Kæmpe sandorme, mørk mystik og storslået science fiction: Hvad kan vi forvente af Dune?

Vi analyserer traileren til Denis Villeneuves storfilm
Billede
(© Warner Bros.)

I går ankom den første trailer til en af årets mest ventede titler, science fiction-storfilmen Dune instrueret af Denis Villeneuve og med Timothée Chalamet i hovedrollen. 

Som fan af Frank Herberts klassiske roman fra 1965 (på dansk; Klit) vil jeg her gennemgå, hvad vi kan forvente af filmen ud fra traileren - samt dele 28 smukke screenshots fra traileren (copyright: Warner Bros.).

Artiklen indeholder detaljer, som allerede er i traileren eller som beskriver handlingen i grove træk. Men ingen rigtige spoilers. 

 


En test i smerte
Bogens åbningsscene, hvor den ærværdige Bene Gesserit-moder Gaius Helen Mohiam (Charlotte Rampling) udfører den såkaldte Gom Jabbar-test på hertugsønnen Paul Atreides, er også åbningsscenen i traileren. Gom Jabbar'en er en udholdenheds-test, der afslører om offeret er menneske nok til at kunne herske over sig selv og sætte sig ud over smerten.

Selvom universet i 'Dune' ikke er langt fra de velkendte efterfølgende science fiction-universer såsom 'Star Wars', kan vi her forvente en langt mørkere og i den grad mere filosofisk tilgang til genren.


Intergalaktisk krig
'Dune' er en krigsfortælling, og man kan sagtens sammenligne fejden i 'Dune' med 'Star Wars' møder 'Game of Thrones'. 

'Dune' foregår i en galakse fuld af planeter styret af adelige huse, der er loyale overfor kejseren. Atreides-huset ledet af Hertug Leto får tildelt planeten Arrakis (kendt som Dune) - det eneste sted, hvor universets mest værdifulde produkt, krydderiet Melange, findes. Et herredømme mange derfor har interesse i at overtage.

Cinematografen på 'Dune' er Greig Fraser. Han har tidligere skudt bl.a. Rogue One: A Star Wars Story og Zero Dark Thirty. Man ser allerede i traileren til 'Dune', at samme hægrede krisgstemning også vil fylde i denne strids-saga.


Lady Jessica - prototypen på en jedi
Skulle man tale om en anden hovedkarakter i 'Dune', ville det klart være Rebecca Fergusons Lady Jessica. Som konkubine til hertugen og mor til Paul, står Jessica nemlig som en central karakter i Herberts fortælling.

Men det er ikke blot hendes familiære bånd, der gør hende vigtig - Jessica anses nærmest for at være en heks, da hun er Bene Gesserit-uddannet. En træning, der gør hende til nærmest prototypen på en jedi-kriger. Forvent imponerende scener med hende.


Tankens kraft og stemme
"Noget vågner i mit sind, og jeg kan ikke styre det." 

Frank Herberts roman er fuld af tanker og tankespil. Flere af karaktererne besidder netop magtfulde kræfter eller discipliner, som bl.a. indbefatter at kunne manipulere med andre eller gennemskue løgne.

I traileren hører man således Pauls stemme: "Jeg må ikke bære frygt. Frygt er viljedræberen. Hvor frygten var. Står kun jeg tilbage." Dette er ikke noget han fortæller en anden, det er et mantra, han gentager i sit sind, for at kunne udstå svære situationer. Vi kan derfor forvente et omfattende indre liv udfoldet via voice over


Rollen, Timothée Chalamet er født til at spille
Man må sige, at Denis Villeneuve har fundet den tilsyneladende perfekte Paul Atreides i Call Me by Your Name-stjernen Timothée Chalamet.

Læser man bogen, er det som snydt ud af næsen, når Paul beskrives. Karakteren skal både være dreng og mand, både være yderst sensitiv og fysisk stærk, og ikke mindst være mystisk flot med mørkt hår og et alvorligt blik.


Fjenden
Baronen, der er leder af Atreides-slægtens ærkenemesis Harkonnen-slægten, så ud til at være mere nedtonet, end han er i bogen. Han er en svær - næsten umulig - karakter, men også i traileren lader det til, at Stellan Skarsgårds version er mere afdæmpet- om ikke andet snarere hentydet i mystiske settings end direkte til skue. En slags Oberst Kurtz fra Apocalypse Now

Traileren byder også på et nærmere blik på de andre hovedskurke. Bl.a. Dave Bautista som den blege og grove håndlanger, Beast Rabban.


Fantasifulde set pieces og science fiction-opfindelser
Romanen opfinder et hav af fantasifulde ting. Derfor er der da også et afsluttende opslagsregister i bogen. Det spænder fra en teknologi, der får fjenden til at svæve - bl.a. pga. svær fedme - til de geniale stillsuits, som holder på alle kroppens væsker for at kunne genbruge dem som drikkevæske... lækkert!

Også de unikke, elektromagnetisk beskyttelsesskjold ses i trailerens kamptræning mellem Paul og hans våbenmester Gurney Halleck. Skjoldet kontrolleres fra en anordning på ens hånd, og i traileren bliver karaktererne nærmest slørede, når de er tændt. 

Man ser tydeligt her, at instruktør Denis Villeneuve, der i Blade Runner 2049 gav os imponerende elskov mellem to replikanter og en kunstig intelligens, er på hjemmebane med endnu en imponerende visuel effekt-løsning. 


Magt, familie og tragedie
Ligesom Godfather-filmene er 'Dune' en fortælling om familiedynastier og magtbegærlighed. Midt i dette står Hertug Leto (Oscar Isaac), som i traileren præsenteres som en slags Shakespeare-karakter på vej ind i en uundgåelig tragedie.

"Min far hersker over en hel planet." "Han er ved at miste den." "Han får en, der er rigere." "Den vil han også miste."

Letos magt er som sagt omfattende, men i denne første smagsprøve, afsløres det også, at han stammer fra en slægt, der netop lod magten stige dem til hovedet. Samtidig kaldes hans nye hjem for en direkte dødsfælde.


Et multietnisk karaktergalleri
Rollen som Liet-Kynes indtages af skuespillerinden Sharon Duncan-Brewster (Rogue One: A Star Wars Story). I bogen er Liet-Kynes en mand, men med moderne briller giver det kun god mening, at Villeneuve ændrer rollen til en kvinde. Mere vil vi ikke afsløre.

Undertrykte folkefærd fylder en del i 'Dune', hvor planeten Arrakis' oprindelige og sagnomspundne befolkning, fremenerne, er underlagt invaderende, adelige slægter - først Harkonnen-huset og nu Atreides-huset. I den nye film har Villeneuve tydeligvis også fokus på denne konflikt, men modsat tidligere filmudgaver, der hvidvaskede karaktererne, har han valgt at caste multietnisk med bl.a. Javier Bardem og Zendaya i front.


Skæbnefuld romantik
Allerede i første billede af traileren ser vi den unge Paul drømme om at kysse den smukke Chani (spillet af Zendaya) med de unikke blå øjne, som krydderiet Melange giver beboerne på Dune.

Traileren afslører, at han faktisk møder hende senere, og som det lyder i traileren: "Jeg kender dig." 


Action & sandorme!!!
"Lad os kæmpe som dæmoner!"

Traileren afslører flere brøkdele af store actionscener - her ses både Duncan Idaho (Jason Momoa), Gurney (Josh Brolin) og ikke mindst Paul i diverse kampklare positioner bevæbnet især med knive og svær. Vi kan med andre ord forvente mange slåskampe - både intime og storslåede.

Sidst men ikke mindst: SANDORMENE! 

'Dune' er nok bedst kendt for sine ikoniske og gigantiske sandorme. De bor under sandet på Arrakis, og de angriber ved den mindste bevægelse. Hvilket gør det svært at høste det værdifulde Melange-krydderi. For ikke at sige UMULIGT at bo i den omfattende ørken.

Traileren viser sgu en sandorm - i al dens magt - og det er episk i ordets forstand.


Messias-myten
Der bliver i traileren ikke lagt skjul på, at 'Dune' handler om en form for legende. En messias eller profet a la Luke Skywalker, Neo, ja sågar Harry Potter... karakterer der alle kom efter Frank Herberts banebrydende mastondont af en bog.

Især en af de sidste scener i traileren viser Pauls mulige status. Her ser vi Jason Mamoas karakter, Duncan Idaho, knælende og med tårer i øjnene kigge op på sin leder og ytre: "Høje Hertug".

Filmens store spørgsmål lyder altså: Er Paul den udvalgte?

"Fremtiden. Jeg kan se den."

 
Landskaber på Ringenes herre-niveau
Den nye 'Dune' er fra helt tidlige visninger allerede blevet sammenlignet med Ringenes Herre.

Nu hvor vi har set traileren, kan man vist ikke være i tvivl om, at det visuelle scope i hvert fald er på niveau med Tolkiens univers, da 'Dune' netop har de massive sandklitter på ørkenplaneten Arrakis som en central brik i fortællingen.

Den Melange-holdige planet er næsten ubeboelig pga. en ekstrem mangel på vand. Bl.a. derfor er Frank Herberts roman mindst lige så kendt for sin miljø-agenda som for at være et storslået krigs-eventyr. Forfatteren kom endda på ideen, da han som journalist arbejdede på en miljø-artikel om sand.

Bogens klima-vinkel er ikke til at komme uden om, og det ser da heller ikke ud til, at filmen vil ignorere denne. 

 

Denis Villeneuve (Arrival og Blade Runner 2049) instruerer Dune, der er første del af to planlagte film.

Filmen får dansk biografpremiere 17.december 2020.

 


Stine Teglgaard
Stine er fast del af kino.dk-redaktionen. Hun elsker at hidse sig op over kommende film, men er også nostalgisk i forhold til især 90erne samt hardcore loyal over for visse instruktører. Favoritgenren er den erotiske thriller, men hun siger aldrig nej til et mørkt periodedrama.