Cookie- og Privatlivspolitik
Årets bedste film 2018

Årets bedste film 2018

Redaktionens Top 20

Stem op!
43
Stem ned!
0
(reset)

Vi har igen kastet os ud i at kåre årets bedste film med dansk biografpremiere i 2018.

Ikke en nem opgave, da der har været mange virkelige stærke, rørende og smukke filmoplevelser på programmet - for ikke at snakke om de morsomme og bombastiske.

Vi er endt på en top 20, da udbuddet var for imponerende.

Listen afslører et år med et bredt genreudvalg fra prisvindende titler til store blockbusters. Hele 15 af de 20 titler er originale værker, mens de bedste fortsættelser og genindspilninger har snuppet de sidste pladser. Overvægten er amerikanske, men flere af filmene har et skandinavisk touch, og også familiefilmene har været stærke nok til at gøre et indtog.

Om du er enig med listen, kan du jo fortælle os i kommentarfeltet forneden... og mon ikke du føler, vi har overset en film eller to! 

Som sædvanlig indstillede hver redaktionelle medarbejder sin personlige Top 20, og husk at kun film med dansk biografpremiere i 2018 kunne deltage. 

REDAKTIONENS TOP 20 - 2018:

20. Den Skyldige
Danmarks bud på en Oscar-kandidat i år er en ferm og vanvittig stram thriller med Jakob Cedergren i den altdominerende hovedrolle som politimanden, der skal redde en kidnappet kvinde i den anden ende af et telefonrør. Et af dansk films mest intense indspil længe, og helt sikkert uundværlig på enhver topliste for 2018.

19. Creed II
Sylvester Stallones svanesang som Rocky Balboa handler mest om den unge Adonis Creed, der under legendens kyndige vejledning skal tage kampen op med fortiden i kampen mod Ivan Dragos søn. Den samme Drago der dræbte Creeds far i ringen i Rocky IV. Et værdigt farvel til filmhistoriens mest eksværdige underdog.


18. Spider-Man: Into the Spider-Verse
Den biografaktuelle animationsfilm, der foregår i en verden propfyldt med Spider-Men-superhelte, er blevet kaldt den bedste nogensinde om Edderkoppen. Selvom fortællingen om Miles Morales’ oplæring som netsvingeren er ret klassisk, er den animerede stil så original og de mange sidekarakterer (Spider-Ham!) vanvittigt skønne.


17. Shoplifters
Cannes-vinderen er endnu et mesterværk fra japanske Hirokazu Koreeda, der om nogen forstår sig på den menneskelige natur og familiens hellige bånd. I centrum for fortællingen står en flok småsvindlere, der tager en lille misrøgtet pige til sig og giver hende et hjem med masser af kærlighed og et liv på kanten af loven.

16. A Quiet Place
Gysergenren oplever en guldalder lige nu, og John Krasinskis intense film om en familie, der lever i total tavshed, var et plettræf fra både ham og hans kone samt medstjerne, Emily Blunt. Præmissen er enkel, men så godt tænkt: Jorden er besat af væsener, der reagerer på den mindste lyd, så hold din kæft!

15. First Man
Damien Chazelle lavede et hattrick (efter Whiplash og La La Land) med 'First Man', der bød på ikke bare en tur - men den første tur – til månen sammen med selveste Niel Armstrong. Ryan Gosling og Claire Foy er eminente som ægteparret, der side om side med NASA’s farlige mission kæmper med en personlig tragedie.

14. Lady Bird
Power-duoen Greta Gerwig og Saoirse Ronan leverede en sjælden klog perle om det anspændte forhold mellem en overbeskyttende mor (Laurie Metcalf) og hendes rebelske teenagedatter (Ronan). Gerwig skrev og instruerede med en semibiografisk agenda, og det mærkede man i det ægte udtryk - der også resulterede i en næsten perfekt modtagelse fra anmelderne.

13. Coco
Pixars absurd høje niveau blev opretholdt af Oscar-vinderen om en ung mexicansk dreng, der ved et uheld kommer om på den anden side - til de dødes rige. Animationsstudiet fornyer atter sig selv via et eksotisk og småfarligt univers, men den sande styrke ligger i familiefilmens evne til at røre os. Store følelser var på spil, og det er der, Pixar er bedst.

12. Den tid på året
Paprika Steen spidder den danske juleånd med en klog, varm og oprigtigt morsom film om juleaften i familiens kaotiske skød. Steen giver den selv hele armen som værtinden med de gode intentioner, mens den pukkelryggede spilles af bl.a. Sofie Gråbøl og Lars Brygman. Man griner, man græder, og man genkender sig selv i denne biografaktuelle højtids-satire.


11. Avengers: Infinity War
HVAD SKETE DER LIGE DER! Russo-brødrene leverede ikke bare en af MCU's bedste film, de fik også lavet en værdig semi-afslutning på 10 års filmisk superhelte-dominans samt skabt en rørende cliffhanger, som tog røven på os alle. To Infinity War and Beyond!

10. Cold War
Kærlighed i koldkrigens tid. Instruktøren bag Oscar-vinderen Ida har gjort det igen, men denne gang er skalaen meget større og romancen mere episk. Fortællingen om to musikalske sjæle, der forelsker sig i kølvandet på krigen og skilles ad pga. landegrænser, idealisme og tid, er smuk, smuk, smuk... og kan ses lige nu i biografen.


9. The Florida Project
Sean Bakers film om et motel, der huser fattige familier, er ubehageligt autentisk med sin brug af virkelige mennesker, men er samtidigt sat i et farveladeunivers og i skærende kontrast til Disney Land, hvilket gav en magisk realisme. En film om mennesker, der vitterligt kan mærkes, og så er Willem Dafoe verdens bedste vicevært.

8. Roma
Før Netflix sendte den direkte på streaming-markedet, fik Alfonso Cuaróns mesterlige og semi-biografiske værk en kort biografpremiere. Filmen foregår i 70ernes Mexico og følger en kvinde, der efterlades alene med børnene, samt hendes trofaste og elskværdige tjenestepige Cleo. Skal helst ses på et stort lærred... vi håber I nåede det.

7. Mission Impossible – Fallout
Tom Cruise er en f#cking filmstjerne! (Og det samme er Henry Cavills overskæg… men det er en helt anden snak).
Den sjette Mission: Impossible-film viste sig for manges vedkommende at være seriens bedste - højbelagt med action-sekvenser udover det sædvanlige, der selvfølgelig alle udføres af vanvittige Cruise selv. 
 
6. Hereditary
Når en gyser er så hypet som Ari Asters debutfilm, kan det nemt skuffe.
Men nøj, hvor er det her vellykket. Dramaet om en familie, der går i opløsning, da bedstemoren dør, byder på stærke karakterer og dybe konflikter, men den også et skrækindjagende gys, der tager publikum som gidsel fra første scene for aldrig at slippe sit greb.

5. A Star Is Born
Man kan ikke købe, planlægge eller kalkulere kemi. Så når det opstår i så magisk en grad, som det gjorde i kærlighedsfortællingen mellem Bradley Coopers garvede rockstjerne og Lady Gagas stjerne in spe, så er det ren filmmagi! Forvent også at Oscar-akademiet vil hylde den her, mens vi andre møber over Coopers debut som instruktør.


4. Phantom Thread
Paul Thomas Anderson og Daniel Day-Lewis skabte filmhistorie med mesterværket There Will be Blood, men den milepæl standsede dem ikke i at skabe endnu et højdepunkt for dem begge med denne sælsomme, overraskende, knugende og til tider perverse fortælling om en aldrende kjoledesigner og hans muse. Day-Lewis' sidste film viste sig heldigvis at være mere end et værdigt punktum.

3. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Den var så tæt på at snuppe hovedprisen til Oscar-uddelingen, og vi forstår hvorfor. Dramaet om en mors bitre og alternative vej til retfærdighed efter at have mistet en datter er skrevet med en sublim balance mellem kulsort humor og tragisk vold, udført til perfektion af Frances McDormand og Sam Rockwell. En rigtig publikums-pleaser.

2. Call Me by Your Name
Luca Guadagninos smukke romance mellem teenagedrengen Elio og den unge mand Oliver er umulig ikke at blive forelsket i - primært pga. kemien mellem Timothée Chalamet og Armie Hammer. Vi befinder os i 80ernes nordlige Italien, hvor lavthængende modne frugter, solskin og stjålne blikke luller os ind i en varm trance af velvære - og begær. God til en kold vinteraften.

1. Grænse
Cannes-darlingen om toldvagten Tina, der ser ret aparte ud og af uforklarlige årsager kan lugte andre menneskers skamfulde følelser, er noget nær det mest originale, vi nogensinde har set. Det er en smuk kærlighedsfortælling, det er en grum thriller, et magisk eventyr for voksne og en sortkomisk tragedie – alt på én gang. Svenske Ali Abbasi har med ’Grænse’ skabt en sjældenhed: En mavepuster af en film du med garanti aldrig har set før! 

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
maiuser/505959

Er kun enig i 4 af filmene,nogen står dog ikke højt på listen
1.Den bedste er absolut a star is born
2.Bohemian rhapsody
3.Mission impossible
4 Aquaman
5.First man
6 A star wars story
7 the girl in the spiders we
8 Black panther
9 Fantastiske skabninger
10. Avengers infinite war
11. the shape of water
12 blackklansman
så kan jeg ikke rigtig huske flere

Catherinauser/253578

Nu er det selvfølgelig JERES top 20 liste, men de film I åbenbart kunne lide, men den er godt nok milevidt fra min egen top 10 eller top 20 liste.
Eneste film på hele jeres liste, som jeg er enig i fortjener en plads på den, er Avengers infinity war, men den burde helt klart have fået en langt bedre placering, selv hvis det ikke var en top 3 eller 5 hos jer.
Creed 2 har jeg endnu ikke set, men den ser og lyder lovende.
A quiet place hadede jeg ligefrem og har underholdt adskillige omkring, helt hvor dårlig jeg fandt den. At jeg samtidig mente dem som havde valgt at sælge popcorn til filmen burde skydes, pga larmen fra dem i salen, uden lyd fra filmen til at dække gnasken og hosten, hjalp ikke ligefrem.
Jeg havde dog stadig hadet den.

Ingen grund til at nævne de utallige af film, som BURDE have været nævnt, mon ikke de alle allerede er nævnt i de mange kommentarer, hvor folk skriver at de ikke deler jeres favoritter.

Bukselak

Årets mest overraskende film er Three Billboards Outside Ebbing Missouri, fantastisk skuespil, historie og ide. Alt spiller bare.

Coco virkelig en god tegnefilm, som jeg nemt kan se flere gange, god historie, man forelsker sig nærmest i karaktererne.

A Star Is Born en ret god film, selvom man har hørt den historie Gud ved hvor mange gange, så formår den alligevel og være meget meget bedre end de 4 sidste skuffelser jeg har nævnt her. Det er 4 film jeg aldrig kommer til og se igen, da de simpelthen er for tynde i historien,

Hereditary en film som skilte vandene, nok årets ringeste film forsøg på og lave en gyser, alligevel er den på listen som nummer 6..... Det giver overhovedet ingen mening.

Den tid på året, jeg forstår heller ikke den er på listen. Den tager nogle velkendte juledillemaer op, men selve historien var simpelthen så kedelig, at det var svært og holde sig vågen til filmen.

First Man. Historien var så tynd og kedelig, at jeg kun ventede på filmen var forbi. Der var ingen kød på historien. Dette er en film jeg aldrig ser igen.

Den skyldige, endnu en kedelig film, historien var alt for forudsigelig, filmen nåede aldrig og blive spændende. Der manglede kød på historien.

Maja

Fantastiske stemmer og gode skuespillere! Rørende hele vejen.

Pia

Helt klart den bedste film i år. Forstår ikke, den ikke er på Top-20 listen...
Lykkeper var også en af de bedre!

pia emilie

Den har jeg stemt på, da man lever sig fuldstændig med ind i film og så elsker jeg bare q gruppen fede humor indbyrdes og deres måde at holde sammen på

Renéuser/869941

Min ubestridte bedste biografoplevelse i år var I kill giants. Fantastisk magisk realisme baseret på en vild vild tegneserie og instrueret af en dansker. Og desværre fuldstændig forbigået af de fleste.

Men den er nu på Netflix, så ingen undskyldning :)

Rasmus/Musen

Og mange gode film har der i hvert fald også været i år 2018. Det må man da nok sige, der har været.

GLÆDELIG JUL OG GODT FILMÅR TIL ALLE!
:-) ;-)

Julie

1. Call Me by your name
2. Avengers: Infinity War
3. Three Billboards Outside Ebbing Missouri
4. A Star is Born
5. First Man
6. Coco
7. Mollys Game
8. Shape of Water
9. Tully
10. Roma
11. I, Tonya
12. Black Panther
13. Lady Bird
14. The Florida Project
15. Solo: a Star Wars Story
16. Phantom Thread
17. Darkest Hour
18. Deadpool 2
19. The Post
20. The Meg

Noobcake

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri udkom i 2017.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

The Joker

Jeg er enig med Daniel Craig.

6 timer siden
The Joker

Harrison Ford bliver skiftet ud med en kvindelig udgave af Indiana Jones, så er den saga slut.

6 timer siden
Steffenuser/911245
Steffenuser/911245

Da filmen startede og der stod del 1. Tænkte jeg åh nej ikke en film der slutter uden afslutning.

1 dag siden
Carsten Gottliebuser/133896
...
Carsten Gottliebuser/133896

før Guardian of Galaxy Vol. 3 er James Gunn aktuel med Guardian of Galaxy holiday special på Disney+ december 2022

1 dag siden
Jørgen Mathorneuser/394194
Jørgen Mathorneuser/394194

Pænt goddag.

Vi er klar til en ny sæson.

1 dag siden