Cookie- og Privatlivspolitik

Blood Diamond

Tilladt for børn over 15 år

Se mere på medierådet.dk
26.01.2007
| |
2 timer 23 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Blood Diamond
|

'Blood Diamond' foregår i 1990'erne i Sierra Leone, hvor borgerkrigen raser.

Under et fængselsophold stifter den unge lejesoldat, Danny Archer (Leonardo DiCaprio) bekendtskab med Solomon (Djimon Hounsou), en ung fisker, der blev bortført fra sin familie og tvunget til at arbejde i diamantminerne.

Solomon har fundet og gemt en sjælden diamant og sammen med journalisten Maddy Bowen (Jennifer Connelly) starter de på en farefuld rejse gennem rebellernes territorium for at genfinde diamanten.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (129 votes)
4.9
0

Instruktør

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Bjarke

Afrika har haft en ret turbulent historie grundet kontinentets mange ressourcer. Her tales der ikke kun om eksempelvis guld, men også om mennesker. Afrikanere blev nemlig brugt som slaver i de amerikanske kolonier. I 1700-tallet opstod der så i Europa idéer om demokrati, magtdelingen i samfundet og ikke mindst frihed. Det var også i denne periode, at slaveriet for alvor mødte modstand i Europa og mistede opbakning. Det betød dog ikke, at Europa var færdig med Afrika. I 1870 begynde Imperialismen. Historikere har sat slutåret til at være 1914, men det betød ikke enden på problemer i Afrika.

Og det er al den her historie, alle de her konflikter, både internt i Afrika og mellem afrikanere og udefrakommende, som "Blood Diamond" har sit udgangspunkt i. For mens filmen foregår i Sierra Leone og handler om diamanter gravet frem gennem slavearbejde, og som eksporteres til det grådige Vesten, så omhandler filmen egentlig hele Afrika, dets problemer og dets historie. I filmen møder vi Solomon Vandy, der lever et stille liv som fisker. Han har kone og tre børn. Især Dia har han store forhåbninger for: Han skal en dag blive læge, mener Solomon. Desværre angribes landsbyen, de bord i, og Solomon separeres fra sin familie. Han bliver slave i en diamantmine, hvor han finder en meget stor diamant, som han graver ned. Minen angribes af regeringsstyrker, og han ender i et fængsel. Her overhører lejesoldaten Danny Archer, spillet af Leonardo DiCaprio, tale om diamanten, hvorfor han får Solomon ud af fængslet. Han lover Solomon at finde hans familie mod diamanten som betaling. Det bringer dem ud på en rejse gennem et krigshærget Afrika med borgerkrig, flygtninge og børnesoldater. Med på rejsen kommer også den idealistiske journalist Maddy Bowen, som Danny skal bruge for at rejse frem til sit mål under dække.

Ja, emnet er alvorligt, og det er filmen egentlig også. Det politiske budskab er i føresæddet, men heldigvis ikke i for stor en grad. Og med sådan nogle emner følger også en del grusom vold. Faktisk lykkes det stadigvæk det indledende angreb på Solomons landsby at få det til at vende sig i mig, selvom jeg efterhånden har set filmen en del gange. Det er, i mine øjne, noget af en bedrift. Actionscenerne i filmen er egentlig en af de bedste ting ved den, hvis ikke den bedste ting. De er formidabelt lavet, og man kan nærmest føle hver eneste eksplosion og hvert eneste skud, som rendte man selv rundt i Afrika med regeringsstyrker i den ene ende og oprørere i den anden (dem, der angreb landsbyen og drev diamantminen - og børnesoldater).

Den anden rigtigt gode ting ved filmen er skuespillet. Jennifer gør det fint som Maddy, og DiCaprio gør det ekstra godt som Archer, men det er Djimon Hounsou som Solomon der virkelig er i centrum. Ærgerligt, at han ikke vandt en Oscar (han blev dog nomineret). Karaktererne er også fine, især Archers karakterudvikling, men historien har nogle problemer. I den første halvdel af filmen er det kun actionscenerne og i nogen grad skuespillet, der kan siges at være god. Det er først i anden halvdel, at karakterinteraktionerne, der stort set udfylder hullerne mellem actionscenerne, rigtigt bliver gode. Historien når desværre aldrig et særligt højt niveau. Den er fin nok i forhold til det, filmen vil, og den er ikke dårlig - bare heller ikke særlig god. Og det, sammen med en svag første halvdel, er årsagen til, at jeg "kun" giver filmen fire stjerner. Dog må jeg endnu engang - jeg har efterhåndet gjort det en lille håndfuld gange - klage over manglen på muligheden for at give halve stjerner. For i sidste ende er filmen en smule bedre end fire stjerne. Altså ville jeg give filmen 4,5 stjerner, hvis det var muligt. Men det er det ikke.

Altså mangler "Blood Diamond" lige det sidste for at gøre den til en rigtig god film. Men relativ god filmfotografi (ja, den tilføjer jeg lige her til sidst), rigtigt godt skuespil, fint politisk budskab og eminente actionscener hæver denne film over mængden og gør den til et must i filmsamlingen. For i sidste ende er det altså en ret god film.

Frank

Okay film

Mike

5 år efter den er kommet ud, jeg synes filmen tager godt fat om emnet og får det rundet godt.

En film man sagtens kan se flere gange, bare ikke lige efter hinanden, der skal gå lidt tid imellem.

Lars Michael

jeg kunne græde imens jeg så den.tænk af vi har sådan en verden ...

Jeff

Once again DiCaprio is annoying and this time in a movie where I couldn’t really care very much about anyone.

Wayne

Ikke en film der bliver hængende i errindringen, særligt længe. Men meget underholdende, og toppræstation af Leonardo, som sædvanligt.

Niklasuser/31434

5/6 stjerner!

Sanne

Jeg havde ingen forventninger til denne film da jeg var inde og se den. Havde intet hørt om den og havde ingen anmeldelser set. Jeg blev blæst bagover!! Denne film er virkelig spændende, og filmen formår at skabe et stærkt bånd mellem seeren og de tre hovedpersoner : Leonardo DiCaprio, Djimon Hounsou, Jennifer Connelly der alle spiller fantastisk!!! Filmen er smuk, brutal, forfærdelig, rørende og livsbekræftende. Alt sammen på en gang. Samtidig er filmen understøttet af et fantastisk score. Super soundtrack! Se filmen og nyd den

Anthonuser/64933

Indeholder en masse fede elementer, og er da relevant nok. Der er bare ingen wow-effekt og jeg har lyst til at spole igennem filmen og udpege klichéer og scener der i det mindste skulle have været lavet kraftigt om.

S. Rico

Filmen er helt klart værd at se - om ikke andet for Leonardo's fantastiske præstation ud i skuespilkunsten. Selv om han egentlig spiller en temmelig egoistisk og usympatisk gut, så kan man ikke lade være med at holde af hans figur og håbe, at han klarer alle ærterne. Det gør han så ikke helt...

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.