Alt vi ved om science fiction-filmen Dune

Denis Villeneuves storfilm med Timothée Chalamet
Billede
(© Disney/Peter Konig/Netflix/HBO)

Vi har skrevet om denne film en del gange før, så du ved måske allerede, at en ny filmatisering af Frank Herberts klassiske science fiction-roman, Dune (på dansk: Klit) er på vej.

Her er 5 grunde til, at ’Dune’ allerede nu er blandt vores mest ventede projekter.

1.Denis Villenuve instruerer
Den ukuelige filmskaber bag bl.a. SicarioArrival og Blade Runner 2049 skal instruere. Canadieren der - meget lig Christopher Nolan - tør lave store lækre Hollywood-film med noget på hjerte og forventninger til publikums intelligens. Efter især ’Arrival’ og ’Blade Runner 2049’ ligner han med sine arthouse-rødder og mainstream-evner den helt rette mand til at bringe Herberts ambitiøse roman til live. Han har tilmed kaldt det for sit drømmeprojekt.

2.Sandorme og intergalaktisk Game of Thrones-lignende politik
Frank Herberts roman fra 1965 handler om magtkampe i et meget fjernt intergalaktisk fremtidsimperie, hvor det mest værdifulde, man kan besidde, er krydderiet Melange. Det meget vanedannende krydderi højner menneskers bevidsthed, forlænger ens liv og giver adgang til at rejse mellem galakserne.

Imperiet er splittet i politiske kampe mellem tre huse, Atreides, Harkonnen og Corrino. Vi følger Atreides-familien, der har fået kontrollen over ørkenplaneten Arrakis - hjemsted for Melange. En magtfuld position, som alle rivaler i universet er ude efter. Samtidig er planeten i den grad hærget af gigantiske sandorme.

3.Et suverænt cast
Med Villeneuve i instruktør-stolen kommer de helt rigtige skuespillere automatisk til. Og pt. ser rollelisten til ’Dune’ intet mindre end fremragende ud:

Call Me by Your NameTimothée Chalamet, der lige nu er aktuel i dramaet Beautiful Boy, skal spille hovedrollen som Paul Atriedes. Den eneste søn af Hertug Atriedes og fremtidigt overhoved af den magtfulde royale familie.

Oscar Isaac er pt. på tale til rollen som hertug Leto Atreides, faderen til Paul og overhoved af huset Atreides.

Rebecca Ferguson er bekræftet som Lady Jessica, konkubine til Leto, mor til Paul og medlem af den såkaldte Bene Gesserit-kvindeorden.

Charlotte Rampling vil tilføje en del mystik som det mystiske Bene Gesserit-medlem Mother Mohiam fra huset Corrino.

Stellan Skarsgård skal spille fimens hovedskurk som Baron Harkonnen, der er overhoved af huset Harkonnen.

Josh Brolin skal spille rollen som den loyale soldat Gurney Halleck, der kæmper for Atreides-huset. 

Dave Bautista skal spille med sin imponerende fysik som Glossu ”Beast” Rabban, der er baronens nevø.

Zendaya skal spille Paul Atriedes konkubine, Chani Kynes.

Javier Bardem skal spille Stilgar Ben Fifrawi - lederen af Sietch Tabr, der er en stamme på Arrakis. 

Jason Momoa skal spille Duncan Idaho - en sværdkæmper og loyal undersåt til Leto Atreides.

4.Den kommer i to (eller flere) dele
Istedet for at tvinge de 412 sider ned under 130 minutters spilletid, har Villeneuve allerede meddelt, at filmatiseringen udkommer i to dele. Faktisk udtalte han til The Playlist: ”Målet er at lave to film, måske flere”, så vi skal ikke bekymre os om en detaljeløs fortælling der skøjter hen over handlingen og kun består af store plotbærende scener. En fejl der bl.a. var med til at kuldsejle mesterinstruktøren David Lynchs 1984-version. Universet i ’Dune’ er så fantasifuldt og kompliceret at det kræver god tid at udfolde.


5.De første reaktioner er for vilde!
En lille udvalgt gruppe har set materiale fra filmen. Heriblandt science fiction-forfatteren Brian Clement, der bagefter delte sin mening:

“Jeg tror, at det her vil blæse folk omkuld på samme måde som ’Ringenes herre’ gjorde for 20 år siden, på den måde som ’Star Wars’ gjorde for 40 år siden. Det er ikke Jodorowsky eller Lynch, men Villeneuve har muligvis filmet det u-filmelige.

Dune får premiere den 17. december 2020.