Cookie- og Privatlivspolitik

Dune (1984)

| |
Dune
|
Versioner: se alle
Originalversion, Særvisning
|

I 'Dune - ørkenplaneten' rejser den unge prins Paul Atreides sammen med sin far, hertugen Leto Atreides, til ørken-planten Dune, hvor det værdifulde stof ’melange’, der bl.a. bliver brugt til rumrejser, bliver produceret. Den onde kejser Shaddam IV får dog en gruppe brutale barbarer, The Harkonnenes, til at dræbe Leto og gør hermed Paul fredløs – dog med en hær af lokale soldater i ryggen. 

Sådan starter rum-revolutionen i Lynchs barokke sci-fi-epos, der er baseret på Frank Herberts bestseller fra 1965. Oplev bl.a. retro-effekter af den helt gamle skole, kæmpemæssige sandorme og en letpåklædt Sting – alt sammen svøbt ind i et heftigt 80’er soundtrack af Toto og Brian Eno. 

David Lynch tog på grund af mangel på final-cut afstand til filmen efter premieren i 1984 – og den står da stadig som Lynchs mindst personlige film.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (21 votes)
3
0

Instruktør

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
S. Rico

"Den er så dårlig, at den er god", siger Mark Wahlberg i Ted om den tåkrummende kultfilm Flash Gordon. Kan man sige det samme om Dune? Nej, desværre.
De visuelle effekter og dialogen i Dune er endnu ringere end i Flash Gordon. Og det selv om Dune både er nyere og havde et langt større budget (faktisk det dobbelte).
Der er heller ingen formildende omstændigheder i form af hverken charme eller nostalgi.

Eneste plus er, at man trods alt godt kan fornemme den gode historie. I den sammenhæng kan det lige nævnes, at der findes en extended version af filmen, som er næsten 45 minutter længere end originalen (dvs. ialt næsten 3 timer - åh, nej). Jeg vil anbefale, at man starter med at se de første 5-10 minutter af extended versionen, og herefter skifter over til den originale film. På den måde får man en lang bedre prolog til historiens univers, karakterer og plot. Det gjorde i hvert fald at jeg var i stand til at finde hoved og hale i den rodet fortalte film.

Line

Bogen var fantastisk. Filmen er en af Lynchs værste.

Frank

Dårlig film

Antaeus

Dårlig film udgave. Læs i stedet bogen som er et mesterværk. Alternativt se en af de andre udgaver, som er væsentlig bedre.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.