Cookie- og Privatlivspolitik

Downsizing

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Filmen har en let og venlig grundstemning. I enkelte scener ses mennesker som græder ulykkeligt eller bliver vrede, og i én scene ser man en hovedperson være påvirket af stoffer og hallucinere til en fest. Det vurderes, at filmen kun kan virke skræmmende på de yngste børn, og den får derfor en 7års-grænse.

Se mere på medierådet.dk
18.01.2018
| |
2 timer 15 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Downsizing
|
Versioner: se alle
2D, Babybio
|

I science-fiction komedien ’Downsizing’ har en norsk forsker fundet løsningen på menneskehedens største trussel om overbefolkning. Man skal skrumpe verdens befolkning, så de ikke slider på miljøet.

Opfindelsen får dog det værste frem i folk, der hurtigt kan lugte en let mulighed for at få det liv, de altid har drømt om i mini-størrelse, hvor penge har langt større værdi. Det samme gør ægteparret Paul og Audrey Safranek, som vælger at lade sig ’nedskalere’.

Det nye lilleput-liv bliver dog alt andet end vellykket for Paul, der må sande, at selv små mennesker godt kan få store problemer.

I 'Downsizing' skaber den Oscar-vindende instruktør Alexander Payne et vittigt mikrokosmos, der fungerer som et satirisk blik på den amerikanske drøm og nutidens samfund med grådighed og overforbrug i stor stil.

Danske Søren Pilmark har en lille, men ikke ubetydelig birolle, mens thailandske Hong Chau scorede en Golden Globe-nominering for hendes stærke portræt af den arbejdsomme rengøringskone Ngoc Lan Tran. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (190 votes)
3.5
4

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • BT

  "Idéen om et mini-samfund er selvfølgelig sjov nok. Og effekterne er som sagt flotte. Men 'Downsizing' ved ganske enkelt ikke, hvad den selv vil. Og derfor ender filmen som hverken fugl eller fisk." (Henning Høeg)

 • Ekstra Bladet

  "... [Filmen] fungerer klart bedst i de stunder, hvor den holder igen med den humanistiske pegefinger og bare lader sig rive med af sin syrede præmis. Èn ting er dog sikkert. Du har aldrig set noget lignende." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "... der [er] tyngde og tanker og originale idéer til adskillige film i ’Downsizing’. Den er et fortrinligt eksempel på, hvad science fiction-genren kan, når den bruges eftertænksomt." (Per Juul Carlsen)

 • Politiken

  "I 'Downsizing' tilføjer [Matt Damon] selvironi, og det er sjovere, end man skulle tro." (Joakim Grundahl)

 • Weekendavisen

  "'Downsizing' har mange kvaliteter, men den ved ikke, hvor den vil hen med det hele, og filmen savner den psykologiske dybde, som ellers er Paynes adelsmærke." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Katja

De viste den på tv2 i søndags.. og jeg havde egentlig ikke tænkt mig at se den. Meeeen da der ikke var andet spændende at se, valgte jeg at begynde. Og lad mig sige det sådan: Dét, jeg troede filmen ville handle om, viste sig ikke at holde stik.

Den her film stikker i så mange retninger og har så mange lag, at mit hovede lidt kom på overarbejde - særligt hen mod slutningen.

Bevares. Jeg indrømmer gerne, jeg så filmen, mens jeg samtidig havde travlt med alt mulig (ligegyldigt) på min telefon.. men måske var det derfor, jeg blev hængende og ikke klikkede væk.

Jeg ved ikke helt, hvad jeg kan skrive mere. Men du kan i hvert fald godt se den hjemme i sofaen med et halvt øje og stadig få en lille 'wtf' oplevelse ud af den - hvis du bare holder lidt øje med handlingen.

Milleuser/582291

En tænke-tanker-.film du skal opleve i fred og ro - en rejse gennem livet, hvor alle menneskets synder og lærdomme forenes i et tragi-komisk univers. Giv dig selv en på opleveren!

Lars Michael

Jeg kan virkelig godt se hvad man vil med den her film, og jeg ville også sige at det løkkes virkelig godt.
Første del af filmen er det virkelig godt, mens anden del går lidt i glemmebogen.
Men en nydelse at se filmen på en ny måde inden for filmverden

S. Rico

Idéen er virklig god, og filmen er fyldt med underfundig - og en hel del sort - humor. Der er en anderledes balance mellem sci-fi, drama og komedie end i de fleste andre film. Det kan man synes om eller ej. Jeg synes, den er herlig anderledes med et glimrende mix mellem alvor og leg. Og så er det samtidig en film med masser på hjerte. 4½ stjerner.

Hans

Jeg var underholdt under hele filmen og synes faktisk den var meget morsom.

Nadina Emilie

Jeg gik fra biografen enormt underholdt. Havde forventet en mere udpenslet beskrivelse af 'lilleput land', men fik sort humor, fine detaljer og gedin satire i stedet. Hvis man ser filmen for at blive benovet af effekterne, bliver man ikke skuffet men overrasket. Måden hvorpå der er gjort brug af materielle virkemidler er super, men det er satiren over vores tilgang til miljø bevidsthed filmen primært leverer. Den er en anelse for lang, og vil for mange til sidst, men kan bestemt anbefales.

Filuppa

Spild af tid. Er overrasket over hvor dårlig filmen var.

manse

Sjældent er vi blevet så skuffet over en film.
Langtrukken og rodet film uden humor.
Kan ikke anbefales med mindre man er til tortur.

Line FS

Det er lidt som om den ikke kan finde sin stemning. Skal den være sjov eller alvorlig? Fair nok at være begge, men i dette tilfælde så bliver forsøget på at være meget alvorlig lidt mærkelig i den komiske verden og de over-skøre karakterer.
Hong Chau spiller en interessant karakter, men det er som om filmen vil have det skal være humoristisk at hendes engelske ikke er så godt - det som om hun bliver gjort grin med af filmen, indtil vi til sidst skal tage hende meget alvorligt. Jeg synes ikke det er vellykket. Jeg sad med en dårlig smag meget af tiden, hvor publikum grinede over hendes udtaler og sætninger... jeg har svært ved at se hvorfor det er sjovt. Så der har filmen lidt af et problem - hvor vil den hen?
Den var dog mindre fjollet og mere alvorlig end man kunne forvente, og ideen er jo interessant nok kan man sige. Den var bestemt anderledes end forventet.

Camie

Jeg gik ind til ”Downsizing” uden at have set trailer og uden hverken høje eller lave forventninger, og jeg gik derfra opløftet og underholdt.
Når det er sagt, så er ”ingen forventninger” nok også præmissen for en god oplevelse, da filmen godt kan virke lidt rodet og overfladisk.

Modsat mange andre syntes jeg faktisk at filmens første halvdel var lidt kedelig, og jeg sad med bange anelser for resten af filmen.
Og det ville også være gået helt galt, hvis ikke det var fordi hovedpersonen (Matt Damon) undervejs blev udspillet af det overraskende imponerende indslag Ngoc Lan Tran (Hong Chau). Et dejligt forfriskende pust, hvis præstation totalt overstråler alle ved at levere den dybeste og mest nuancerede karakter i hele filmen.

Men ja, filmen er ikke et scifi-mesterværk, da selve ideen omkring downsizing kun udforskes overfladisk. Som drama slår den heller ikke til. Dertil er karaktererne alt for underspillede. Man føler aldrig rigtigt med dem. Kun Hong Chau formår at bringe den hjem. Komedie? Mjah … den har helt klart sine sjove momenter, men igen på et forholdsvis begrænset niveau.

I hver genre for sig fejler filmen fatalt, men kombineret ender man med en film, som har lidt for alle smagsløg, om end det så også betyder at man står tilbage med mange uforløste spørgsmål og ledetråde til emner, som kunne have været dyrket meget mere.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.