10 film af store filmskabere du skal se denne vinter

Prisvindere og anmelder-darlings i biografen
Billede
(© Annette © Another World Entertainment / Spencer © Scanbox / Nightmare Alley © 20th Century)

Vinteren bugner af filmpremierer, og en række af disse har allerede fået opmærksomhed i udlandet, modtaget priser og bjergtaget anmelderne.

LÆS OGSÅ: Guide til 15 film du skal se i biografen denne vinter

Andre har endnu ikke været vist, men gør sig bemærket ved at være instrueret af en anerkendt filmskaber.

Vi har samlet 10 film af slagsen, som får premiere i biograferne denne vinter:

Don't Look UpDon't Look Up (premiere den 9. december)

Adam McKay er en mester udi at spidde det amerikanske samfund og politikere i særdeleshed. Med The Big Short, Vice og nu Don't Look Up har han skabt et navn for sig selv som en af vor tids dygtigste satiriske filmskabere. Og smid så lige en sand perlerække af Hollywoods største navne oveni, og du har en film, som med sikkerhed trækker opmærksomhed. Denne gang er det Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Timothée Chalamet og Cate Blanchett, der sørger for at kaste stjernestøv over McKays komedie-drama.

Se filmens trailer her.

 

Annette

Annette (premiere den 16. december)

Leos Carax står bag nogle virkeligt unikke film, med bl.a. Holy Motors som et fremtrædende og syret værk. Nu vender den krøllede franskmand tilbage med en engelsksproget produktion. Der er tale om et musical-drama med altid seværdige Adam Driver og Marion Cotillard i hovedrollerne. Filmen vandt priser for bedste instruktør og bedste musik ved filmfestivalen i Cannes tidligere på året.

Se filmens trailer her.

PigPig (premiere den 25. december)

Anmeldelserne af Nicolas Cages film svinger fra det lavest mulige til toppen af poppen. 'Pig' hører til i sidstnævnte kategori med en score på hele 97 % på Rotten Tomatoes - skuespillerens højeste nogensinde. Filmen, hvori Cage spiller en trøffeljæger på udkig efter sin kidnappede gris, er instrueret af den debuterende Michael Sarnoski, som vi uden at blinke gerne vil udråbe til en af fremtidens interessante filmskabere.

Se filmens trailer her.

SpencerSpencer (premiere den 25. december)

Den chilenske instruktør Pablo Larraín har efter film som No og Jackie vist sig som sit lands fremmeste leverandør af stærke, visuelle dramaer ofte af politisk karakter. Nu kaster han sig over skildringen af Lady Diana, spillet til alverdens anmelderes roser af Kristen Stewart, der går, taler og ligner den engelske prinsesse på en prik.

Se filmens trailer her.

Lev, elsk, ParisLev, elsk, Paris (premiere den 13. januar)

Hvis du holder af den franske nybølge, men godt vil vide, hvordan den ville udspille sig i nutidens Frankrig, er 'Lev, elsk, Paris' den perfekte film. Manden bag Profeten og Cannes-vinderen Dheepan, Jacques Audiard, instruerer filmen, hvor tre personers liv vikles sammen gennem arbejde, venskab og sex.

Se filmens trailer her.

Deep Water bookcoverDeep Water (premiere den 13. januar)

Adrian Lyne havde sin storhedstid i 1980'erne og 90'erne med erotiske thrillers som Fatal Attraction og 'Indecent Proposal'. Med 'Deep Water' er Lyne tilbage i thriller-genren med en filmatisering af Patricia Highsmiths roman, hvor Melinda (Ana de Armas) får lov til at indgå flere affærer af sin mand Vic (Ben Affleck) for at undgå skilsmisse. Men da en af Melindas elskere myrdes, bliver Vic hurtigt hovedmistænkt i sagen.

Læs mere her.

Petite MamanPetite Maman (premiere den 20. januar)

En af de mest spændende filmskabere disse år hedder Céline Sciamma. Hun stod bag den fremragende Portræt af en kvinde i flammer, har skrevet manuskript til en anden film her på listen, 'Lev, elsk, Paris', og nu står hun bag 'Petite Maman', som allerede er blevet rost til skyerne i udlandet. Det er en kompakt fortælling om en pige, som oplever mystiske ting i området omkring sin afdøde bedstemors hus.

Se filmens trailer her.

Nightmare AlleyNightmare Alley (premiere den 27. januar)

Den Oscar-vindende mexicanske instruktør Guillermo del Toro (Pans labyrint, The Shape of Water) kaster sig over film noir-genren med filmatiseringen af William Lindsay Greshams roman. Bradley Cooper spiller svindleren Stan, der slår sig sammen med en psykiater for at narre folk til at give dem penge. Sammen begiver dig sig ned ad en farlig vej.

Se filmens trailer her.

CMon Cmon

C'mon C'mon (premiere den 3. februar) 

Joaquin Phoenix leverede med Joker et indlevende og skræmmende portræt af Batmans ærkefjende til Oscar-hæder. I 'C'mon C'mon' kunne han næsten ikke være længere fra Joker-rollen. Her spiller han nemlig en barnløs og følsom mand, der kommer på udebane, da han får ansvaret for sin søsters unge dreng. Filmen er instrueret af Mike Mills, der stod bag den Oscar-belønnede Beginners.

Se filmens trailer her.

Drive my CarDrive My Car (premiere den 24. februar)

Ryûsuke Hamaguchi er måske ikke det mest kendte navn på de danske breddegrader, men den japanske instruktør er værd at holde øje med. Således også hans nyeste film, 'Drive My Car', der vandt tre priser ved Cannes-filmfestivalen og har optrådt på adskillige kritikeres lister over de bedste film fra 2021. Filmen bygger på en historie af Haruki Murakami om en instruktør og skuespiller, der plejer et på én gang platonisk og lidenskabeligt forhold til sin hustru gennem 20 år.

Se filmens trailer her.

Se alle kommende biograffilm her.