Pilou Asbæk: "Vi skal lade være med at se på fortiden med nutidens briller"

Interview med den danske stjerne om 'Når befrielsen kommer'
'Når befrielsen kommer'
(© Foto: Andreas Bastiansen / Nordisk Film)

Den danske 2. verdenskrigsfilm Når befrielsen kommer er i de danske biografer. Filmen markerer Pilou Asbæks første danske spillefilm i otte år efter, at den danske stjerne har gjort karriere i udlandet.

Pilou Asbæk besøger vores podcast, hvor han fortæller om karrieren, sine gennembrudsroller, sin vilde internationale karriere, sin hjemvenden til dansk film og meget mere. Lyt til interviewet i dine fortrukne podcast-app eller nederst i artiklen.

I ’Når befrielsen kommer’ spiller Pilou Asbæk højskoleforstanderen Jacob, der beordres til at huse 500 tyske flygtninge, i de sidste krampetrækninger af 2. verdenskrigs i 1945. 

Men den tyske værnemagt tilbyder ingen hjælp, og det er nu op til forstanderen og hans hustru, om de vi lade tyskerne, der mestendels består af kvinder og børn, dø – eller om de vil hjælpe dem, stik mod stemningen fra lokalbefolkningen og modstandsbevægelsen.

Da deres 12-årige søn begynder at hjælpe den danske frihedskamp, presses de yderligere, og de tvinges til at træffe et valg, der vil ændre deres liv for altid.

’Når befrielsen kommer’ er baseret på virkelige hændelser fra slutningen af krigen. En historie som chokerede Pilou Asbæk:

- Vi indhegner dem, vi isolerer dem, og vi lader dem dø som fluer. Og mange af dem var børn. Det er et meget mørkt kapitel. Det var et kapitel, jeg ikke selv kendte til. Jeg anede ikke, at vi havde været så inhumane i 1945. 

- Men vi skal også sætte det ind i en kontekst. Vi skal lade være med at se på fortiden med nutidens briller. Vi skal lære af det, men vi skal lade være med at bedømme dem med nutidens briller. Det er sindssygt vigtigt. Lad fortiden være fortiden. Lad os blive klogere og bevæge os frem.

- Vi skal også forstå, hvorfor vi hegner dem inde. Det gør vi jo fordi, at de har været, lad os være ærlige, jeg har ikke lyst til at sige nogle svin. Men de har okkuperet os i fem år. Det var fjenden. 

- De havde besat Danmark i fem år. De havde skudt danske læger, danske familier, danske soldater. Så der er et indædt had, så jeg forstår også godt den hævntørst, der var i den danske befolkning og i modstandsbevægelsen i det sekund, at befrielsen kom, og vi hegnede dem inde, fortæller Pilou Asbæk i vores podcast.

’Når befrielsen kommer’ udspiller sig godt nok for 78 år siden, men scenarierne i filmen kommer rystende tæt på nutiden. Den danske skuespiller fortæller her om det øjeblik, hvor virkeligheden overgik fantasien under optagelserne:

- En af de dage, hvor vi filmede en scene for Ryslinge hovedbanegård, hvor der kommer 523 tyskere. Det er facts, det er inspireret af virkelige begivenheder. Der indspiller vi den scene. Jacob, karakteren jeg spiller, tror kun, at der kommer 200 flygtninge, men pludselig står der 500. Han har lavet en studehandel med den tyske værnemagt. Det skete for 1100 skoler landet over, at de skulle huse disse tyske flygtninge.

- Den dag vi filmer den scene, der tager jeg hjem, så tager jeg privat-Pilou-kasketten på, og så tænder jeg for nyhederne, og så ser jeg direkte billeder fra Hovedbanegården i Berlin, hvor der står flere tusind, over 10.000 ukrainske flygtninge. 

- Ganske få gange i dit liv oplever du, at fiktionen - på trods af den er bygget virkelige begivenheder - overhaler virkeligheden. Jeg har oplevet det med 'Borgen' flere gange, og nu med 'Når befrielsen kommer'. Det var så voldsomt at se. Vi taler 1945, de billeder var fra 2022. Det er vildt.

Lyt til hele vores interview med Pilou Asbæk herunder – eller på din foretrukne podcast-app (søg blot på: ”kino.dk filmpodcast”)

’Når befrielsen kommer’ kan ses i biografen nu.

Anbefalet til dig