Årtiets 100 bedste film

Vores rangering af 2010ernes mest fantastiske værker
Billede
(© Inception / Syncopy, Legendary Pictures, Warner Bros. Pictures)

Årtiet er forbi, og det er derfor tid til at gøre status over filmene, der har defineret 10erne. Vi har derfor sat os for at kåre de 100 bedste film fra 2010-2019!

Filmen på listen har alle haft verdenspremiere i løbet af de seneste 10 år, og vi har valgt årstallet anført på IMDb og ikke den danske biografpremiere.

Vi starter fra bunden med de lavest placerede film fra plads 100 til 76.

Sådan gjorde vi: Hvert medlem af redaktionen rangerede de 100 bedste film fra 2010-19, og placeringerne afgjorde et antal point. Nr. 1 på listerne fik 100 point, nr. 2 fik 99 osv. På baggrund af de sammenlagte point har vi fundet den endelige liste, der er at finde nedenfor.

>> Se de næste film (nr. 75-51).


100. Star Wars: The Force Awakens (2015)
Kraften blev i den grad vækket i alle os Star Wars-fans med denne gedigne genstart af franchisen. 


99. Huden jeg bor i (2011)
Pedro Almodóvar leverer her en kold, urovækkende og gysende god filmoplevelse med en forrygende Antonio Banderas i front som martret kirurg. 


98. Min far, Toni Erdmann (2016)
Denne tyske og Oscar-nominerede film blander på fornem vis helt rørende og absurd humor med et engagerende drama om en far og hans datter. 


97. It (2017)
Stephen Kings gyserklassiker fik en moderne og effektiv overhaling med en blanding af 80’er nostalgi, sødmende coming-of-age og en skræmmende klovn i Pennywise. 


96. Green Book (2018)
Oscar-vinderen fra uddelingen i 2019 er både utrolig morsom og har en vigtig historie om race-konflikterne i USA med en fedladen Viggo Mortensen og sofistikeret Mahershala Ali som den dynamiske frontduo. 


95. The Hateful Eight (2015)
Quentin Tarantinos ottende film er et mordmysterium forklædt som western selvfølgelig krydret med Tarantinosk dialog, karakterer og overraskelser. 


94. Shame (2011)
Steve McQueens modbydelige og samtidig svært dragende film om sex-afhængighed har Michael Fassbender i topform. 


93. Argo (2012)
Ben Afflecks Oscar-vindende drama-thriller, der bl.a. tog statuetten hjem for Bedste film, hvor man følger et falsk filmhold på en farlig mission i Tehran anno 1979, er solid underholdning fra start til slut. 


92. Straight Outta Compton (2015)
Historien om den legendariske gangster-rapgruppe N.W.A. havde mere på hjertet end bare guldkæder og store biler. Den formår at have et politisk underlag og stærke karakterportrætter, som i den grad løfter den over musikbiografi-standarden. 


91. Klovn: The Movie (2010)
En af de bedst sælgende film i Danmark i det seneste årti er gennemsyret af Frank Hvam og Casper Christensens fænomenale pinlighedshumor, som både får os til at krumme tæer og grine højlydt. 


90. Korsvejen (2014)
Den 14-årige Maria er stærkt religiøs og dagdrømmer om at blive en helgen i dagene op til sin konfirmation i dette overbevisende tyske drama om tro og besættelse. 


89. Eighth Grade (2018)
Sjældent er et ungt menneskes liv blevet skildret mere nærværende og med samme ægthed. Således føles Bo Durhams film om en usikker piges sidste skoleår som en essentiel film for vor tid.  


88. Cold Fish (2010)
Den japanske vildbasse Sion Sono har her leveret et monstrøst værk af vold, grotesk humor og ikke mindst en vanvittig seriemorder. 


87. The Irishman (2019)
Martin Scorseses gangster-epos er en fin afrunding på hans filmfortællinger om mafiaens virke i USA med en suveræn trio i Robert De Niro, Al Pacino og Joe Pesci – som ikke har været bedre i mange år! 


86. Værk uden skaber (2018)
Instruktøren bag 'De andres liv' er ikke bare et tre timer-langt historisk drama om kunstens kår under krig, det er også en vanvittigt underholdende og dejligt glat film. 


85. Nocturnal Animals (2016)
Tom Ford er en dygtig filmskaber. Det beviste han med den sublime 'A Single Man', men også med denne stjernebesatte thriller, der ikke er bange for at lege med sin fortælling. 


84. Green Room (2015)
Jeremy Saulnier har lavet en grotesk vellykket overlevelsesfilm om et punktband, der skal levende igennem en horde af dræber-lystne nazister. 


83. Suspiria (2018)
Luca Guadagnino har genindspillet Dario Argentos gyser-mesterværk og gjort det til helt sit eget. Hekse, dans, blod og kvinder overalt. 'Suspiria' er et decideret kompromisløst værk. 


82. La La Land (2016)
Man danser, ja nærmest svæver, ud af biografen, efter at have set Damien Gazelles moderne Los Angeles-romance om tidløse emner som ambition og kærlighed. 


81. Før frosten (2018)
Et hovedværk i dansk film i det seneste årti, hvor den fremtrædende instruktør Michael Noer får Jesper Christensen til at levere en af karrierens bedste præstationer som sulten bonde. 


80. First Man (2018)
Overset drama, der formår at koble Neil Armstrongs egne dæmoner og private kampe sammen med et af menneskehedens største bedrifter. Og den musik! 


79. The Lighthouse
(2019)
Robert Pattinson og Willem Dafoe byder begge på virkelig spændende præstationer i dette klaustrofobiske gys om isolationens psykologiske konsekvenser. 


78. The Dark Knight Rises (2012)
Christopher Nolans ikoniske Batman-trilogi blev afsluttet i en åndeløst spændende finale med en godt castet Tom Hardy i rollen som Bane. 


77. Shoplifters (2018)
Japanske Hirokazu Koreeda burde ikke kunne overgå sig selv med alle de gode film på cv'et. Men med Cannes-vinderen 'Shoplifters' er han tæt på at peake. 


76. Booksmart (2019)
Olivia Wildes debutfilm som instruktør har et helt nyt perspektiv på high school-genren og har derudover to af Hollywoods helt store kommende stjerner, Beanie Feldstein og Kaitlyn Dever, i front. 

>> Se de næste film (nr. 75-51).