Cookie- og Privatlivspolitik

Skolen ved verdens ende

Tilladt for alle
Filmen har en rolig og positiv grundstemning og indeholder ingen skræmmende eller voldsomme scener.

Se mere på medierådet.dk
05.05.2022
| |
1 time 50 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Lunana: A Yak in the Classroom
|

Den bhutanesiske film 'Skolen ved verdens ende' handler om en aspirerende sanger, som bor med sin bedstemor i Bhutans hovedstad.

Lunana er vitterligt den fjerneste dal i det bhutanske Himalaya – otte dagvandringer fra nærmeste by og uden elektricitet, internet, og hvad en moderne bybo ellers måtte have brug for. Og en sådan en er Ugyen, der bor i Bhutans hovedstad Thimphu, men egentlig drømmer om at flytte til Australien og gøre karriere som musiker.

Desværre har hans chef lagt helt andre planer for ham. Som sidste led i uddannelsen udstationeres han som lærer i Lunana. Manglen på moderne bekvemmeligheder giver Ugyen abstinenser, men de mennesker, han møder, viser sig hurtigt at kunne opveje alle afsavn.

'Skolen ved verdens ende' er nomineret til en Oscar for Bedste internationale film ved uddelingen i 2022.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (67 votes)
5
4

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Filmmagasinet Ekko

  "Bhutans første Oscar-nominerede film er en ærlig og hjertevarm beretning om et distræt bymenneskes møde med lokalbefolkningen og den uspolerede natur." (Mikkel Krebs Behnke)

 • Filmland P1

  "Det er forbavsende smittende at se Ugyen lede efter ben at stå på i en lille by, der er fuldstændig afskåret fra resten af verdens galskab. [...] Det gør 'Skolen ved verdens ende' til en lille charmebombe i en tid, hvor menneskeheden synes ude af balance." (Per Juul Carlsen)

 • Information

  "Årets bhutanske oscarkandidat, 'Skolen ved verdens ende, er en charmerende og sympatisk feelgoodfilm om, hvad der egentlig skal til for at være lykkelig. Den vestligt orienterede hovedperson viser sig at have en del at lære desangående." (Lone Nikolajsen)

 • Jyllands-Posten

  "Det er svært ikke at blive betaget af den helt naturlige charme i 'Skolen ved verdens ende'. En veldrejet og lettilgængelig skildring af livet i en afsidesliggende landsby i Bhutan, otte dagsvandringer fra nærmeste civilisation." (Frederik Asschenfeldt Vandrup)

 • Soundvenue

  "Buthans første Oscar-nominerede film er en charmerende feel good-historie, der nok fortæller en forudsigelige historie, men til gengæld byder på et indblik i en helt anderledes kultur, vanvittigt smukke billeder fra Himalaya og en yakokse i klasselokalet." (Freja Dam)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Ghita

Så fin en film med et humoristisk glimt i øjet. Og flotte naturbilleder.

S. Rico

Hvor mange film fra Bhutan har man lige set? Nej vel! Og hvor fa'en ligger landet egentlig. Jeg måtte lige tjekke Google maps. Det er klemt inde mellem Indien og Kina, lige øst for Nepal.

Men orker man at se en af de der tunge kulturelle film om en lokal stamme fra "langt-pokker-i-vold"?

Rolig nu. Det her en en utrolig lettilgængelig film, som kan ses af hele familien. En ung lærer fra hovedstaden bliver i forbindelse med hans obligatoriske 5-årige turnus sendt ud til en fjernt beliggende landsby for at undervise på den lokale skole. Selv om han kun er en ung knægt, så bliver han behandlet som en stor kanon, da han ankommer til den lillebitte landsby på kun 56 indbyggere i 4800 meters højde.

Det er en typisk fish-out-of-water fortælling, som følger den kendte skabelon for den slags kultursammenstødsfilm. Der er således ingen store overraskelser. Men hvad den måske mangler i originalitet, det kompenserer den til gengæld for i charme. Man kan ikke undgå at komme til at knuselske landsbyens beboere. Især den lille klassekaptajn Pem Zam (spillet af Pem Zam) er ubeskrivelig bedårende.

Det kan godt lugte lidt af en "turistfilm" og et charmeoffensiv for Bhutan. Hvis det er tilfældet, så virker det. Efter at have set filmen, kunne jeg i hvert fald godt tænke mig at rejse dertil, vandre i Himalaya, og besøge små landsbyer.

Ditte

Bare nyd den! Budskabet er man hurtigt klar over, men landskabet er så smukt og stemningen i hele filmen er så dejlig.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.