Cookie- og Privatlivspolitik
Årets bedste film 2019

Årets bedste film 2019

Redaktionens Top 20

Stem op!
51
Stem ned!
0
(reset)

Listetiden har overtaget redaktionen - og nu er vi nået til den klassiske topliste over året, der gik.

Som altid tager vi udgangspunkt i film med dansk biografpremiere i 2019. Og igen i år har vi ikke kunnet få listen ned under 20 titler. 2019 var et stærkt filmår!

Listen afslører et eklektisk år med både gys, komik, dans, ræs og drama på agendaen. Og så havde syv ud af de 20 film kvindelige hovedroller. Sidst men ikke mindst var det ikke kun amerikanske film, der kom med. Danske såvel som koreanske, tyske og spanske film fik sneget sig ombord.

Fortæl os endelig om du er enig med listen ved at smide en kommentar forneden... film ER jo en smagssag! 

REDAKTIONENS TOP 20 - 2019:

20. Smerte og ære
En formidabel Antonio Banderas spiller filminstruktøren Salvador Mallo, der befinder sig i en menneskelig og karrieremæssig krise i Pedro Almodóvars semibiografiske og bedste film længe. Et rørende portræt af en kunstner og ikke mindst af et menneske, der længes tilbage til lykkeligere tider.

19. Honey Boy
Skuespilleren Shia LaBeoufs semi-biografiske skildring af sin egen problematiske barndom beviser blot, at LaBeouf er ved at være et af Hollywoods mest spændende navne. Gimmicken er, at han spiller sin egen far, men resultatet er langt fra forceret og føles i den grad ægte.


18. Le Mans '66
Christian Bale og Matt Damon har stærk kemi og underholder med fuld fart i feel good-filmen om verdens vildeste racerløb fra 1966. James Mangolds film både underholder os og har fokus på rette sted. 

17. I morgen danser vi
Svensk-georgiske film er ikke bare sjældent set i de danske biografer, de er også sjældent set så perfekt balanceret mellem ungdommeligt coming of age-drama og queer-orienteret sveddryppende danse-underholdning. 

16. Star Wars: The Rise of Skywalker
Had den eller elsk den! Skywalker-sagaen er ovre, og vi kunne virkelig godt lide afslutningen, der både var mørk, fan-pleasende og leverer måske seriens bedste skuespil. J.J. Abrams ved, hvad han laver, og Kylo Ren er en værdig arvtager til sin bedstefar.

15. Værk uden skaber
En lækker tysk tre timer-lang sag om kunst, krig og kærlighed, der føles som et kvarter. Instruktøren Florian Henckel von Donnersmarck har tidligere stået bag det Oscar-vindende mesterværk De andres liv, så det burde heller ikke overraske nogen. 

14. Før Frosten
Jesper Christensen har aldrig været bedre end som bonden Jens, der må træffe fatale beslutninger for at redde sin familie fra sulten. Michael Noer har fået den danske muld i 1800-tallet til at føles som ren Shakespeare og lavet en moderne dansk klassiker. 

13. Kapernaum
En gribende film om den menneskelige tilstand sat i Libanon, hvor en lille fattig knægt trækker sine forældre i retten under anklagen: De skulle aldrig have givet mig liv. Det lyder barsk, og det er det også, men det er bestemt ikke uden håb. Og så er drengen, der spiller hovedrollen et fund! 

12. Mid90s
Jonah Hill debuterer med en perfekt perle om det at være ung, og det at ville passe ind og finde frem til nogen, der accepterer en. Skuespilleren, der spiller 13-årige Steve, som desperat mangler et faderbillede, stjæler filmen fuldstændigt, og man skulle tro Hill aldrig havde lavet andet. 

11. Midsommar
Ari Aster er en af årtiets store fund, da hans to intense gys 'Hereditary' og 'Midsommar' er sublime udførelser i dramatisk horror. Hvis du gerne vil have et anspændt forhold til Sverige, bør du sætte denne sag på om en ung amerikansk kvindes rejse til en sekt, der har skumle planer.

10. Green Book
Viggo Mortensen og Mahershala Ali tog os med på en feel good-road movie om et af de mørkeste kapitler i USA's historie. Oscar-akademiet var enige og tildelte den årets fineste pris, hvilket ikke alle elskede... men det gjorde vi.

9. Dronningen
Trine Dyrholm er simpelthen så god som advokaten Ane, der indleder et forhold til sin 17-årige stedsøn, hvorefter hun nægter at tage ansvar og betale prisen. Instruktøren May El-Toukhy er med et blevet et af dansk films store auteurs, og vi ser frem til at følge hende fremover. 

8. Booksmart
Ikke nok mennesker så denne morsomme, hjertevarme og originale film om to pigers sidste vilde nat på high school. En moderne 'Super Bad', der får dig til at tro på det bedste i ungdommen og føle dig i live. Se den!

7. The Irishman
Netflix har gjort det godt i år - ikke mindst ved at give Martin Scorsese en spandfuld penge til at lave sit magnum epos over en gangsters lange virke. Robert De Niro, Al Pacino og ikke mindst Joe Pesci er fremragende som yngre og ældre versioner af sig selv i denne 210 minutter lange sag.


6. Us
Jordan Peele tog alle med bukserne nede med sit samfundskritiske gys 'Get Out'. I år vendte han så tilbage med endnu flere penge og en endnu større fortælling om en familie, der jages af sine egne dobbeltgængere. Især Lupita Nyong'o imponerer.

5. Marriage Story
Noah Baumbach har skrevet en moderne 'Kramer vs. Kramer' om to kunstnere, der gennemgår en hård og opslidende skilsmisse. Scarlett Johansson og Adam Driver løfter niveauet til det sublime ved at spille skuespil med stort S. En meget rørende film.

4. Joker
Joaquin Phoenix leverer endnu engang en tour de force i det vanvittige, og denne gang så alle med. Den alternative superskurkefilm, der i virkeligheden er et psykologisk karakterdrama blev blandt årets mest omdiskuterede, og alle på redaktionen var mere end begejstrede.

3. Once Upon a Time… in Hollywood
Tarantinos niende film er ikke bare hans mest personlige, det er også det første møde mellem Brad Pitt og Leonardo DiCaprio, som i bedste bromance-stil tager os i hånden gennem 1960ernes Hollywood - tilsat Manson-mordene. Tarantino du har sgu gjort det igen!

2. The Favourite
Yorgos Lanthimos er en græsk filmgud, der formår at lave ubehagelige - men også morsomme - film om syge mennesker og absurde omstændigheder. Samme temaer er på banen i den sprudlende og Oscar-vindende fortælling om to kvinders indædte kamp for at være dronningens favorit. 


1. Parasite
Sydkoreanske Joon-ho Bong har bedrevet årets bedste film. Cannes-vinderen om en families manipulerende indtog i en anden familie kan lyde som en krævende sag - men det er langt fra sandheden. I en unik blanding af thriller, drama og komik underholder filmen ved konstant at overraske og byde på en dybt dybt original historie. Filmen INGEN bør misse i år.

  
Sådan gjorde vi: Alle i redaktionen indstillede hver sin personlige Top 20, hvorefter hver film fik point fra 1-20. 

Lyt også til vores podcast, hvor vi nørder og diskuterer vores top 10 over de bedste film fra 2019:Du kan lytte til podcasten herover, mens du også finder den: 
På Spotify
I Apple podcast
Hos Libsyn
- På Podimo (søg på kino.dk podcast) 
- Og i podcast-app'en på din iPhone, hvor du også finder vores øvrige episoder. 

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Julie

1. Green Book
2. Beautiful Boy
3. Avengers Endgame
4. Once Upon a Time in Hollywood
5. Ser du Månen Daniel
6. The Wild Pear Tree
7. Marriage Story
8. Joker
9. Downton Abbey
10. The Favourite

Det er ikke lige alle på jeres liste jeg har set, men jeg glæder mig rigtig meget til at få set Parasite!

Anika

I mangler Endgame

Bukselak

Jeg er virkelig så rygende uenig med jer, jeg forstår f.eks ikke en film som midsommar kan ligge som nummer 11.
Filmen var fyldt med så tynd en historie. Altså når folk bliver myrdet, er det første de gør og slår alarm. Ingen stiller spørgsmål ved deres venner bliver myrdet. Det er en fantasi film, ingen mennesker ville opføre sig sådan. Den fortjener ikke engang og være på listen...

Den var flot lavet, havde nogle fede scener samt ideer, men kæft historien var tynd som en kop te, der ikke var kommet et tebrev i.

Det er mig en gåde, hvordan i kan putte filmen Le mans på en 18 plads, det var virkelig en fed film, og et større mesterværk end f.esk Star Wars som i har smidt på en 16 plads, den burde ikke engang være på listen. Le Mans skulle ligge meget længere oppe på listen.

Star Wars var så forudsigelig, samt skuespillet var så elendigt, flere af skuespillerne der var med var malplaceret, jeg sad og tænkte, hvad laver de overhovedet i filmen. De var forkert castet efter min mening. Der manglede kemi mellem skuespillerne. Der var ingen ånd i filmen som i de gamle 4-5-6. Igen alt for meget computer effekter. Det er blot endnu en af de film man ser 1-2 gange, fordi den mangler en bedre historie.

4 Joker var god, men ikke god nok til en 4 plads, skuespiller var godt, men bare ikke godt nok. Jeg følte hele tiden, at han skinnende ikke igennem som jokeren. Det blev blot en god historie, den toppede aldrig rigtigt, fordi det var ligesom om, at hans skuespil blev ikke fuldt ud spillet. Udemærket film, men bare ikke til en 4 plads.

3 Unce Upon a time in Hollywood. En 3 plads, øh nej fede scener, fedt musik, gode skuespiller, flotte kulisser. Men så er der virkelig heller ikke mere og råbe hurra for.
Flere steder blev historien så tynd, at filmen desværre blev ligegyldig. Tarantino fik ikke lavet et mesterværk denne gang.
Og have alt på plads på nær historien kan ikke redde en film.
Den burde heller ikke være på listen efter min mening.

Det er ligesom om, i blot prøve og slikke de store film instruktører bagi, blot fordi de er store. Hvorfor stiller i ikke krav til en film?
1. Sammenhængende historie
2. Godt skuespil som virker ægte
3. Kemi mellem skuespillerne, samt malplaceret skuespillere.
4. Realistiske menneskelige handlinger
5. Lyd
6. Kulisser
7. Skær ned på computer effekter, ellers er der ikke meget film over det.
8. Træk fans ind og hjælp med og bedømme film, hvis havde gjort det, havde listen set mere realistisk ud.

Jeg savner og vide, hvad i har vurderet filmene ud fra?

Niclas Dalby

Jeg er spændt på at se, hvad din personlige top 10 er - ikke fordi jeg er enig med Kino's top 10 hele vejen igennem.

Bukselak

Det er muligt, at jeg kunne ændre min liste lidt, men noget i denne stil vil jeg tro det bliver for mit 2019

1. Green Book
2. Ser du månen Daniel
3. Le Mans 66
4. Alita Battle Angel
5. RocketMan
6. Doktor Sleep
7. Knives Out
8. kapernaum
9. Us
10. Før Frosten

Årets skuffelser. Terminator Dark Fate, Midsommar, Star Wars Rise Of The Skywalker, Gemini Man, Joker, Once Upon A Time in Hollywood, Dumbo, Aladdin.
Nogle af disse film havde gode øjeblikke, men det er bare ikke film som jeg har lyst til og se igen.

Jen Headuser/1439276

https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=subjektiv

... der er altså ikke mere i det end det

Bukselak

Jeg analyser film, for mig er film ikke bare en film. Der er trods alt mange mennesker som har brugt tid på og lave dem.

Der er mange ting som skal fungere for mig, før det er en god film. Det er da synd, hvis du mener det blot er deres personlige mening, fordi så har de efter min mening meget og lære som anmelder, når listen ser ud som den gør. Det virker som om, at de ikke stiller krav til en film, når de smider nogle af de disse film som jeg har skrevet om på listen.

Jeg ved godt, at vi ser film forskelligt, men jeg er virkelig uenige med dem ud fra denne liste.

Po (Kung fu Panda)

Super fed og inspirerende liste.
Og helt enig Parasite, er fuldstændig fantastisk.

Paw J.user/904627

ja det er hver sin smag det er vi enige i, men at den mest sete film i år ,ikke en gang er på listen er jo totalt latterligt. det er jo lidt til grin at den film flest har snakket om. og så har i en film på som ingen har set som nummer 1. godt være den er god, har ikke set den, men kom on. det er en side for folk der kan lide film, ikke folk der er film eksperter

Sinuser/787460

En film som nummer 1 som ingen har set? Ved ikke hvor du får dine informationer fra, men det er vist en ommer.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Bjarke Friis Kristensen

Mange tak for din kommentar :) Vi har lige klargjort tallene i artiklen. Så tak igen for at holde os til ilden. Mvh. Bjarke, kino.dk

1 dag siden
Bjarke Friis Kristensen

Mange tak for din kommentar :) Vi har lige klargjort tallene i artiklen. Så tak igen for at holde os til ilden. Mvh. Bjarke, kino.dk

1 dag siden
Carl
God

Dygtig skuespiller!

1 dag siden
Carl

Har ventet længe på denne dag!

1 dag siden
Kim
Kim

Det er hverken "nogensinde" eller "1951-2020". Listen er baseret på salget af billetter til danske film i perioden 1976-2020.

1 dag siden

Aktive debatter