"Jeg vil gerne have en ordentlig rolle på film. Det får jeg ikke. Så må jeg selv skrive den"

Kristian Halken har skrevet og spiller den ene hovedrolle i 'Rom'
Rom
(© Paolo Ciriello / Scanbox)

Små 95.000 mennesker har på blot en uge set den nye danske film Rom, der handler om et ældre ægtepar, der tager til Rom for at fejre deres guldbryllup.

Men ferien ripper op i fortiden, især for Gerda, mens hendes mand Kristoffer får sværere og sværere ved at finde sit fodfæste i den italienske hovedstad.

Rollen som Kristoffer spilles af 68-årige Kristian Halken, og selvom han har medvirket i godt og vel 104 film og serier siden debuten i 1981 med Cirkus Casablanca, har det været så som så med hovedrollerne.

Det erkender skuespilleren i et interview med os. Derfor tog han sagen i egen hånd, skrev manuskriptet og gav sig selv den ene hovedrolle overfor Bodil Jørgensen

Se interviewet nederst i artiklen.

- Jeg ligger i sofaen og tænker: "Jeg vil gerne have en ordentlig rolle på film. Det får jeg ikke. Så må jeg selv skrive den". Og jeg kan ikke tabe ved det. På den ene side kan man tænke: Får du løst det, så er det perfekt. Hvis ikke det lykkes, så kan folk sige: "Gør du noget?" Ja, det gør jeg.

LÆS OGSÅ: Ny dansk film er en personlig historie om langt ægteskab: "Vi tolker det forkert, fordi kæften ikke kører"

Manuskriptet har taget otte-ni år om at blive færdigt, og undervejs har adskillige gennemskrivninger fundet sted. 

Oven i det var projektet ved at falde sammen flere gange, men i sidste ende blev filmen altså produceret og nu udsendt i biograferne. 

Processen har dog ikke være uden frustrationer, og Halken slår ned på især én ting, der har været svær for ham:

- Det værste er afgivelse af kontrol. Hvornår drukner du i dit projekt og tænker: "Har jeg overhovedet noget med det her at gøre?"

Kristian Halken er dog glad for, at den endelige film har bibeholdt en eksistentiel kvalitet, som gerne skulle kunne ramme bredt aldersmæssigt.

- Jeg vil gerne have, at en 22-årig kan se denne her film og sige: "Jeg synes, det er en god film." For ellers mener jeg, at det er en dårlig film. Det skal være en eksistentiel film. Det skal ikke bare være en film, der siger: Sådan er det at være gammel.

- Jeg kan jo godt se en film, der er lavet for unge mennesker i begyndelsen af 20'erne og sige: "Hold kæft, en god film!" Jeg kan godt se Christopher Nolan og sige: "Hold kæft, det er en god film." "Jamen, det er da ikke din generation." "Hvad? Jeg synes bare, at det er skidegodt!"

'Rom' kan ses i biografer landet over lige nu. 

Køb dine billetter herunder: