Jake Gyllenhaal forsvarer udskældt action-konge: På niveau med Hollywoods bedste

Interview om den biografaktuelle 'Ambulance'
Ambulance / Jake Gyllenhaal
(© UIP)

Biograferne byder på action for fuldt blæs i denne uge, da Ambulance med Jake Gyllenhaal i front netop har fået premiere.

Filmen handler om den dekorerede krigsveteran Will Sharp, der desperat mangler penge til at dække sin kones medicinregninger. Will søger hjælp fra den ene person, han ved, han ikke burde spørge, nemlig adoptivbroren Danny, som lokker ham med til et bankrøveri. 

Men da deres plan går spektakulært galt, kaprer de to desperate brødre en ambulance med en såret betjent, der klamrer sig til livet og paramedicineren ombord.

'Ambulance' er instrueret af Hollywoods action-konge Michael Bay, der især er kendt for sine storslåede eksplosioner på film i bl.a. Bad Boys, Armageddon og flere af Transformers-filmene.

Især sidstnævnte har høstet lunkne anmeldelser, og da actionfilm ofte ikke anerkendes i samme grad som fx dramaer, anses Bay ikke som en instruktør af kvalitetsfilm på trods af deres tårnhøje indtjeninger.

Vi har været i Paris for at møde filmens hovedroller, Jake Gyllenhaal og Yahya Abdul-Mateen II, og især Gyllenhaal var ikke i tvivl om, hvorfor han øjeblikkeligt sagde ja til at medvirke i denne Michael Bay-film. Han kalder nemlig instruktøren for en auteur - altså en filmskaber med en helt personlig og genkendelig stil.

- Jeg har altid været fascineret af Michael. Jeg kan ikke nødvendigvis forklare hvorfor, men det startede med The Rock. Jeg tror, det handler om, at han hyrede ekstraordinære skuespillere i den film. Og det er fordi, at han elsker de skuespillere. Og fordi han elsker godt skuespil.

Læs også: Jake Gyllenhaal udnævner dansk instruktør til en af sine favorit filmskabere nogensinde

- Den kærlighed og interesse jeg fik for ham har fortsat gennem årene. Nogle af hans ting kan jeg rigtig godt lige, andre ikke så meget. Og da han så kom til mig personligt med dette her projekt, tænkte jeg først og fremmest, "JA! Jeg vil så gerne arbejde sammen med dig." Fordi jeg fandt så ud af, at han er en auteur.

- Han er en auteur, fordi han følger en eksplosion på den samme måde, som han følger en skuespiller. Jeg begyndte at få øjnene op for, at han har denne her teknik, hvor han fanger ting, der er ægte.

Selvom Gyllenhaal ser Bay som en auteur på samme niveau som andre anerkendte filmskabere, er skuespilleren godt klar over, at mange har et andet forhold til action-instruktøren.

- Jeg tror, at der er en stigmatisering. Men jeg var all in på den samme måde her, som jeg var med Ang Lee og andre anerkendte instruktører. De søger alle en sandhed, og de vil klippe hele deres film rundt om den sandhed. Michael er ikke anderledes.

Gyllenhaals medspiller Yahya Abdul-Mateen II var fuldstændig på bølgelænge med sin kollega og roste forholdene på optagelserne.

- Jeg er helt enig med Jake. Man kan heller ikke underminere værdien i at have en positiv oplevelse på optagelserne som skuespiller. At arbejde et sted hvor moralen er høj, og hvor instruktøren altid er forberedt og elsker sit job. Han skabte en sjov legeplads for alle os skuespillere. 

Læs også: Michael Bay uenig med rekordbog: Min eksplosion er større end i Bond-film

Om andre måske underkender Bays film, er Abdul-Mateen II helt ligeglad med.

- En god skuespiller kan træde ind i hvilken som helst genre, de ønsker, og beslutte sig for, hvilke redskaber de skal benytte i den specifikke genre for at få en god oplevelse og blive succesfuld.

- Alt andet i form af alle andres meninger og de værdier, de lægger i genren, er ligegyldigt for mig.

Jake Gyllenhaal sluttede svaret af med at slå fast, hvor sjovt han har haft det under optagelserne til 'Ambulance', og hvorfor netop det har gjort filmen seværdig.

- Denne film fik mig til at føle mig som et lille barn. Som når jeg læner mig ud af ambulancen og skyder efter helikoptere. Jeg tænkte bare, "jeg er med i en Michael Bay-film! Det her er for vildt!" Optagelserne var fyldt med leg.

- Det er det, der er så fedt ved denne her film, dens legesyghed. Vi tog aldrig os selv for alvorligt. Selv under de alvorlige scener, hvor noget af det bedste skuespil finder sted. Forskellige genrer er sjove.

'Ambulance' kan ses i biografen nu.