: Massehenrettelser, voldtægt og boltpistoler

’Speak No Evil’ har også haft stor succes i udlandet, hvor den udover at være blevet solgt til den eftertragtede og anerkendte horror-streamingservice Shudder, inkl. en amerikansk biografpremiere, også optræder på flere af de amerikanske mediers lister over årets bedste gysere, herunder Rolling Stones og Varierty. Noget af en bedrift må man sige.

Danmark har ydermere haft endnu en gyser på tapetet, den jødiske dæmon-film Natten har øjne med Josephine Park og Sofie Gråbøl – som også har fået ros i udlandet.

Ny scream queen og gammel mester

Genren har ydemere fået en ny stjerne. Stortalentet Jenna Ortega har uden tvivl været årets helt store gennembrud, og hun skrevet sig ind i rækken af populære scream queens – med roller i Studio 666, ’X’ og den nye ’Scream’ har Ortega slået sit navn på plads i gyserkredse.

Men det er med rollen som Wednesday Addams i den morbide Netflix-serien af samme navn, at hun for alvor er blevet allemandseje. Vi glæder os til at se hende gå op imod Ghostface i Scream 6, der udkommer allerede til marts.

 

LÆS OGSÅ: Skal en gyser være uhyggelig? Nej! Lad os få aflivet den åndssvage myte

Udover nye navne og talenter så er en gammel kending også vendt hjem. Body horrorens mester David Cronenberg har givet os sin første gyser i over 20 år. Crimes of the Future med Viggo Mortensen var i den grad en tilbagevenden til det perverterede ud-af-kroppen gys, som Cronenberg slog sit navn fast på, og som han mestrer som ingen anden. Tak for det.