Cookie- og Privatlivspolitik
Star Wars-filmene fra værst til bedst

Star Wars-filmene fra værst til bedst

I anledning af repremieren på 'The Empire Strikes Back'

Stem op!
47
Stem ned!
0
(reset)

Star Wars: The Empire Strikes Back er tilbage i biograften i en begrænset periode, så derfor hiver vi vores rangering af Star Wars-filmene frem fra gemmerne.

 

Hvilke film er bedst? Vi har rangeret de 11 Star Wars-film.

Vi har valgt kun at inkludere de ni ”sagafilm” og de to officielle spin-offs, hvorfor der ikke er blevet plads til animationsfilm og den rædderlige 'The Star Wars Holiday Special'.

Spoilers vil fremtræde, så har du ikke set filmene, bør du træde varsomt.

Er du enig i placeringen af de enkelte film? Deltag i kommentarsporet under artiklen.

11. Solo: A Star Wars Story (2018)
Solofilmen om Han Solo blev en lidt ligegyldig affære. Måske er helheden bedre end The Phantom Menace, men der mangler simpelthen scener, der står ud fra den velproducerede, lidt grå masse.

Alden Ehrenreich er sådan set et fint bud på en ung Solo, men Harrison Ford er bare uerstattelig, da selve hans persona i så høj grad er indbegrebet af Han Solo.

Så slipper Donald Glover lidt bedre fra sin unge Lando, og Phoebe Waller-Bridge gør med succes Alan Tudyk fra ’Rogue One’ kunsten efter som fortørnet droide. Resten er dog ret forglemmeligt, og især plot-drejningerne kan gennemskues længe i forvejen.

10. Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)
Den mest udskældte Star Wars-film er vores næstlavest placerede. Meget kan tilskrives Jar Jar Binks' Fedtmule-agtige adfærd, men gunganeren er ikke filmens eneste problem. Tonen, det vil sige kontrasten mellem det selvhøjtidelige og det fjollede, skyder ofte forbi målet, og man savner en karakter som Han Solo til at bløde stemningen op uden at falde i en bananskræl.

Samtidig virker udfaldet af både slaget mellem droner og gunganere, samt Anakins flyvetur op til moderskibet hen imod slutningen, totalt baseret på tilfældigheder.

Dog skal det nævnes, at Podracer-sekvensen er vældig flot iscenesat, og at lyssværdduellen mellem Darth Maul og de to Jedier stadig er intet mindre end den mest imponerende i alle 10 film.

9. Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002)
Alle tre prequels har helt forfærdelige scener, der primært skyldes forældede effekter og mildest talt mangelfuld personinstruktion. Heldigvis er de nogenlunde begrænset til det midterste segment i 'Attack of the Clones', hvor romancen mellem Anakin og Padmé tager overhånd i kærlighedsklichéer og dårlig CGI.

Plottet, der langsomt udfolder sig, næsten som et krimi-mysterie, er ellers ret spændende, og der er flere vellykkede kampscener undervejs. Højdepunktet tæller afsløringen af klonerne på Camino, Anakins dystre nedslagtning af sandfolk efter morens død samt den overraskende atletiske ninja-Yoda.

Nogle kritiserede gladiator-kampen for ikke at høre til i Star Wars-universet, men faktisk er scenen spændende, velkonstrueret og leder hen til det flotte total-skud, hvor Jedi-ridderne tænder deres lyssværd for at hjælpe vores helte ud af kniben.

8. Star Wars: The Force Awakens (2015)
J.J. Abrams viste vejen med ’The Force Awakens’, der på én gang introducerede universet til nye publikummer og leverede nok fan-service til eksisterende nørder. Man kan mærke kærligheden til Rey og de øvrige nye karakterer, men det er selvfølgelig genkomsten af Han Solo og Chewbacca, der får flest klapsalver med på vejen.

Skuespillet og effekterne er milevidt over prequel-trilogiens ofte tæerkrummende selvsamme, men der er grus i maskineriet. Problemet er nemlig, at filmen spiller så sikkert, at hvis man har set de foregående værker tilpas mange gange, føltes det hele som et ekko af især ’A New Hope’.

I frygten for at skuffe fans har man nærmest ikke tænkt en eneste original tanke (fattig, hvidklædt, forældreløs ungt menneske på en ørkenplanet finder ud af, at der er en større verden udenfor med vedkommende som den centrale brik i spillet), hvilket så førte til den nærmest diametrale modsætning af en film, som Rian Johnson leverede to år senere.

7. Rogue One: A Star Wars Story (2016)
Hvordan skaffede rebellerne egentlig tegningerne over Dødsstjernen, der ledte Luke Skywalker & Co. til sejr i ’A New Hope’? Den historie fortælles i den første spin-off-film, der tilmed er den bedste. Som kupfilm er den regulært spændende, for selvom vi ved, hvad udfaldet i sidste ende bliver, er der mange bump på vejen, og selv slutningen byder på et par overraskelser.

Ben Mendelsohn er en dejligt slesk ”nazi-skurk”, danske Mads Mikkelsen er god som videnskabsmand, hvis evner misbruges af Imperiet, og så leverer Alan Tudyk en af de bedste stemmepræstationer i serien som den sarkastiske droide K-2SO.

Vi må heller ikke glemme Darth Vaders episke (og fan-pleasende) nedslagtning af rebellerne i den mest åndeløst intense sekvens i nogen Star Wars-film.

6. Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)
Den bedste fra prequel-trilogien får ikke meget kærlighed nu om dage, men det er synd. Nogle af de mest brutale scener i serien findes i George Lucas’ tredje prequel, når Kejseren iværksætter "Order 66", der får klonerne til at angribe Jedi-ridderne, og ikke mindst når Anakin myrder børnene samt efterfølgende brændes levende på lavaplaneten Mustafar.

Filmen balancerer mere end andre i serien på kanten af det teatralske, og især Ian McDiarmid har en fest som den gradvist mere maniske Palpatine.

Åbningsscenen er fejende flot om end grænsende til det overlæssede, og man bliver næsten forpustet bare ved tanken om General Grievous og hans mekaniske arme, der roterer ikke mindre end fire lyssværd mod Obi-Wan Kenobi. More is more - og lidt af det subtile går tabt i effektjageriet.

5. Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)
Sidste kapitel i Skywalker-sagaen afslutter i princippet 42 års Star Wars, og heri ligger nogle pænt store forventninger. Lever filmen op til dem? Ja og nej.

Skuespillet af især Daisy Ridley og Adam Driver er formentlig det bedste (og i hvert fald langt det mest emotionelle) i hele serien, og vi får endelig en forløsning i det komplicerede forhold mellem Rey og Kylo Ren. Filmen er pakket med plotdrejninger og overraskelser, der både er en styrke og en svaghed, men under alle omstændigheder betyder, at man er draget til historien fra start til slut. Og så vender den ikoniske skurk, Palpatine, tilbage i en noget syret form. Ham kan man nærmest ikke undvære, når det kommer til at portrættere rendyrket ondskab i stjernekrigs-universet.

Men det konkluderende kapitel er også noget rodet og ufokuseret. Et forsøg på at råde bod på det, mange fans blev sure over i 'The Last Jedi', men dermed også med et vist tab af originalitet. For hvor 'The Force Awakens' på mange måder er en opdatering af den første 'Star Wars' fra 1977, er 'The Rise of Skywalker' en reinkarnation af 'Return of the Jedi'. Bare uden ewoks, hvilket i sig selv er et plus…

4. Star Wars: The Last Jedi (2017)
Enten hader man, eller også elsker man Rian Johnsons hidtil eneste forsøg udi Stjernekrigs-serien. Jeg hører til sidstnævnte gruppe og endda i sådan en grad, at den figurerer øverst over filmene efter den oprindelige trilogi.

Hvor J.J. Abrams’ glimrende ’The Force Awakens’ spillede med sikre kort, forsøgte Johnson at udvikle universet i en overraskende retning, der betød flere plot-twists, end man er vant til i en moderne Star Wars-film. Visuelt set er der nogle vanvittigt opfindsomme elementer, bl.a. den lydløse destruktion af en Star Destroyer og det røde sand på planeten Crait samt den efterfølgende ”kamp” mellem Den Første Ordens angribende tropper og Luke Skywalker.

Filmen formåede at skabe fornyet spænding omkring Reys ophav (ingen tror dog på, at afsløringen af dette nu også passer, men det er en anden sag), og så er der samtidig et kærkomment gensyn med Yoda. Indrømmet, sekvensen på casino-planeten indeholder alt det unødvendige gøgl, der gjorde prequel-trilogien irriterende, men derudover er det småt med fodfejl.

3. Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)
Den sidste film i den oprindelige trilogi og forgængeren til 'The Force Awakens'. 'Return of the Jedi' kan klandres for at genbruge nogle af de elementer, der fungerede godt i de to tidligere kapitler (tilbagevenden til Tatooine, de små walkere som afløsere for AT-AT-kæmperne, den nye Dødsstjerne), og ewokerne tager kampen på Endor ned i børnehøjde, hvilket ikke klæder den ellers episke afslutning på sagaen.

Netop opgøret mellem Luke Skywalker, Darth Vader og Kejseren er ellers et tilfredsstillende klimaks på serien samt filmens klare højdepunkt - både emotionelt og underholdningsmæssigt.

Desuden kan redningsaktionen i Jabba the Hutts palads (hvis man ser bort fra en dårligt animeret ekstra sangscene i special edition-versionen) fremhæves som vanvittigt underholdende, især Lukes kamp mod den glubske Rancor.

2. Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977)
Da ’Star Wars’ åbnede i 1977, tabte alle næse og mund. Aldrig før havde man set noget lignende, og selvom effekterne mildest talt var banebrydende for sin tid, overskyggede de ikke historiefortællingen. Plottet er som taget ud af et klassisk eventyr med en ung helt, en ”troldmand” og en prinsesse i nød.

Smugleren Han Solo vendte op og ned på tingene med sin kække charme, prinsessen viste sig selv at være yderst handlekraftig, og troldmanden var i virkeligheden en Jedi-mester.

At nævne alle højdepunkterne ville være omsonst, men startscenen med den alenlange Star Destroyer, Lukes længselsfulde blik mod stjernerne på hjemplaneten, introduktionen af Solo i Mos Eisley (ja, Han skød først!), duellen mellem Darth Vader og Obi-Wan samt det nervepirrende angreb på Dødsstjernen er værd at fremhæve. Fortælletempoet er dog en smule forældet, og følelserne får først rigtig frit løb i efterfølgeren.

1. Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)
Vores favorit er måske ikke overraskende 'The Empire Strikes Back', der er blandt de bedste 2ere nogensinde. En mørkere og mere kompleks fortælling, der øgede tempoet fra den første film og igen satte nye standarder for datidens special effects.

Se bare angrebet på oprørernes base på sneplaneten Hoth, hvor de små jægerfly forsøger at spænde ben for Imperiets massive angrebsfartøjer. Men ikke nok med det. Irvin Kershners personinstruktion er niveauer over George Lucas', og twistet i slutningen er intet mindre end legendarisk, ofte efterlignet og aldrig overgået.

Læg dertil John Williams' majestætiske Imperial March-tema, introduktionen af Jedi-mesteren Yoda, nedfrysningen af Han Solo samt tilhørende replikudveksling ("I love You", "I know"), og du har den bedste Star Wars-film til dato. J.J. Abrams, du har noget at leve op til.

Køb dine billetter til 'Star Wars: The Empire Strikes Back'

Klik på billedet herunder for at blive klar til 'Star Wars: The Rise of Skywalker' med vores podcast:

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

Men som enkeltstående film kunne jeg godt lide The Rise of Skywalker.

Men der er klart

5
4
6

som altid vil toppe

Herefter

3
2
9
1
8
7

De to "stand alone" film hører ikke til i rækkefølgen, men er begge hæderlige.

Henrik

Det eneste jeg ville bytte rundt ville være nummer 4. Star Wars: The Last Jedi (2017)
og nummer 8. Star Wars: The Force Awakens (2015)

Ud over det er jeg enig med listen

Mvh
Henrik
https://www.anderup.dk/

Mickey

1. Revenge of the Sith
2. Empire Strikes Back
3. A New Hope
4. Rogue One
5. Attack of the Clones
6. Return of the Jedi
7. Solo
8. The Phantom Menace
9. Force Awakens
10. The Rise of Skywalker
11. The Last Jedi

Jeanette

Jeg holder utrolig meget af alle 3 oprindelige film. De er helt klart toppen af strimlen.
Jeg tænker hælder mest til
Return of The Jedi som Numero Uno. Er stor fan af Jabba The Hutt figuren, fed kamp mellem Luke og Rancooren, flot kamp mellem kejser Palpatine Darth Vader og Luke samt det fede slag på Endoor. Jeg elsker ideen om at de små “primitive” bamser og deres bidrag til det store slag. De styrer for vildt på deres egen stenalder-agtige måde. Kan på ingen måde følge dem der kritiserer dem.
A New Hope: (præsenterer den største datidige nytænkning, et superfedt nyt univers med et hav af fede figurer opstår.
Han Solo spilles helt eminent af Harrison Ford. En højt elsket skuespiller (oprindelig håndværker) i sin glansrolle.
(Ps.Han skød helt klart først).
Det er fandens godt spottet af George Lukas. Den mand kan ting.Generelt er der kælet for fede stereotyper i et skønt multikulturelt univers.
The Empire Strikes Back: Absolut en af de mest seværdige fortsættelser i filmhistorien. Elsker den film. Meget mere af alt det gode fra etteren, og så lige lidt til.
At rangere 1,2 og 3 svarer lidt til at skulle vælge sin favorit-trilling.
De minder en del om hinanden men er alle unikke, og højt skattede.

Rouge One fortjener efter min mening plads nummer fire.
Det skifter på bedste vis mellem kupfilm, krigsfilm og romance og er velcastet,velspillet meget originalt og slet ikke kedelig. Fandens godt gået af en film
3 1/2 spinn-off.

Plads 5 - 8 tilfalder The Last Jedi, The Force Awakens, The Return of The Sith og The Attack of The Clones .
De gør det godt, men bare ikke så suverænt som den oprindelige trilogi og RougeOne.
Den nyeste The Return of Skywalker havde mange bolde i luften og klarer det nogenlunde, men kun til en 9’ende plads. Men jeg synes ikke at det er en dårlig film. Den havde bare for meget at leve op til.
10: A Phantom Menace
Lidt for meget Goofy og lidt for langt mellem det spændende, dog stadig hæderlig.
11/Solo. Kedelig langtrukken historie derslet ikke kan leve op til forlægget fra Harrison Ford.
Var noget skuffet over den.

Klavs

1. Episode V: The Empire Strikes Back
2. Episode IV: A New Hope
3. Episode VI: Return of the Jedi
4. Episode I: The Phantom Menace
5. Episode III: Revenge of the Sith
6. Episode II: Attack of the Clones
7. Episode VII: The Force Awakens
8. Episode IX: The Rise of Skywalker
9. Episode VIII: The Last Jedi

Nikolaj

11:The Rise of Skywalker.
10:The Last Jedi.
9:Solo A Star Wars Story.
8:Rogue One.
7:The Attack of the Clones.
6:The Force Awakens.
5:Return of the Jedi.
4:The Phantom Menace.
3:Revenge of the Sith.
2:A New Hope.
1:The Empire Strikes Back.

The Rise Of Skywalker er nok den eneste decideret jeg vil kalde for en dårlig film, men serien er blevet langt mere ustabil efter Disney har købt rettighederne til serien. Synd at det skulle komme så vidt, da universet er så vidunderligt.

Sørenuser/806439

At sætte Rian Johnsons nærmest blasfemiske makværk på en 4. plads kan jeg på ingen måde være enig i. Og så synes jeg, at Rogue One fortjener en meget bedre placering. Har ikke set Solo, men derudover er min liste:

10. Revenge of the Sith
9. Attack of the Clones
(kan bare ikke Hayden Christensen som Anakin)
8. The Last Jedi
7. The Phantom Menace
6. The Force Awakens
5. Rise of Skywalker
4. Rogue One
3. Return of the Jedi
2. A New Hope
1. Empire Strikes Back

Johnnyuser/335920

Her er min liste.

11: The Last Jedi
10: The Og Anton Menace
9: Rogue One
8: Attak of the Clones
7: Revenge of the Sith
6: Solo
5: A New Hope
4: The Empire Strikes Back
3: Return of the Jedi
2: The Force Awakens
1: The Rise of Skywalker

JJ Abrams leverede den bedste start og den bedste afslutning på en trilogi. At midten så blev lidt mudret er ikke hans fejl men skyldes Rian Johnson og Katleen Kennedy.

Birgitteuser/112511

Jeg har ikke nørdet hverken episode 1-3 eller dem der kommer efter episode VI, men rækkefølgen af de 3 oprindelige film er helt rigtig. Og Solo skal ligge på sidstepladsen... fuldstændig ligegyldig. For mig er der kun 3 RIGTIGE Star Wars-film, og det er naturligvis de helt gamle <3

Andre

Der er mange ting jeg ville lave om hvis jeg kunne, særligt ville jeg udskifte Anakin som voksen og Ren Kylo som begge virker mere som forkælede og forstyrede børn end som mørke interessante personer. The force Awakens må være den ringeste af alle film og virker som om man har smidt de andre film ned i en gryde og rørt rundt, den er nærmest blottet for interessant historie. Når det er sagt er det et fantastisk facinerende univers som jeg synes er virkelig fedt på flere planer og jo underligt nok ikke rigtig har nogen konkurrenter. Men ærgerlig at man ikke har haft lidt mere fantasi og mod til at skabe noget mere interessant med de nye film. Har dog til gode at se den sidste 8).

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Riz
Riz

Så den i dag til forpremiere i BIG BIO Herlev. Fed atmos visning, fed atmosfere og climax var selve filmen.

1 time siden
Albert

Stark og Thanos er ikke døde de kæmper i soul world sammen med adam warlock stark kommer tilbage og det gør thanos også

1 dag siden
Lars Michael

Det her er godt nok svært , men hvis jeg skulle lave en liste skulle den se sådan

2 dage siden
Louiseuser/520915
Louiseuser/520915

Jeg er vild med hele Ringenes Herre trilogien!

2 dage siden
Rizzo

Det er blevet en heksejagt, hvor man smider folk under bussen for forseelser, som nogle gange er latterligt små.

3 dage siden

Aktive debatter