Derfor viser nogle biografer ikke visse film

Direktør for Nordisk Film Biografer forklarer situationen
 Daniele Levis Pelusi
(© Daniele Levis Pelusi)

I løbet af de seneste uger har brugerne på kino.dk spurgt til, hvorfor visse film ikke bliver vist i biografen. 

Det skyldes forhandlinger mellem biograferne og filmselskaberne, som stadig er i fuld sving, men som kan være svære at hitte rede i for den enkelte biografgænger.

Derfor har vi stillet direktør for Nordisk Film Biografer*, Casper Bonavent, fire spørgsmål, som gerne skulle oplyse, hvorfor han fx ikke viser CruellaNomadland, Godzilla vs. Kong og Mortal Kombat i sine biografer.

Hvorfor viser I lige nu ikke film fra Warner Bros. og Disney?

- Studierne har i en årrække valgt at tilbyde deres film eksklusivt til biograferne i en fast periode mod, at vi betaler en overpris for produktet til studierne, og det har vi synes, var en attraktiv model. Warner og Disney ønsker nu at tilbyde os deres nyeste film i en kortere eksklusiv periode eller simultant med, at de lanceres på deres egne platforme, men til samme høje pris. I længden er dette ikke et bæredygtigt valg for biograferne, som i forvejen betaler en høj pris for produktet til studierne og faktisk står for 40-60% af en films samlede indtægter.

- Vi mener, at den filmleje, vi betaler per solgt billet til studierne, skal tilpasses med ønsket om et kortere biografvindue fra filmudlejernes side. Det er på samme måde, som at alle andre produkter og services bliver mindre værd for en køber, hvis vilkårene forringes i takt med, at disse skal deles med andre købere tidligere end førhen, men stadigvæk til samme pris.

Er det alle deres film, I ikke viser?

- Vi forhandler film for film og det er kvaliteten af filmen og de samlede kommercielle vilkår, der er afgørende for, om vi viser den.

Er det for tid og al evighed, at I ikke længere vil vise dem?

- Vi er ikke uvillige til at teste nye lanceringsmodeller og videreudvikle sammen med studierne, men mener, at det skal ske gradvist som hidtil og ikke som nu, hvor studierne opportunt udnytter COVID-krisen, fordi mange biografer har været pålagt lukkede, og dermed er svækkede på økonomien. Filmudlejerne forsøger at få biograferne til at betale for deres satsninger på streaming-tjenester ved at presse biograferne til at betale den samme pris for et væsentlig reduceret produkt.

- Det eneste svar, biograferne har over for de store multinationale filmstudier, er at sige nej tak til filmene. De har retten til at sætte betingelserne for deres film, og vi har retten til at sige nej tak, hvis de kommercielle betingelser ikke tilpasses derefter, og det er sådan, vi forholder os lige nu.

Hvad kan du sige til alle de filmfans, der potentielt bliver skuffede over ikke at kunne se Marvel osv. på det store lærred?

- Vi mener naturligvis, at kvalitetsfilm skal ses i biografen, og vi ved, at rigtig mange gerne kommer i biografen til bl.a. Marvel for at få den bedste filmoplevelse. Derfor er vi også kede af at måtte skuffe de mange fans, der - som os - gerne vil se film på det store lærred. Men for at biograferne på sigt fortsat skal kunne udvikle sig og stå imod de store internationale studier og deres interne ’streaming-krig’, er det vigtigt, at vi får nogle konkurrencedygtige kommercielle vilkår, som modsvarer studiernes ønsker om at forkorte biografvinduet eller lancere deres film simultant på egne platforme.

- Hvis biograferne ikke trækker en streg i sandet, vil der på sigt blive meget sværere vilkår for alle biografer. Uden biografer vil over halvdelen af pengestrømmen til film forsvinde, hvilket vil have stor indflydelse på hele filmindustrien.

- Når det er sagt, så er det vores ambition at give vores gæster det størst mulige antal film at vælge mellem. Historisk har filmudvalget dog været begrænset af kapaciteten i biograferne, fordi udbuddet af film har været større, end det vi havde plads til. Og 2021 er ingen undtagelse – vi har rigtig mange film at vælge imellem.

 

* For god ordens skyld skal det nævnes, at kino.dk er ejet af Nordisk Film Biografer og CinemaxX Biografer. Kino.dk har ikke selv nogen holdning til de igangværende forhandlinger.