Lad os diskutere gyseren Us… med spoilers!

Årets mest komplekse film?
Billede
(© UIP)

Instruktøren Jordan Peele har udtalt, at ALT i den aktuelle gyser Us er der med et formål: "Everything in this movie was deliberate, that is one thing I can guarantee you."

Så lad os diskutere med alverdens spoilers og komme til bunds i sagerne.

Herunder er således nogle af de teorier og fortolkningsmuligheder, som internettet er blevet ramt af i kølvandet på ’Us’.

Us kan ses i biografen nu - køb dine billetter herunder:

Deltag i debatten i kommentarfeltet under nyheden.

Ja, det følgende indeholder som sagt spoilers!

1. ÅBNINGSSCENEN:
Her møder vi Hands Across America-begivenheden, hvor 1.320 mennesker skulle holde i hånd over en rute på 6.700 km igennem 16 stater, 10 floder, to ørkener og en bjergkæde – en kæde, som dobbeltgængerne gør til virkelighed i filmens slutning. 

50 mio. US dollars skulle indsamles til at bekæmpe fattigdom og hjemløshed, men resultatet blev desværre skuffende 15 mio. 

Menneskekæden bliver i filmen dermed både en reference til temaet ”det fattige USA” samt en visuel mur i forlængelse af Trumps berygtede mur. Hvordan ser I symbolikken i denne menneskemur?

2. HVAD HANDLER FILMEN OM?
Den første præsident, der ville gøre Amerika ”great again”, var Ronald Reagen. Den selvsamme præsident, som sad på posten i 1986, hvor ’Us’ begynder.

'Us' handler nemlig, ifølge teorier, i den grad om Trumps USA. Titlen alene afslører det, og dobbeltgængeren Red siger det lige ud: ”We are americans.” Fra de røde dragter, der er republikanernes farve, til dobbeltgængernes mur, som man ser i filmens slutning.

Dobbeltgængerne er Amerikas fattige, de oversete, der søger til magten. Alle de' der fik stemt Trump ind, da de endelig kom til stemmeurnerne. Er vi helt galt på den, eller hvordan ser i denne tematiks betydning?



3. ALT ER DOBBELT
Lad os starte med dette: ’Us’ SKAL SES to gange! For alt i denne film har en dualistisk betydning med sit dobbeltgænger-tema. Naturligvis familiens dobbeltgængere, men også filmes titel, der både betyder ”os”, og er en forkortning af USA.

Hertil kommer, at saksene som våben også har en dobbelthed i sin symmetriske form og det, at den består af to identiske dele. Har I fanget andre dobbelte betydninger i filmen?

4. BETYDER RACE NOGET?
De underjordiske jernbaner kunne hentyde til de kendte slave-ruter under jorden, men betyder race egentlig noget i ’Us’? Eller er det bare sådan det er – og skal der ikke lægges noget særligt i det?

Man kan jo argumentere for, at familien Wilson i centrum er de privilegerede sorte, der måske har glemt deres rødder? Hvad siger I?

5. ER HUN BLOT SINDSSYG?
Hvornår starter invasionen? Præcis øjeblikket efter Adelaide fortæller sin mand, at ”hun vil væk” og at hun ”ikke kan mere”, hvorefter hun afslører sit barndomstraume for sin ægtefælle.

Betyder det, at Adelaides psykose starter der, og resten af filmen er en kvindes mentale tilstand i overført forstand?



6. VHS-BÅNDENE
Ligesom Gaspar Noés syrede dansefilm Climax, så åbner ’Us’ med et fjernsyn omgivet af VHS-bånd. Scenen foregår i 1986 og etablerer såvel filmens stemning som en vigtig brik i puslespillet.

'C.H.U.D.' (1984) er en science fiction-gyser-hybrid, hvor de såkaldte undergrounders - en mutantrace, der kommer op fra kloakkerne i New York. Referencen er klokkeklar rent genremæssigt, og varsler da også filmens plot med dobbeltgængerne i undergrunden. Et fun fact er, at filmen er instrueret af faren til Jordan Peeles ungdomskæreste.

The Goonies (1985): her finder man også underjordiske tunneler og oprør af de oversete i form af den deforme Sloth. Eller er vi galt på den her?

'The Man With Two Brains' (1983): Steve Martin-komedien handler om en mand med to hjerner. I ‘Us’ møder vi en kvinde med to sjæle – og i det hele taget synes dobbeltgænger-tematikken her at være klar. Eller?

A Nightmare on Elm Street (1984): drengens dobbeltgænger i filmen har et forbrændt ansigt ikke helt ulig drømmemorderen Freddy Krueger. Hertil kommer, at der måske også er en reference fra Kruegers kniv-handske til handskerne på dobbeltgængerne. På samme måde finder man i filmen også Adelaides flugt ned igennem et boiler room – ligesom der, hvor Krueger tog sine ofre ned.

The Right Stuff (1983): vi har ingen oplagte bud på denne films tilstedeværelse. Er det blot en personlig favorit for Jordan Peele? Hvad siger I?

7. REFERENCERN TIL MICHAEL JACKSON ’THRILLER’:
Michael Jacksons ’Thriller’ gennemsyrer filmen. I starten af filmen vinder Adelaide som barn nemlig en T-shirt med Michael Jacksons 'Thriller' på. Kan man her tale om, at Michael Jackson på sin vis også havde to sider? Altså den søde og positive modsat så i videoen til 'Thriller' den uhyggelige zombie-version? Eller hvordan skal T-shirten mon forstås?



8. 10 GYSERFILM SOM LEKTIER FOR SKUESPILLERNE:

Som forberedelse til filmen sagde Jodan Peele til castet, at de skulle se følgende 10 gyserfilm: 'Dead Again' (1991), The Shining (1980), The Babadook (2014), It Follows (2014), 'A Tale of Two Sisters' (2003), The Birds (1963), Funny Games (1997), 'Martyrs' (2008), Let the Right One In (2008) og The Sixth Sense (1999).

Hvilke referencer kan man se i forhold til ’Us’ ud fra disse film?

9. SLUTNINGEN:
Hvordan skal filmens store twist i slutningen forstås?
For her finder vi jo ud af, at Adelaide som barn blev forbyttet med sin dobbeltgænger fra undergrunden. Det har altså filmen igennem været dobbeltgængeren, der er vokset op og stiftet familie.

Dette sætter pludselig filmens spørgsmål om god og ond i perspektiv og nuancerer dette emne – for hvorfor og hvordan bliver man ond eller god? Envidere er der på den måde også en tematik som social arv i spil – for er vores omgivelser med til at forme os? Ingen er vel født onde? Hvordan tolker I dette twist?

10. HAR VI GLEMT NOGET?
Hvilke andre tematikker, symbolikker og spørgsmål har vi mon overset?

Hop ned i kommentarsporet herunder og deltag i debatten.

Us kan ses i biografen nu - køb dine billetter herunder: