Cookie- og Privatlivspolitik

Nightmare Alley

Tilladt for børn over 11 år
Filmen indeholder flere voldsomme scener med overfald, ildspåsættelse, slåskampe, skyderier, selvmord og drab. Desuden indgår der flere dramatiske og foruroligende scener, hvor personer bliver manipuleret til at tro, at de er i kontakt med de døde. Flere af disse scener er er både overraskende og blodige. Da filmen foregår i USA i 1940'erne og dermed rummer en distance til nutiden, vurderes filmen til kun at kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
27.01.2022
| |
2 timer 30 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Nightmare Alley
|
Versioner: se alle
2D, Særvisning, Seniorbio
|
Nightmare Alley plakat

Thrilleren 'Nightmare Alley' er en film af Guillermo Del Toro og hans først efter Oscar-sejren med The Shape of Water.

Filmen handler om Stan, der får job som alt-mulig-mand på et omrejsende karneval i starten af 1940'erne. Han viser hurtigt et talent for at læse mennesker, og kommer under oplæringen hos trick-clairvoyanten Zeena og hendes mand Pete.

Stan får udviklet sig eget nummer, som han drager til storbyen for at optræde med. Men det bliver starten på en mørk og farlig rejse, da han slår sig sammen med en mystisk psykolog for at svindle flere af byens velhavende mænd.

'Nightmare Alley' er baseret på romanen 'Lykkeridder', som i 1947 blev filmatiseret – og Del Toro går helhjertet ind i datidens tidsånd i sin version, hvor han dyrker film noir-genrens særtræk. Det er instruktørens fjerde samarbejde med den danske fotograf Dan Laustsen, som blev Oscar-nomineret for 'The Shape of Water'.

Rollelisten bugner af store stjerner med Bradley Cooper, Cate Blanchett og Rooney Mara i front. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (41 votes)
4.2
3.8

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Ligesom flere af del Toros foregående film er hvert eneste billede så utroligt smukt. I den indledende sekvens er vi i et brændende hus. Skyggerne klistrer til gulvbrædderne. Det er næsten, så man selv får brandsod i ansigtet og splinter i foden." (Sarah Iben Almbjerg)

 • Dagbladenes Bureau

  "Se, det er en ægte 1940’er-film noir, her er den bare alt for længe om at slutte, ikke mindst fordi dens hovedpersoner ikke bare er så usympatiske, men også så umulige at engagere sig i." (Helle Sihm)

 • Filmland P1

  "'Nightmare Alley' udvikler sig, som historier udvikler sig ude i den virkelig verden - helt uforudsigeligt. Vi ved aldrig om det, vi oplever, er en komedie eller en gyser." (Per Juul Carlsen)

 • Filmmagasinet Ekko

  "Guillermo del Toros første film siden Oscar-triumfen med 'The Shape of Water' føles sammenflikket, men bæres af en dyster stemning og excentriske karakterer." (Claus Nygaard Petersen)

 • Jyllands-Posten

  "Undergangen er uundgåelig i Guillermo del Toros gennemførte fabel om moralsk fallit og menneskelig råddenskab." (Katrine Sommer Boysen)

 • Soundvenue

  "Guillermo del Toros stjernespækkede noirfilm om en storsvindlers rise and fall er en utilsløret hyldest til Guldalder-Hollywood, der dog savner mørket og galskaben, som genren dikterer." (Jakob Freudendal)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
BT

En virkelig flot filmet reboot med et imponerende cast, som dog er lidt for forudsigelig til at kunne fastholde suspense ...

S. Rico

Som altid er Guillermo del Toro’s film gudesmukke at se på. Og der er bestemt ikke sparet på production design, billeder og farver, som er fuldt på højde med The Shape of Water i æstetik. Det vil med andre ord sige: mesterligt!

Det kniber lidt mere med historien, som først for alvor går i gang efter et tilløb på 1½ time. Tiden indtil da går med at vi lærer Bradley Coopers karakter at kende. Han ankommer i starten af filmen til et gammeldags carnival (omrejsende tivoli/circus) i slutningen af 1930’ernes USA. Her udviser han et stort talent for at lære de tricks, der skal til for at begejstre datidens publikum.

Men det er først meget senere, da han møder en psykolog (Cate Blanchett), at plottet begynder at udfolde sig, og der går ”The Talented Mr. Ripley” i den. De indgår en slags alliance, og undervejs lærer man lidt mere om Bradley Coopers baggrund.

Så kort sagt er det ikke en film man skal se for dens film noir krimiplot. Men den er til gengæld fyldt med skæve charmerende personligheder. Og som allerede nævnt fantastisk flot at se på.

bambiexplorer

Også årets anden film blev set i Moviehouse i Hellerup. Biografen ligger ret godt placeret i forhold til både mig og hovedparten af min biografvenner. Og sale og sæder er i høj kvalitet. Og lyden er de også kommet ret godt efter. Dog savner man lidt livet og de mange spændende restauranter i landets hovedstad, thi herude i forstaden, fem kilometer fra Københavns Rådhus, er her godt nok noget dødt på sådan en februaraften. Well, når foråret ankommer, begynder vi med garanti at se hovedparten af filmene Københavns centrum igen.

Dette bliver endnu en af de korte anmeldelser, thi jeg er stadig frygteligt meget bagud med snartsagt alt :)

INTRO
Stanton, med den lyssky fortid, bliver ansat i et omrejsende tivoli/cirkus lagt ude på landet i USA i starten 1940’erne. Det er et miljø som er ukendt for Stanton. Men langsomt og sikkert begynder han at lære de andre i menageriet at kende. Der er mange forskellige personer, fra chefen over de tiltalende kvinder til The Geek. Efter et stykke tid viser Stanton evner som “clairvoyant” og bliver oplært af Zeena og Pete. Ret hurtigt er han klar til at drage mod New York, sammen med Molly, for at optræde på byens store klubber.

Her møder han psykiateren Lilith, som er lidt af en “Femme Fatale”, der har flere af byens store mænd blandt sine klienter. En givtig, men meget farlig og risikofyldt plan, begynder at tage form i de to skruppelløse personers hoveder …

… VI SER I BADEKARSCENEN HOS ZEENA
Nightmare Alley er en genindspilning (eller en re-adaptation) af filmen af samme navn fra 1947 og er baseret på roman “Lykkeridderen". Jeg har dog hverken set originalen eller læst bogen. Men det er i hvert tilfælde en historie, hvor vi efter en yderst grundig introduktion til alle aktørerne og miljøet i og omkring dramaet, kommer til at blive præsenteret for et par af filmhistoriens mest bundrådne karakterer …

CAST & CREW
Bradley Cooper (A Star is Born), spiller rollen som den noget anløbne Stanton til noget nær perfektion. Også Cate Blanchett og Rooney Mara (der jo var det perfekte kærestepar i Carol) spiller henholdsvis psykiateren Lillith og Stantons hårdt prøvede kone og scenepartner Molly, med stor overbevisning. Willem Dafoe, Ron Pearlman, Mary Steenburgen og sågar Toni Collette, spiller ræven ud af bukserne i filmen … og hvem skulle have troet det, for sidstnævntes vedkommende? Det er sgu underspillet skuespil af høj kaliber :)

Med film som The Devil’s Backbone, Pan’s Labyrinth og The Shape of Water på CV’et, ved vi jo godt hvilken kapacitet Guillermo del Toro er. Han kan det der med at strø lidt eventyr ud over selv de mest barske film, uden at det kommer til at virke åndet!

BILLEDE & LYD
Fotografen, danske Dan Lausten, som har arbejdet sammen med Guillermo del Toro fire gange før, og blev nomineret til en Oscar for The Shape of Water, har medvirket til at lave en film hvor hver eneste scene er gennemtænkt og stemningsfuld. Specielt er jeg vild med de mættede farver. Og så bliver jeg nødt til, som en sidebemærkning, at falde i svime over Liliths kontor/klinik. Sådan et kontor/stue vil jeg ha’ … her kunne jeg stort set leve 24/7 :D

KONKLUSION
Nightmare Alley er næsten 2½ time lang, tempoet er på ingen måde højt … men man keder sig alligevel ikke et sekund. Guillermo og Dan kan et eller andet med at skabe en fortættet, og i det her tilfælde en næsten klam, stemning som drager en. I en tid hvor der rask væk bliver klippet en gang i sekundet, er det en lise for sjælen, at opleve at der stadig kan laves spændende film, hvor det ikke behøves at gå over stok og sten. Vi lander, lige akkurat, på fem små stjerner.

bambiexplorer.dk

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.