Cookie- og Privatlivspolitik

12 Years a Slave

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har en farefuld, konfliktfyldt og truende grundstemning, og den præges gennemgående af frygt, fortvivlelse og vold. Den indeholder mange scener med lemlæstede kroppe, voldtægt og overfald, og i enkelte scener er der tale om decideret grusom, udpenslet vold. I en scene bindes en nøgen kvinde til et træ, hun piskes herefter så hårdt og længe, at blodet sprøjter, og der er nærbilleder af de åbne kødsår på hendes ryg. I en anden scene forsøges hovedfiguren hængt i et træ, og med løkken om halsen står han på tæer i lang tid for at undgå at blive kvalt. Da de enkelte voldelige scener både er udpenslede og langvarige, og da filmens grundlæggende stemning præges af håbløshed, vurderes det, at den kan virke skræmmende på børn og unge under 15 år.

Se mere på medierådet.dk
20.02.2014
| |
2 timer 13 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
12 Years a Slave
|

'12 Years a Slave' er et drama baseret på Solomon Northups egen biografi fra 1853, der fortæller om den sorte, veluddannede og frie familiefar Solomon, der i 1841 vågner op til en forfærdelig skæbne. To mænd har bortført ham, lænket ham, frataget hans identitet samt basale rettigheder og solgt ham til et liv som slave i sydens barske bomuldsmarker.

Filmens autentiske udgangspunkt tilfører en ekstra dimension til en allerede velkendt historie, og vi tvinges mere end nogensinde før til at tage stilling til, at dette skete blot 150 år tilbage. Solomons 12 år lange kamp, for ikke bare at holde sig i live men også for at bevare sin værdighed som mennesker, er derfor uhyggelig relevant. 

Med stærke præstationer hele vejen rundt og store stjerner i diverse biroller står to karakterer klarere end nogen andre. Chiwetel Ejiofor er ikke ny i branchen, men med en skræmmende ægte præstation som den kidnappede Solomon er der lagt i ovnen til et gennembrud hos et større publikum.

Overfor Ejiofor står debutanten Lupita Nyong’o, der er en åbenbaring som den unge, tugtede slavepige Patsy. Og med en blanding af skrøbelighed og vildskab bliver Patsy filmens måske mest mindeværdige karakter.

Instruktøren Steve McQueen kan dog også tage stor del af æren for, at ’12 Years a Slave’ lykkes, som den gør. McQueens tredje spillefilm følger flot op på både ’Hunger’ (2008) og ’Shame’ (2011), der ligeledes kredser om det isolerede menneske.

Filmen modtog 3 Oscars for Bedste film, Bedste kvindelige birolle og Bedste bearbejdede manuskript.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (775 votes)
5.1
4.6

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "[...] et sansemæssigt bombardement af smerte og skønhed, der efterlader dig sønderbanket på den allerfineste vis." (Louise Kidde Sauntved)

 • BT

  "Teknisk velfunderet, men åndeligt... lidt utilfredsstillende." (Henning Høeg)

 • Ekstra Bladet

  "Masser af point på den moralske vægtskål, men knap så mange på den kunstneriske." (Henrik Queitsch)

 • Jyllands-Posten

  "Med meget faste greb omsætter han [instruktøren] et stykke amerikansk historie til fortællende kunst, der er originalt, ja enestående, også i et filmhistorisk perspektiv." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  "Intet ved denne film er ligegyldigt." (Kim Skotte)

 • Radio24syv

  "Det er sjældent, at en film sætter nye standarder for en genre, men det gør '12 Years a Slave'." (Søren Søndergaard - kino.dk)

 • Weekendavisen

  "Den gør slaveriets grundvilkår – at man kan eje andre mennesker – til skamfuld virkelighed her og nu." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Lars Michael

En vigtig film for alle personer , vil gerne sige at det er et mesterværk,hold da op hvor var den god , jeg vidste ikke om jeg skulle græde eller være glad.

Nikolaj

Er en af de mest barske slave historie jeg nogensinde har hørt.

Den er barsk fra start til slut, og man har ingen gode stunder i filmen.

Chiwetel Ejiofor spiller fremragende, og Michael Fassbender gør det også virkelig godt selvom han ikke er specielt rar i filmen..

Også stor ros til instruktøren som har fundet den her rørende historie.

Helene Østergaard

Så fik jeg endelig set "12 years a slave" og hold da op!
Det er ikke normalt denne slags film jeg ser, men jeg er nu super glad for, at jeg fik den af se! Den er helt fantastisk jo! Ikek nok med, at det er helt forrygende skrevet, så er alle skuespillerne i filmen helt fortryllende gode! Det er et mesterværk! Der er en super god grund til, at den har vundet en oscar!

2 skuespillere jeg bestemt blev glad for at se, var Brad Pitt og benedict Cumberbatch! Jeg elskede deres roller helt utroligt meget faktisk!
Men Fassbender gjorde også et fantastisk job, selvom hans rolle var meget ubehagelig! Faktisk gjorde ALLE det godt!
Denne film kan varmt anbefaldes !!! :)

Aunauser/72920

Det var sindssygt rørende, klamt, smukt og skræmmende på samme tid. Jeg græd som en lille baby hele vejen igennem.

Per

Det tætteste amerikansk film er kommet et hudløst ærligt billede af slavetiden. Og en filmhistorisk god piskescene.

Jamillah

Helt ekstrem film - så virkelighedstro og enormt godt lavet! Jeg mangler ord!

Lise

En meget barsk film, og fantastiske skuespillere, dog syntes jeg den til tider var meget langtrukken, samt at der var fokuseret alt for meget på, at slaverne blev pisket. Det var sikkkert sådan, det var skræmmende at se, hvordan de hvide behandlede de sorte. Jeg kunne godt have tænkt mig at vide lidt mere om hans familieforhold.

julie

Man tror slet ikke sine egne øjne, at der findes den form for ondskab, udspekulerede mænd og kvinder der bare vender ryggen til. Man skal kunne tåle lidt af hvert hvis man skal se den film, den sidder i en lang tid efter man har forlagt biografen. Og sikke en skuespiller præstation af samtlige deltagere.

Oleuser/675070

Fremragende, men bevægende. Så meget ondskab, de mennesker blev udsat for. Det giver et andet syn på den handel der er foregået.

Sonia

Jeg har ikke ord for hvad jeg føler for den film.
Så fangende... brutal..... og hjerteskærende!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.