5 ting som den nye Star Wars-trilogi gør bedre end originalen

Skywalker-trilogien kan opleves i biografen igen
Billede
(© STAR WARS: THE FORCE AWAKENS, THE LAST JEDI, THE RISE OF SKYWALKER (WALT DISNEY PICTURES))

Det er igen muligt at opleve de seneste tre Star Wars-film i biografen. Her kan man se eller gense Reys søgen efter, hvor hun kommer fra og hendes træning som jediridder.

I sin søgen har hun tilsluttet sig oprørene, der kæmper mod Den Nye Orden, som er opstået af Imperiets aske. For igen at skabe ro i galaksen må både nye og velkendte helte arbejde sammen og stoppe den magtfulde fjende.

Star Wars: The Force Awakens

Star Wars: The Last Jedi

Star Wars: The Rise of Skywalker

I forbindelse med at de nye film bliver vist i biografen, har vi samlet en liste over 5 ting, den nye Skywalker-trilogi gør bedre end de originale.

1. Billeder og effekter

THE FORCE AWAKENS (WALT DISNEY PICTURES)

Det er måske en anelse unfair at stille den originale trilogi fra 70’erne og 80’erne op mod den nye fra dette århundred, når man skal sammenligne med de grafiske elementer samt effekter. Her har de nye en stor fordel, da der er kommet meget ny og banebrydende teknologi til, som gør, at The Force Awakens, The Last Jedi og The Rise of Skywalker både indeholder utroligt flotte billeder og effekter, hvor de originale bærer præg af en anden tid, hvor teknoloigen ikke var nær så udviklet som i dag.

Filmene er selvfølgelig også lavet på to forskellige budgetter, og hvad episode 4 til 6 formåede er i den grad imponerende. Men den nyeste trilogi ser altså bare pænere ud!?

2. Skuespillet

THE RISE OF SKYWALKER (WALT DISNEY PICTURES)

I de originale film så vi spirende stjerneskud som Mark Hamill, Carrie Fisher og Harrison Ford. Men for de to førstnævnte væltede de store tilbud aldrig ind efter deres medvirken i Star Wars. Det gjorde de derimod for Harrison Ford, som efterfølgende blev en stor stjerne i Hollywood. Men ingen af dem er måske for alvor de mest mangefacetterede skuespilstalenter. 

I de tre nye film medvirker der et mere professionelt hold af skuespillere. Det kan skyldes, at Star Wars er et større franchise nu end det var i 70’erne og 80’erne. Derfor har det også været lettere at tiltrække nogle af de store navne til de tre seneste film, hvilket har højnet niveauet for filmenes skuespillere gevaldigt. Det ses blandt andet i form af skuespillere som Adam Driver, Oscar Isaac, Laura Dern og Lupita Nyong’o.

Ligesom at de nye talenter som Daisy Ridley og John Boyega har leveret på et tårnhøjt niveau - og på et skuespilsfagligt niveau har de klart overgået de unge udgaver af for eksempel Mark Hamill og Carrie Fisher.

3. Lyssværdskampene

THE LAST JEDI (WALT DISNEY PICTURES)

Når man siger Star Wars, kan der ikke gå mange tanker gennem ens hoved, før ”lyssværd” kommer op. Derfor har filmene igennem årene også udviklet på de mange lyssværdskampe, som får publikum ud på kanten af biografsædet. Her er der i den grad sket en udvikling fra de originale, til forgængerne og op til de nye.

De originale fokuserede meget på den ædle sværdkampsstil. Her var det aggressivt og voldeligt, når lyssværdene var i kamp. Det ses blandt andet i Luke og Darth Vaders afsluttende kamp i Return of the Jedi, hvor de slår hårdt mod hårdt.

I de nye er der særligt en scene fra 'The Last Jedi', hvor man ser en markant ændring i kampscenerne fra de originale til de nye. Her kæmper Rey og Kylo Ren mod Den Nye Ordens vagter og akrobatik, aggressivitet og finesse falder sammen i en utrolig vellykket lyssværdskamp.

Og det er blot en af flere eksempler på de opfindsomme og imponerende lyssværdskampe som den nyeste trilogi gemmer på.

4. Box Office (inflation ikke medregnet)

THE LAST JEDI (WALT DISNEY PICTURES)

Når det kommer til indtjening, ligger den nye trilogi sig i førersædet sammenlignet med de originale. Samlet set indtjente de originale 12 milliarder kroner, hvoraf A New Hope bidrog med 5,2 milliarder kroner, The Empire Strikes Back med 3,6 milliarder kroner og 'Return of the Jedi' indsamlede 3,2 milliarder kroner.

Det er dog langt fra den samlede indtjening, som de nye Star Wars-film bidrog med.

Her lød beløbet på hele 29,7 milliarder kroner (!). Her var 'The Force Awakens' den film, der indtjente mest af alle filmene med svimlende 13,8 milliarder kroner. 'The Last Jedi' indtjente 8,9 milliarder kroner og 'The Rise Of Skywalker' kastede 7,1 milliarder kroner af sig.

5. Mangfoldighed og diversitet

THE LAST JEDI (WALT DISNEY PICTURES)

De nye Star Wars-film omfavner en større diversitet end de gamle - som selvfølgelig var lavet i en anden tid.

De nye har for eksempel mere end en farvet person, hvor den originale trilogi har Billy Dee Williams som Lando Calrissian, så medvirker for eksempel John Boyega som Finn og mexicaneren Oscar Isaac som Poe i bærende roller i de tre nyeste film. Mens hovedrollen i den nye trilogi var besat af en kvinde i skikkelse af Daisy Ridley.

Derudover viser slutningen på 'The Rise Of Skywalker', at homoseksualitet også fandt sted ”for lang tid siden i en fjern, fjern galakse…”

Genoplev Skywalker-trilogien i biografen nu