Cookie- og Privatlivspolitik
Star Wars-filmene fra værst til bedst

Star Wars-filmene fra værst til bedst

Ja, 'The Empire Strikes Back' er stadig den bedste, men hvad med de andre?

Stem op!
25
Stem ned!
0
(reset)

Op til premieren på Star Wars: The Force Awakens rangerede vi alle de daværende seks Star Wars-film fra værst til bedst. Siden er der udkommet fire nye film i rumsagaen, så det er tid til en opdatering.

Vi har valgt kun at inkludere de otte ”sagafilm” og de to officielle spin-offs, hvorfor der ikke er blevet plads til animationsfilm og den rædderlige 'The Star Wars Holiday Special'.

Spoilers vil fremtræde, så har du ikke set filmene, bør du træde varsomt.

Køb dine billetter til 'Star Wars: The Rise of Skywalker'

Er du enig i placeringen af de enkelte film? Deltag i kommentarsporet under artiklen.

10. Solo: A Star Wars Story (2018)
Solofilmen om Han Solo blev en lidt ligegyldig affære. Måske er helheden bedre end The Phantom Menace, men der mangler simpelthen scener, der står ud fra den velproducerede, lidt grå masse.

Alden Ehrenreich er sådan set et fint bud på en ung Solo, men Harrison Ford er bare uerstattelig, da selve hans persona i så høj grad er indbegrebet af Han Solo.

Så slipper Donald Glover lidt bedre fra sin unge Lando, og Phoebe Waller-Bridge gør med succes Alan Tudyk fra ’Rogue One’ kunsten efter som fortørnet droide. Resten er dog ret forglemmeligt, og især plot-drejningerne kan gennemskues længe i forvejen.

9. Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)
Den mest udskældte Star Wars-film er vores næstlavest placerede. Meget kan tilskrives Jar Jar Binks' Fedtmule-agtige adfærd, men gunganeren er ikke filmens eneste problem. Tonen, det vil sige kontrasten mellem det selvhøjtidelige og det fjollede, skyder ofte forbi målet, og man savner en karakter som Han Solo til at bløde stemningen op uden at falde i en bananskræl.

Samtidig virker udfaldet af både slaget mellem droner og gunganere, samt Anakins flyvetur op til moderskibet hen imod slutningen, totalt baseret på tilfældigheder.

Dog skal det nævnes, at Podracer-sekvensen er vældig flot iscenesat, og at lyssværdduellen mellem Darth Maul og de to Jedier stadig er intet mindre end den mest imponerende i alle 10 film.

8. Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002)
Alle tre prequels har helt forfærdelige scener, der primært skyldes forældede effekter og mildest talt mangelfuld personinstruktion. Heldigvis er de nogenlunde begrænset til det midterste segment i 'Attack of the Clones', hvor romancen mellem Anakin og Padmé tager overhånd i kærlighedsklichéer og dårlig CGI.

Plottet, der langsomt udfolder sig, næsten som et krimi-mysterie, er ellers ret spændende, og der er flere vellykkede kampscener undervejs. Højdepunktet tæller afsløringen af klonerne på Camino, Anakins dystre nedslagtning af sandfolk efter morens død samt den overraskende atletiske ninja-Yoda.

Nogle kritiserede gladiator-kampen for ikke at høre til i Star Wars-universet, men faktisk er scenen spændende, velkonstrueret og leder hen til det flotte total-skud, hvor Jedi-ridderne tænder deres lyssværd for at hjælpe vores helte ud af kniben.

7. Star Wars: The Force Awakens (2015)
J.J. Abrams viste vejen med ’The Force Awakens’, der på én gang introducerede universet til nye publikummer og leverede nok fan-service til eksisterende nørder. Man kan mærke kærligheden til Rey og de øvrige nye karakterer, men det er selvfølgelig genkomsten af Han Solo og Chewbacca, der får flest klapsalver med på vejen.

Skuespillet og effekterne er milevidt over prequel-trilogiens ofte tæerkrummende selvsamme, men der er grus i maskineriet. Problemet er nemlig, at filmen spiller så sikkert, at hvis man har set de foregående værker tilpas mange gange, føltes det hele som et ekko af især ’A New Hope’.

I frygten for at skuffe fans har man nærmest ikke tænkt en eneste original tanke (fattig, hvidklædt, forældreløs ungt menneske på en ørkenplanet finder ud af, at der er en større verden udenfor med vedkommende som den centrale brik i spillet), hvilket så førte til den nærmest diametrale modsætning af en film, som Rian Johnson leverede to år senere.

6. Rogue One: A Star Wars Story (2016)
Hvordan skaffede rebellerne egentlig tegningerne over Dødsstjernen, der ledte Luke Skywalker & Co. til sejr i ’A New Hope’? Den historie fortælles i den første spin-off-film, der tilmed er den bedste. Som kupfilm er den regulært spændende, for selvom vi ved, hvad udfaldet i sidste ende bliver, er der mange bump på vejen, og selv slutningen byder på et par overraskelser.

Ben Mendelsohn er en dejligt slesk ”nazi-skurk”, danske Mads Mikkelsen er god som videnskabsmand, hvis evner misbruges af Imperiet, og så leverer Alan Tudyk en af de bedste stemmepræstationer i serien som den sarkastiske droide K-2SO.

Vi må heller ikke glemme Darth Vaders episke (og fan-pleasende) nedslagtning af rebellerne i den mest åndeløst intense sekvens i nogen Star Wars-film.

5. Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)
Den bedste fra prequel-trilogien får ikke meget kærlighed nu om dage, men det er synd. Nogle af de mest brutale scener i serien findes i George Lucas’ tredje prequel, når Kejseren iværksætter "Order 66", der får klonerne til at angribe Jedi-ridderne, og ikke mindst når Anakin myrder børnene samt efterfølgende brændes levende på lavaplaneten Mustafar.

Filmen balancerer mere end andre i serien på kanten af det teatralske, og især Ian McDiarmid har en fest som den gradvist mere maniske Palpatine.

Åbningsscenen er fejende flot om end grænsende til det overlæssede, og man bliver næsten forpustet bare ved tanken om General Grievous og hans mekaniske arme, der roterer ikke mindre end fire lyssværd mod Obi-Wan Kenobi. More is more - og lidt af det subtile går tabt i effektjageriet.

4. Star Wars: The Last Jedi (2017)
Enten hader man eller også elsker man Rian Johnsons hidtil eneste forsøg udi Stjernekrigs-serien. Jeg hører til sidstnævnte gruppe og endda i sådan en grad, at den figurerer øverst over filmene efter den oprindelige trilogi.

Hvor J.J. Abrams’ glimrende ’The Force Awakens’ spillede med sikre kort, forsøgte Johnson at udvikle universet i en overraskende retning, der betød flere plot-twists, end man er vant til i en moderne Star Wars-film. Visuelt set er der nogle vanvittigt opfindsomme elementer, bl.a. den lydløse destruktion af en Star Destroyer og det røde sand på planeten Crait samt den efterfølgende ”kamp” mellem Den Første Ordens angribende tropper og Luke Skywalker.

Filmen formåede at skabe fornyet spænding omkring Reys ophav (ingen tror dog på, at afsløringen af dette nu også passer, men det er en anden sag), og så er der samtidig et kærkomment gensyn med Yoda. Indrømmet, sekvensen på casino-planeten indeholder alt det unødvendige gøgl, der gjorde prequel-trilogien irriterende, men derudover er det småt med fodfejl.

3. Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)
Den sidste film i den oprindelige trilogi og forgængeren til 'The Force Awakens'. 'Return of the Jedi' kan klandres for at genbruge nogle af de elementer, der fungerede godt i de to tidligere kapitler (tilbagevenden til Tatooine, de små walkere som afløsere for AT-AT-kæmperne, den nye Dødsstjerne), og ewokerne tager kampen på Endor ned i børnehøjde, hvilket ikke klæder den ellers episke afslutning på sagaen.

Netop opgøret mellem Luke Skywalker, Darth Vader og Kejseren er ellers et tilfredsstillende klimaks på serien samt filmens klare højdepunkt - både emotionelt og underholdningsmæssigt.

Desuden kan redningsaktionen i Jabba the Hutts palads (hvis man ser bort fra en dårligt animeret ekstra sangscene i special edition-versionen) fremhæves som vanvittigt underholdende, især Lukes kamp mod den glubske Rancor.

2. Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977)
Da ’Star Wars’ åbnede i 1977, tabte alle næse og mund. Aldrig før havde man set noget lignende, og selvom effekterne mildest talt var banebrydende for sin tid, overskyggede de ikke historiefortællingen. Plottet er som taget ud af et klassisk eventyr med en ung helt, en ”troldmand” og en prinsesse i nød.

Smugleren Han Solo vendte op og ned på tingene med sin kække charme, prinsessen viste sig selv at være yderst handlekraftig, og troldmanden var i virkeligheden en Jedi-mester.

At nævne alle højdepunkterne ville være omsonst, men startscenen med den alenlange Star Destroyer, Lukes længselsfulde blik mod stjernerne på hjemplaneten, introduktionen af Solo i Mos Eisley (ja, Han skød først!), duellen mellem Darth Vader og Obi-Wan samt det nervepirrende angreb på Dødsstjernen er værd at fremhæve. Fortælletempoet er dog en smule forældet, og følelserne får først rigtig frit løb i efterfølgeren.

1. Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)
Vores favorit er måske ikke overraskende 'The Empire Strikes Back', der er blandt de bedste 2ere nogensinde. En mørkere og mere kompleks fortælling, der øgede tempoet fra den første film og igen satte nye standarder for datidens special effects.

Se bare angrebet på oprørernes base på sneplaneten Hoth, hvor de små jægerfly forsøger at spænde ben for Imperiets massive angrebsfartøjer. Men ikke nok med det. Irvin Kershners personinstruktion er niveauer over George Lucas', og twistet i slutningen er intet mindre end legendarisk, ofte efterlignet og aldrig overgået.

Læg dertil John Williams' majestætiske Imperial March-tema, introduktionen af Jedi-mesteren Yoda, nedfrysningen af Han Solo samt tilhørende replikudveksling ("I love You", "I know"), og du har den bedste Star Wars-film til dato. J.J. Abrams, du har noget at leve op til.

Køb dine billetter til 'Star Wars: The Rise of Skywalker'

Klik på billedet herunder for at blive klar til 'Star Wars: The Rise of Skywalker' med vores podcast:

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Johnnyuser/335920

Her er min liste.

11: The Last Jedi
10: The Og Anton Menace
9: Rogue One
8: Attak of the Clones
7: Revenge of the Sith
6: Solo
5: A New Hope
4: The Empire Strikes Back
3: Return of the Jedi
2: The Force Awakens
1: The Rise of Skywalker

JJ Abrams leverede den bedste start og den bedste afslutning på en trilogi. At midten så blev lidt mudret er ikke hans fejl men skyldes Rian Johnson og Katleen Kennedy.

Birgitteuser/112511

Jeg har ikke nørdet hverken episode 1-3 eller dem der kommer efter episode VI, men rækkefølgen af de 3 oprindelige film er helt rigtig. Og Solo skal ligge på sidstepladsen... fuldstændig ligegyldig. For mig er der kun 3 RIGTIGE Star Wars-film, og det er naturligvis de helt gamle <3

Andre

Der er mange ting jeg ville lave om hvis jeg kunne, særligt ville jeg udskifte Anakin som voksen og Ren Kylo som begge virker mere som forkælede og forstyrede børn end som mørke interessante personer. The force Awakens må være den ringeste af alle film og virker som om man har smidt de andre film ned i en gryde og rørt rundt, den er nærmest blottet for interessant historie. Når det er sagt er det et fantastisk facinerende univers som jeg synes er virkelig fedt på flere planer og jo underligt nok ikke rigtig har nogen konkurrenter. Men ærgerlig at man ikke har haft lidt mere fantasi og mod til at skabe noget mere interessant med de nye film. Har dog til gode at se den sidste 8).

DJN

1: A New Hope (Eller blot Star Wars, som vi gamle gutter først kendte den som), The Empire Strikes Back, The Last Jedi.

2: Rogue One, Return of the Jedi, The Force Awakens.

3: The Rise of Skywalker.

4: Attack of the Clones, Revenge of the Sith.

5: The Phantom Menace.

7.000.000: Solo.

Jen Headuser/1439276

9.) The Phantom Menace
8.) Attack of the Clones
7.) Return of the Jedi
6.) The Last Jedi
5.) Rogue One
4.) Revenge of the Sith
3.) The Force Awakens
2.) A New Hope
1.) The Empire Strikes Back

Patrick

Jeg forstår udemærket dem, som ikke er glad for the prequels og alt det der. Men hver eneste rang liste som ikke smider The Last Jedi på sidste pladsen, er ikke en list jeg vil stole på. Når man ser at der er kritikere, som giver den en god score, eller når man læser en artikel, som også nævner det som en af de bedste, så vil jeg ikke stole på dem. Filmen er måske noget for sig selv, men den er langt fra star Wars relateret. Den er en skændsel at have med i triologien. Det burde være en slags fortsættelse til en anden Scifi film (såsom City of a Thousand Planets).

Patrick

10. TFA
9. SOLO
8. TLJ
7. AOTC
6. TPM
5. R1
4. ROTJ (den funker bare)
3. ROTS (Den bliver 50% bedre med Anakins udvikling i Star Wars The Clone Wars.)
2. ANH
1. ESB

De nye er - sorry - skrammel. Abrams har ikke en eneste selvstændig tanke i Force Awakens, og selvom meget i Last Jedi er weird, så får den point for i det mindste at prøve noget nyt og ikke bare spille den safe

Joe

Jeg elsker Star Wars og har gjort det så længe jeg kan huske. Jeg har ikke set Rise of Skywalker (eller Solo), men den nye trilogi har ikke sagt mig det helt store. TFA havde potentiale, men TLJ smed alle de spørgsmål TFA stillede ud i skraldespanden og ødelagde lidt min interesse for Episode 9. De nye film har bare ikke sjæl eller er skrevet særlig godt syns jeg. Rogue One er dog den bedste Disney har lavet.

Min rangering:

1. The Empire Strikes Back
2. A New Hope
3. Return of the Jedi
4. Revenge of the Sith
5. Rogue One
6. The Phantom Menace
7. Attack of the Clones
8. The Force Awakens
9. The Last Jedi

Ken

Jeg er stort set enig med listen.
Min eneste anke er, at Rouge One burde være på 4. pladsen, da det klart er den bedste, når man ser bort fra den oprindelige trilogi.

Andersuser/38270

1. A New Hope
2. The Empire Strikes Back
3. Return of the Jedi
4. The Rise of Skywalker (FREMRAGENDE afslutning)
5. The Force Awakens (gennemført god fortsættelse)
6. Revenge of the Sith (det gik lidt for stærkt til sidst)
7. Attack of the Clones
8. The Last Jedi
9. The Phantom Menace (sidstepladsen men den er jo OK)
10. Der ER altså kun 9 film...!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Ines

Desværre, så har Covid ændret alt. Og det eneste rigtige var at rykke alle datoerne nu når det er blevet så slet.

3 timer siden
Benjamin

Jeg vil lige gøre opmærksom på at Jungle Cruise er rykket til 30. juli 2021. Da I bare har skrevet 30.

18 timer siden
Kenneth

Fed liste!
Der er nogle film jeg skal se her i påskeferien kan jeg se.

1 dag siden
Daniel Hartvig Nielsen

Jeg havde den faktisk på op til sidste øjeblik, men måtte korte listen lidt ned - og det var en af dem som røg.

1 dag siden
Daniel Hartvig Nielsen

Nå ja, jeg havde slet ikke tænkt over 'The Sting' - men du har da helt ret, et stærkt bud.

1 dag siden