Ikonisk Star Wars-skuespiller går på pension: Fortsætter via kunstig intelligens

Filmhistoriens måske mest genkendelige stemme
Billede
(© Lucasfilm / Disney)

En af de mest ikoniske stemmer i filmhistorien er uden tvivl Darth Vaders dybe røst.

Den er siden 1977 blevet leveret af James Earl Jones – selvom at han aldrig selv har været fysisk til stede i dragten.

Men nu er det slut – i hvert fald delvist.

91-årige James Earl Jones går nemlig på pension. Men han har givet Disney og Lucasfilm lov til at bruge arkivoptagelser til at genskabe hans stemme med kunstig intelligens. Det skriver Vanity Fair.

Dermed kan man skabe en yngre udgave af Jones’ Darth Vader stemme, som kan blive brugt i fremtidige Star Wars-projekter.

 

LÆS OGSÅ: Stjerne melder klart ud: Er færdig med 'Star Wars'

Disney har således rådført sig med et nyopstartet, ukrainsk selskab, Respeecher, der bruger AI-teknologi. Det skete allerede i forbindelse med The Book of Boba Fett, hvor de genskabte en anden ikonisk Star Wars-karakters unge stemme.

Og det samme var tilfældet med dette års serie Obi-Wan Kenobi, hvor Darth Vaders stemme delvist blev leveret af James Earl Jones og en genskabt version.

Netop resultatet i serien skulle have overbevist Jones og hans familie om, at det var en fornuftig idé at give Disney lov til at fortsætte med det i fremtiden.

Dermed lyder det til, at Darth Vaders stemme forbliver James Earl Jones stemme for evigt og altid.

Det forlyder endda, at man i Disney har fortalt Jones om deres fremtidige planer for karakteren, som han har delt sine tanker omkring.

 

LÆS OGSÅ: Titlen på 'Løvernes konge 2' er afsløret

Skuespillerens ikoniske stemme har man også kunne opleve i Løvernes konge på originalsproget, hvor han leverede Mufasas mandhaftige røst – en rolle han gentog i 2019. Spørgsmål er derfor om, Disney vil bruge en lignende stemme-teknologi i den kommende Lion King 2, der vil handle om den unge Mufasa?

Vi takker i hvert fald James Earl Jones for næsten 50 års tro Star Wars-tjeneste!