Top 10: Nikolaj Lie Kaas' bedste roller

Den danske stjerne er aktuel med serien 'Agent'
Billede
(© Zentropa/M&M/Nordisk Film)

Denne liste blev første gang udgivet i november 2020.

Nikolaj Lie Kaas er lige nu aktuel med TV2-serien Agent, som stjernen både har skrevet og instrueret.

Selvom Kaas godt nok er bag kameraet i denne omgang, giver det os stadig en mulighed for at fremhæve alle hans imponerende præstationer og de mange originaler, som den 50-årige skuespiller har portrætteret i en karriere fuld af store danske film og med et meget bredt spænd.

Vi kårer derfor her de 10 bedste roller fra en af Danmarks absolut største og mest karismatiske skuespillere.

Sådan gjorde vi: Redaktionen sendte hver deres top 15 med Nikolaj Lie Kaas, og derefter fik de enkelte titler tildelt point fra 1 til 15. De film med højest antal point endte på listen i nummereret rækkefølge.

10. Drengene fra Sankt Petri (1991)
Nikolaj Lie Kaas’ debutfilm giver den første klare indikation på, hvad det dengang 16-årige stortalent havde i posen af evner.

I ’Drengene fra Sankt Petri’ spiller han Otto, der fører sin gruppe af unge venner ind på en farlig sti, da de aktivt går ind i modstandsbevægelsen under 2. Verdenskrig.

Lie Kaas formår i rollen at formidle en oprigtig sårbarhed, samtidig med at han fører an i gruppens ildkampe mod nazisterne.

En stærk præstation som satte det unge talent på det danske filmlandkort, og faktisk indbragte ham både en Bodil- og Robert-statuette.

 

9. Sprængfarlig bombe (2006)
- ”Hvem skal man røvpule her for at få en crossaint og en latte?”

Nikolaj Lie Kaas mestrer som få i dansk film at kunne spille på flere tangenter. Han kan nemlig både påtage sig den seriøse rolle med lidenskabelige og rørende scener, men han kan også ramme det platte og sjove med en perfekt komisk timing.

Rollen som den snobbede Claus Volter i ’Sprængfarlig bombe’ passer ind i sidste kategori.

Godt hjulpet på vej af Anders Thomas Jensens sjove manuskript, spider ’Sprængfarlig bombe’ hele filmbranchen, og Nikolaj Lie Kaas giver den gas som en herlig opblæst udgave af Lars von Trier.

 

8. Afdeling Q-filmene (2013-2018)
Vi kommer ikke uden om filmene Kvinden i buret, Fasandræberne, Flaskepost fra P og Journal 64, når vi kigger på Lie Kaas' cv.

Rollen som Carl Mørck er nemlig intet mindre end ikonisk, da Jussi Adler-Olsen-filmatiseringerne står for nogle af de største biografsuccesser det sidste årti.

Det er dog ikke populariteten, der gør, at vicekriminalkommissæren fortjener en plads her. Lie Kaas spille nemlig Mørck med præcis den bitre nerve, som rollen fortjener. 

 

7. Blinkende lygter (2000)
I en af dansk films mest populære værker indgår Nikolaj Lie Kaas gidningsfrit i et skønt ensemble, hvor han udgør firkløverens bankende hjerte i rollen som den små-naive og evigt spisende Stefan.

Det er med udødelige deadpan-udtryk som "Den er tom, din idiot" og sit flæbende øjeblik, da han finder og læser digtet 'Blinkende lygter' fra (T)ove Ditlevsen, at Lie Kaas markerer sig i 'Blinkende lygter' med både humor, sårbarhed og ømhed.

 

6. Brødre (2004)
Der er en grund til, at denne rolle blev genindspillet med selveste Jake Gyllenhaal som erstatning for Lie Kaas.

Den rørende fortælling om to brødre, der adskilles - først af livsstil, så af krig og til sidst af kærligheden til den samme kvinde - er absolut bedst i Susanne Biers originale danske version - ikke mindst fordi Lie Kaas og Ulrich Thomsen giver hinanden modspil i topklasse.

Lie Kaas er stærk som den varme lillebror, der leger med ilden over for den sprængfarlige Thomsen. 

 

5. Idioterne (1998)
Jeppe er en ufattelig modig rolle. Det samme kan siges om hele Lars von Triers projekt, hvor Lie Kaas spiller den yngste i en gruppe, der optræder offentligt som mentalt handikappede.

Mange af filmens bedste (om ikke andet sjoveste) scener er med netop Jeppe, der bl.a. efterlades hos en gruppe barske rockere, som så skal babysitte ham.

Lie Kaas har aldrig været bange for sin indre idiot, hvilket denne præstation og denne liste af roller i den grad bekræfter. 

 

4. Reconstruction (2003)
Her kan man snakke om en anderledes Lie Kaas-rolle for sin tid. Netop her i starten af 00erne sprang han nemlig ud som alvorlig leading man efter en del morsomme og aparte roller.

I Christoffer Boes dragende, smukke og på mange måder dybt u-danske kærlighedsdrama 'Reconstruction' spiller Lie Kaas en mand, der forelsker sig inderligt i en smuk kvinde (den sublime Maria Bonnevie).

Deres intime romance præsenterer os for Lie Kaas som en klassisk fransk film-forfører - og det klæder ham.

 

3. De grønne slagtere (2003)
I Anders Thomas Jensens sorte kannibal-komedie spiller Lie Kaas en dobbeltrolle som Bjarke og Eigil over for scenestjæleren Mads Mikkelsen.

Det er derfor en kæmpe bedrift, at Lie Kaas især i rollen som den mentalt udfordrede (ja, egentligt hjernedøde) Eigil også brænder så stærkt igennem. Ikke et øje er tårt, når Bjarnes irriterende bror, der er svært glad for dyr og girafbamser, går mano a mano med selveste Svend-Sved.

En dobbeltrolle kan være et farlig gamble for en skuespiller, men Lie Kaas klarer den med bravour.

 

2. Elsker dig for evigt (2002)
En af dansk films mest rørende moderne værker står Susanne Bier for med sin Dogme-film 'Elsker dig for evigt'.

Filmen har et stærkt firkløver i centrum. Der er Sonja Richter som den unge kvinde, hvis forlovede (Lie Kaas) bliver lam fra halsen og ned, Mads Mikkelsen som hans læge, der indleder en affære med Richters karakter, og Paprika Steen som lægens kone.

Alligevel brænder Lie Kaas' unge ulykkesramte mand stærkest igennem, som en mand, der giver op på livet og på kærligheden. Han syder af vrede, og vi forstår ham hele vejen igennem.

 

1. Dirch (2011)
Glansrollen som selveste Dirch Passer er slet ikke et kedeligt valg, for den finder sted i en langt fra kedelig film. Ligesom det i den grad også er en modig opgave at kaste sig ud i at spille en af Danmarks mest elskede personligheder.

Martin Zandvliets portræt af dansk films største komiker og mest elskede gavflab er dog ikke en gængs biografi-film - og det kan vi bl.a. takke Lie Kaas' imponerende præstation for.

At forvandle sig til Dirch kræver lige dele rå dramatisk tyngde og uforfalsket komisk talent. Lie Kaas har bevist fra starten af, at han besidder begge dele, og det gør ham til en ægte stjerne i dansk film.