Dobbeltvisning: Jacques Tati + Min onkel B

11. Nov 1969
Kino.dk
(© Kino.dk)
Billede
0.0 / 6
Brugere (0)
0.0 / 6
Medier (0)
Bedøm selv filmen:
EVENT Dobbeltvisning! Spritny dokumentarfilm ´Jacques Tati, tombé de la lune´ om den franske auteur Jacques Tati efterfulgt af Klassikeren ’Min onkel’. Der er en kort pause mellem de to film.

Med udgangspunkt i François Truffauts udsagn om, at ’PlayTime’ var ”en film, der kommer fra en fremmed planet,” får man i denne vidunderlige franske dokumentar en komplet indføring i Jacques Tatis overjordiske univers – på bare en time. Filmen beskriver både arven fra Keaton og Chaplin, Tatis tidlige karriere i 1930’erne og alle årene derefter. Pérétié bruger billeder fra Tatis film til at illustrere sine pointer, og filmen er en stor kærlighedserklæring til Tatis dansende, eventyrlige verden.

Da Monsieur Hulot (Tatis alter ego) i ’Min onkel’ får tilbudt et job af sin rige svoger, forlader han sit velkendte bohème-kvarter og flytter til en absurd fremtidsforstad til Paris. Her fanges han i en foruroligende automatiseret verden, hvor elektroniske køkkenlåger, vandsprinklere og havelåger lever deres eget liv, og hvor køkkenet kræver en embedseksamen i elektronik for at lade sig betjene. I Jacques Tatis elegant orkestrerede komedieklassiker følger vi antihelten Hulots Don Quijote-lignende kampe med efterkrigstidens fremskridtsforelskede Frankrig. Ligesom Chaplin i ’Moderne Tider’ undersøger Tati det moderne (velfærds)samfund og individualitetens trængte vilkår i den standardiserede by. Hulot er en simpel mand, der bliver desorienteret af kompleksiteten i den moderne livsførelse. Filmens sympati ligger i hans ”gamle” verden af menneskeligt tidsspilde, drengestreger og rod. Med andre ord en verden, hvor de små menneskelige ting gør en forskel.

Brugernes anmeldelser

0,0

0 brugere

1
2
3
4
5
6
Bedøm selv filmen: