Årets bedste film 2018

Redaktionens Top 20
Billede
(© A Star is Born/Warner Bros.)

Vi har igen kastet os ud i at kåre årets bedste film med dansk biografpremiere i 2018.

Ikke en nem opgave, da der har været mange virkelige stærke, rørende og smukke filmoplevelser på programmet - for ikke at snakke om de morsomme og bombastiske.

Vi er endt på en top 20, da udbuddet var for imponerende.

Listen afslører et år med et bredt genreudvalg fra prisvindende titler til store blockbusters. Hele 15 af de 20 titler er originale værker, mens de bedste fortsættelser og genindspilninger har snuppet de sidste pladser. Overvægten er amerikanske, men flere af filmene har et skandinavisk touch, og også familiefilmene har været stærke nok til at gøre et indtog.

Om du er enig med listen, kan du jo fortælle os i kommentarfeltet forneden... og mon ikke du føler, vi har overset en film eller to! 

Som sædvanlig indstillede hver redaktionelle medarbejder sin personlige Top 20, og husk at kun film med dansk biografpremiere i 2018 kunne deltage. 

REDAKTIONENS TOP 20 - 2018:

20. Den Skyldige
Danmarks bud på en Oscar-kandidat i år er en ferm og vanvittig stram thriller med Jakob Cedergren i den altdominerende hovedrolle som politimanden, der skal redde en kidnappet kvinde i den anden ende af et telefonrør. Et af dansk films mest intense indspil længe, og helt sikkert uundværlig på enhver topliste for 2018.

19. Creed II
Sylvester Stallones svanesang som Rocky Balboa handler mest om den unge Adonis Creed, der under legendens kyndige vejledning skal tage kampen op med fortiden i kampen mod Ivan Dragos søn. Den samme Drago der dræbte Creeds far i ringen i Rocky IV. Et værdigt farvel til filmhistoriens mest eksværdige underdog.


18. Spider-Man: Into the Spider-Verse
Den biografaktuelle animationsfilm, der foregår i en verden propfyldt med Spider-Men-superhelte, er blevet kaldt den bedste nogensinde om Edderkoppen. Selvom fortællingen om Miles Morales’ oplæring som netsvingeren er ret klassisk, er den animerede stil så original og de mange sidekarakterer (Spider-Ham!) vanvittigt skønne.


17. Shoplifters
Cannes-vinderen er endnu et mesterværk fra japanske Hirokazu Koreeda, der om nogen forstår sig på den menneskelige natur og familiens hellige bånd. I centrum for fortællingen står en flok småsvindlere, der tager en lille misrøgtet pige til sig og giver hende et hjem med masser af kærlighed og et liv på kanten af loven.

16. A Quiet Place
Gysergenren oplever en guldalder lige nu, og John Krasinskis intense film om en familie, der lever i total tavshed, var et plettræf fra både ham og hans kone samt medstjerne, Emily Blunt. Præmissen er enkel, men så godt tænkt: Jorden er besat af væsener, der reagerer på den mindste lyd, så hold din kæft!

15. First Man
Damien Chazelle lavede et hattrick (efter Whiplash og La La Land) med 'First Man', der bød på ikke bare en tur - men den første tur – til månen sammen med selveste Niel Armstrong. Ryan Gosling og Claire Foy er eminente som ægteparret, der side om side med NASA’s farlige mission kæmper med en personlig tragedie.

14. Lady Bird
Power-duoen Greta Gerwig og Saoirse Ronan leverede en sjælden klog perle om det anspændte forhold mellem en overbeskyttende mor (Laurie Metcalf) og hendes rebelske teenagedatter (Ronan). Gerwig skrev og instruerede med en semibiografisk agenda, og det mærkede man i det ægte udtryk - der også resulterede i en næsten perfekt modtagelse fra anmelderne.

13. Coco
Pixars absurd høje niveau blev opretholdt af Oscar-vinderen om en ung mexicansk dreng, der ved et uheld kommer om på den anden side - til de dødes rige. Animationsstudiet fornyer atter sig selv via et eksotisk og småfarligt univers, men den sande styrke ligger i familiefilmens evne til at røre os. Store følelser var på spil, og det er der, Pixar er bedst.

12. Den tid på året
Paprika Steen spidder den danske juleånd med en klog, varm og oprigtigt morsom film om juleaften i familiens kaotiske skød. Steen giver den selv hele armen som værtinden med de gode intentioner, mens den pukkelryggede spilles af bl.a. Sofie Gråbøl og Lars Brygman. Man griner, man græder, og man genkender sig selv i denne biografaktuelle højtids-satire.


11. Avengers: Infinity War
HVAD SKETE DER LIGE DER! Russo-brødrene leverede ikke bare en af MCU's bedste film, de fik også lavet en værdig semi-afslutning på 10 års filmisk superhelte-dominans samt skabt en rørende cliffhanger, som tog røven på os alle. To Infinity War and Beyond!

10. Cold War
Kærlighed i koldkrigens tid. Instruktøren bag Oscar-vinderen Ida har gjort det igen, men denne gang er skalaen meget større og romancen mere episk. Fortællingen om to musikalske sjæle, der forelsker sig i kølvandet på krigen og skilles ad pga. landegrænser, idealisme og tid, er smuk, smuk, smuk... og kan ses lige nu i biografen.


9. The Florida Project
Sean Bakers film om et motel, der huser fattige familier, er ubehageligt autentisk med sin brug af virkelige mennesker, men er samtidigt sat i et farveladeunivers og i skærende kontrast til Disney Land, hvilket gav en magisk realisme. En film om mennesker, der vitterligt kan mærkes, og så er Willem Dafoe verdens bedste vicevært.

8. Roma
Før Netflix sendte den direkte på streaming-markedet, fik Alfonso Cuaróns mesterlige og semi-biografiske værk en kort biografpremiere. Filmen foregår i 70ernes Mexico og følger en kvinde, der efterlades alene med børnene, samt hendes trofaste og elskværdige tjenestepige Cleo. Skal helst ses på et stort lærred... vi håber I nåede det.

7. Mission Impossible – Fallout
Tom Cruise er en f#cking filmstjerne! (Og det samme er Henry Cavills overskæg… men det er en helt anden snak).
Den sjette Mission: Impossible-film viste sig for manges vedkommende at være seriens bedste - højbelagt med action-sekvenser udover det sædvanlige, der selvfølgelig alle udføres af vanvittige Cruise selv. 
 
6. Hereditary
Når en gyser er så hypet som Ari Asters debutfilm, kan det nemt skuffe.
Men nøj, hvor er det her vellykket. Dramaet om en familie, der går i opløsning, da bedstemoren dør, byder på stærke karakterer og dybe konflikter, men den også et skrækindjagende gys, der tager publikum som gidsel fra første scene for aldrig at slippe sit greb.

5. A Star Is Born
Man kan ikke købe, planlægge eller kalkulere kemi. Så når det opstår i så magisk en grad, som det gjorde i kærlighedsfortællingen mellem Bradley Coopers garvede rockstjerne og Lady Gagas stjerne in spe, så er det ren filmmagi! Forvent også at Oscar-akademiet vil hylde den her, mens vi andre møber over Coopers debut som instruktør.


4. Phantom Thread
Paul Thomas Anderson og Daniel Day-Lewis skabte filmhistorie med mesterværket There Will be Blood, men den milepæl standsede dem ikke i at skabe endnu et højdepunkt for dem begge med denne sælsomme, overraskende, knugende og til tider perverse fortælling om en aldrende kjoledesigner og hans muse. Day-Lewis' sidste film viste sig heldigvis at være mere end et værdigt punktum.

3. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Den var så tæt på at snuppe hovedprisen til Oscar-uddelingen, og vi forstår hvorfor. Dramaet om en mors bitre og alternative vej til retfærdighed efter at have mistet en datter er skrevet med en sublim balance mellem kulsort humor og tragisk vold, udført til perfektion af Frances McDormand og Sam Rockwell. En rigtig publikums-pleaser.

2. Call Me by Your Name
Luca Guadagninos smukke romance mellem teenagedrengen Elio og den unge mand Oliver er umulig ikke at blive forelsket i - primært pga. kemien mellem Timothée Chalamet og Armie Hammer. Vi befinder os i 80ernes nordlige Italien, hvor lavthængende modne frugter, solskin og stjålne blikke luller os ind i en varm trance af velvære - og begær. God til en kold vinteraften.

1. Grænse
Cannes-darlingen om toldvagten Tina, der ser ret aparte ud og af uforklarlige årsager kan lugte andre menneskers skamfulde følelser, er noget nær det mest originale, vi nogensinde har set. Det er en smuk kærlighedsfortælling, det er en grum thriller, et magisk eventyr for voksne og en sortkomisk tragedie – alt på én gang. Svenske Ali Abbasi har med ’Grænse’ skabt en sjældenhed: En mavepuster af en film du med garanti aldrig har set før!