Hvorfor kommer Pixars film ikke i biografen længere?

De 3 nyeste værker ryger direkte på streaming
Turning Red / Disney
(© Turning Red / Disney)

Pixars kommende film Turning Red bliver udsendt direkte til streaming på Disney+. Det blev offentliggjort tidligere på måneden, og dermed er det den tredje film fra animationsstudiet i træk(!), der går udenom biografen. 

Før i tiden var Pixars film ellers garant for kæmpesucceser i biograferne. Toy Story 3 og De utrolige 2 indtjente begge over 1 mia. dollars på verdensplan, og i Danmark sælger Pixar-film ofte mellem 300-500.000 billetter. 

Men under pandemien har Disney, som ejer Pixar, sendt lillebrorens film direkte på streaming. Først Sjæl i vinteren 2020, så Luca et halvt år efter, og nu altså 'Turning Red'.

Hvorfor skal disse animationsfilm, der altid har stået for høj kvalitet på tværs af generationer, ikke i biografen? Disse film, som har været et fast holdepunkt for børnefamilier og animationsfans verden over. 

Forklaringen skal nok findes flere steder, og pandemien spiller naturligvis en afgørende rolle. Disney har nemlig brugt samfunds-nedlukningerne på at teste forskellige lanceringsmetoder af: Udsendt direkte på Disney+, simultanudgivelser på streaming og i biograf, og endelig eksklusiv biografpremiere med et relativt kort vindue til streaming. 

Sjæl / Disney

De første chok kom, da Disney i USA udsendte deres egen Raya and the Last Dragon i biografen, få måneder efter Pixars 'Sjæl' endte direkte på streaming. En måske overraskende beslutning for mange, men som kilder i inderkredsene hos Disney og Pixar udtaler til Insider, har udsendelsen af 'Sjæl' på Disney+ ført til et stor boom i abonnenter.  

Ergo bliver Pixar-filmene flagskib for Disney+, men sammenligningen er også svær, for 'Sjæl' blev udsendt i slutningen af 2020, hvor pandemien havde lukket biografer rundt om i USA og skabt stor usikkerhed. Ville samme resultat være skabt i dag? 

Vi ved det ikke, men ifølge medieanalytikeren Jeff Block fra Exhibitor Relations har Pixars film været gode til at fastholde abonnenter til tjenesten, og i et interview med Variety udtaler han: 

- Det har intet med kvalitet at gøre. Det handler om at lave et modigt træk med deres bedste skakbrikker. Idet de har gjort det med tre film i træk leder mig til at tro, at det virkelig hjælper dem. 

LÆS OGSÅ: Sådan hænger den kommende Buzz Lightyear-film sammen med 'Toy Story'

Men for mange filmskabere føles det, at deres værker sendes direkte hjem i folks stuer, som en degradering, og utilfredsheden har også været stor hos Pixar. Ifølge Insider var anonyme ansatte hos Pixar "chokerede over", at 'Turning Red' ikke skulle vises i biografen. 

- Vi troede alle, at 'Turning Red' ville være vores tilbagevenden til det store lærred, udtalte en kilde til Insider. 

Trods skuffelsen er der forståelse for Disney-koncernens beslutning, og som en anden Pixar-kilde udtaler: 

 - Med så høje omikron-smittetal har jeg ikke hørt nogen sige, at beslutningen om at omdirigere til streaming er forkert. 

I efteråret sidste år udsendte Disney ellers deres egen Encanto i biografen, og nu her under et halvt år senere er det så besluttet, at 'Turning Red' skal direkte på Disney+. Det er forståeligt nok træk som disse, der har gjort Pixar-folkene rasende og frustrerede. 

Turning Red / Disney

Næste Pixar-film er Toy Story-prequelen Lightyear, som forventes at ramme biograferne den 16. juni. Forventningerne er stadig, at det kommer til at ske, men det kommer til at afhænge af Corona-situationen.  

Det er nemlig ifølge Variety langt mere omkostningstungt at sende en film i biffen end på streaming i kraft af større marketingbudgetter. Og i sidste ende handler det om kroner og øre.  

Heldigvis påpeger en analytiker, Eric Handler fra MKM Partners, at amerikanerne allerede i marts vil være mere tilbøjelige til at gå i biografen og føle sig mere sikre. 

LÆS MERE: Her er filmene du skal se i biografen lige nu

For den alm. filmforbruger er det bare vildt ærgerligt, at det nu er to år siden, at vi har kunnet opleve en Pixar-film i biografen, nemlig Fremad. Normalt har Pixars film været en nærmest årlig biografbegivenhed, der for mange har været indbegrebet af animationsunderholdning fra højeste hylde.

I Danmark har sagen været yderligere kompliceret af armlægningen mellem Disney og en række biografer, der har skullet finde hinanden efter lanceringen af Disney+ og Corona-nedlukingerne. Det kan du læse mere om her.

På positivsiden begynder flere og flere biografer at udsende film fra Disney-koncernen, bl.a. senest The King's Man.

Vi er fortrøstningsfulde og håber, at Pixars film igen vil få eksklusiv premiere i biografen, inden de lander på streaming. Vi savner dem på det store lærred!