Cookie- og Privatlivspolitik
Top 5: Historielæreren Steven Spielberg

Top 5: Historielæreren Steven Spielberg

Instruktørens film rangeret

Stem op!
12
Stem ned!
0
(reset)

Hvad tænker du på, når du hører navnet Steven Spielberg? De fleste tænker nok på små søde rumvæsner, ondsindede hajer og en vis veloplagt arkæolog. 

Men filmhistoriens måske mest elskede filminstruktør er bestemt også kendt for andet end det fantasifulde. Spielberg har nemlig også mikset sit cv af børnevenlige universer med modne dramaer, der fokuserer på amerikansk historiefortælling. Man kan faktisk gå så langt som til at sige, at filmskaberen har to personligheder: Legebarnet og historielæreren.

En dualitet der især er tydelig nu, hvor Spielberg er aktuel med hele to film. Science fiction-filmen Ready Player One og med avisdramaet The Post. Et par værker der ligger meget langt fra hinanden genremæssigt. 

I den anledning har vi her valgt at rangere de fem bedste film indenfor hans virke som historielærer - se også vores top 5 som legebarnet.

Top 5 - HISTORIELÆREREN:

Schindler’s List1. Schindler’s List (1993) 
Spielbergs Oscar-vindende Holocaust-drama står sammen med Sauls søn og Alain Resnais' 'Nat og tåge' som de mest hjemsøgende mesterværker om jødeforfølgelsen. Alt fra de sort-hvide billeder (kun afbrudt af en lille pige i en rød jakke) til musikken og trioen Neeson, Kingsley og Fiennes' sublime skuespil går op i en højere ubærlig enhed. 


Saving Private Ryan2. Saving Private Ryan (1998) Åbningsscenen i 'Saving Private Ryan' er noget nær det tætteste et filmpublikum nogensinde kommer, på selv at være krig. Den vanvittige realisme hæver værket op på genrens højeste plan, og man glemmer hurtigt, at den velspillede og intense historie fra slagmarken i virkeligheden er omringet af en en unødvendig rammefortælling.


Lincoln
3. Lincoln (2012) 
Daniel Day-Lewis vandt velfortjent karrierens tredje Oscar for Spielbergs portræt af den ukuelige Abraham Lincoln. Skuespillet udgør da også 70 % af det dejligt nedtonede drama, der netop forstår at give plads til sit hovedkarakter. En gammeldags film, der tager sig tid til at formidle et vigtigt emne; Slaveriets ophævelse.  


Munich4. Munich (2005)
I kølvandet på terrorangrebet 11. september gav Spielberg sit biddrag til den langt fra sort-hvide problematik ved at skildre reaktionerne i kølvandet på en terror-aktion under OL 1972. Filmens retfærdighedssøgende hævn ender ligesom de fleste relevante krigsfilm ud i et antivolds-projekt båret af et stærkt ensemble og lækkert 70er-look.


Catch me if you can
5. Catch Me If You Can (2002)
Tom Hanks jagter Leonardo DiCaprio gennem mange år og mange stater i denne sandfærdige fortælling om en ung svindlers regime med FBI i hælene. Filmen er et dejligt kulørt og primært uhøjtideligt indslag i Spielbergs historiske portfølje. Og så er den vanvittigt underholdende.

Bobler: Empire of the Sun (1987)

The Post er aktuel i biograferne.

Se også vores Spielberg-artikel i kino.dk's spritnye mobilmagasin.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Wayne

Det helt centrale er den manglende historie - vi ser kun flig af noget, og kender ikke vores hovedperson nok til at vi synes han er interessant.

7 timer siden
mette

Fed liste. Mangler dog to af mine favoritter: The Game og Primal Fear

10 timer siden
Jensuser/8141
Jensuser/8141

The Sting med Robert Redford og Paul Newman havde da den vildeste og mest overraskende slutning på en film og den burde have været med

11 timer siden
madsjakobuser/535626
madsjakobuser/535626

Mangler helt sikkert på denne ellers gode liste...

12 timer siden
Antaeus

Der er ingen tvivl om at Harry Potter universet og film-fortsættelserne foregår i et fantastisk og magisk univers. Men her hører ligheden også op.

2 dage siden