Cookie- og Privatlivspolitik
Sort magi, usynlige teenagere og søslanger: Interview med dansk genrefilms go-to-guy

Sort magi, usynlige teenagere og søslanger: Interview med dansk genrefilms go-to-guy

Ask Hasselbalch er aktuel med Skammerens Datter II

Stem op!
9
Stem ned!
0
(reset)

Den danske instruktør Ask Hasselbalch er i denne uge aktuel med den storslåede fantasy-film Skammerens Datter II: Slangens gave baseret på Lene Kaaberbøls populære bogserie. Vi satte filmmageren stævne til en snak om hans nye værk, genrefilm og ikke mindst, en kolosal søslange.

Find billetter til Skammerens Datter II: Slangens gave' her:

'Skammerens Datter II' følger den unge pige Dina, der har arvet sine mors skammer-evner, der gør, at hun kan se, hvad folk skammer sig over. Da hendes bror Davin og tronarvingen Nico tages til fange, må Dina finde en måde at befri dem. Hun får hjælp fra uventet kant, da hendes hidtil ukendte far, sortemesteren Sezuan, dukker op.

Ask, du er gået fra 'Antboy' til 'Skammerens datter'. Hvorfor var du den rette mand til jobbet?

"Jeg blev kontaktet, fordi jeg har lavet store film tidligere. Selvfølgelig ikke i ligeså stor skala, men jeg tror, at det var derfor. Og fordi jeg er god til at arbejde med unge mennesker. Jeg tror efterhånden også, at jeg er blevet sådan en go-to-guy, når det handler om genrefilm herhjemme".

Vi ser flere og flere genrefilm i Danmark, og du har været en af forgangsmændene i denne bølge. Har vi haft en berøringsangst med dem før?

"Jeg ved egentlig ikke om, der har været en berøringsangst med genrer herhjemme. Jeg tror simpelthen bare, at et flertal af dem, der har været produceret har været folkekomedier og komedier generelt, og det er jo sådan set også genrefilm".

"Jeg tror, at det man ser for øjeblikket er, at alle os yngre instruktører, som kommer ud med film, er vokset op i 80'erne. Og vores referencerammer er den brede mainstreamfilm, det er ligesom de film, vi er vokset op med. Jeg tror helt klart, at man er mere påvirket af filmene i ens ungdom og barndom end man lige går og tror. Så når du ser et boom af danske genrefilm, så er det fordi der er sket et generationsskifte".

"En genrefilm i sig selv er jo ikke en kvalitetsfilm, det der er det vigtigste generelt, om det er en stor eventyrfilm, som denne her, eller en mindre film, det er jo, at der er et personlig drama i det, og at man er følesesmæssigt og emotionelt engereret i karaktererne. Det må ligesom være instruktørens job at have øjnene på bolden".

Hvorfor valgte du dette projekt som dit næste efter Antboy-trilogien?

”Jeg havde ikke læst bøgerne før. Så da jeg blev spurgt, handlede det om at komme ind i materialet og se om det overhovedet sagde mig noget, for jeg havde egentlig taget en beslutning om, at jeg ikke skulle lave en ungdomsfilm mere som min næste film. Men efter at have læst forlægget og bøgerne, så var der ingen tvivl om, at jeg kunne se filmen for mig. Jeg havde en klar vision”.

”Jeg ville fortælle en historie om en stærk kvindelig karakter, og Dinas udvikling fra barn til ung kvinde. Det lå ligesom i materialet i kraft af hendes alder. Da jeg havde fundet ud af, at hjertet i fortællingen ville være forholdet mellem hende og hendes far, så kunne jeg ligesom se mig selv lave det”.

Hvordan er det så, at stå og lave en film - i dansk sammenhæng - med sådan et stort budget?

"Selvfølgelig er det som instruktør meget nemt at blive forført af det helt store spektakel. I mit tilfælde har det jo været sjovt, at der har været så mange borge, søslanger, masser af statister, og at vi har filmet i Tjekkiet. Men i bund og grund er det jo bare glasur. Det handler om relationerne”.

”Hvis jeg ikke havde kunne spejle mig i karakteren, så ville jeg ikke have lavet det. Jeg er ikke bare ham, der går ind og løser noget, også selvom det er en fortsættelse. En vigtig ting var at forventningsafstemme med mine producenter i forhold til, at den her film er en stand-alone film. Du kan godt se den, selvom du ikke har set den første ’Skammerens datter’”.

Det er sjældent, at vi ser monstre i dansk film, men 'Skammerens datter II' får vi en søslange at se. Kan du afslører lidt om den?

"Det er altid sjovt som dansk instruktør at få lov til at lege med en masse computeranimation, og særligt når det er en søslange. Søslangen er jo helt mytisk, hvis du kigger på nordisk mytologi i forhold til midgårdsormen og sådan noget".

"Men i forhold til designet på det her bæst, der kiggede vi meget på sådan norske black metalbands og make-up. Jeg ville gerne have et udtryk, der i sig selv var skræmmende, når du så den, og hele det der black metal-udtryk generelt er sådan noget krigs-makeup. Det handler om at virke intimiderende allerede ved første kig".

"I det hele taget var det bare sjovt at give en CGI-karakter lidt personlighed. Så meget personlighed som sådan et væsen nu kan have. Det var en sjov og en ret udfordrende opgave, fordi jeg aldrig havde instrueret et væsen som ikke findes, på den måde".

Har du andre sjov ting, du vil tilføje her på falderebet?

"En ting, der faktisk er meget sjovt, som jeg faktisk først tænkte over, da vi stod på settet. Men det her er jo den anden film, jeg laver med en usynlig teenager. Jeg er åbenbart ham man ringer til, hvis man skal lave film om usynlige teenagere. Det er enormt sjovt. Men den store forskel på Den Røde Furie og Dina, er at i 'Antboy 2' er det en pige, som føler sig usynlig. Det er en forstørrelse af, hvad hun føler inden i. Og med Dina her er det jo i bund og grund "bare" en evne, som hun finder ud af, at hun har igennem mødet med sin far."

"Nu har jeg så også lovet mig selv, at jeg ikke laver film med flere usynlige piger... lige med det samme".

Skammerens Datter II: Slangens gave kan ses i biografen fra 24. januar.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Ghita

Det er en super film og Mads Mikkelsen er jo heller ikke værst.

12 timer siden
Carsten

Det lyder som en drålig nyhed og synd for det univers der er bygget op. Jeg håber ikke det vil ske at han skal være med i dette univers.

20 timer siden
Heidi

Captain America: The First Avenger udspiller sig i ca. år 2012 da den starter med at de finder Steve Rogers frossen (ca.

21 timer siden
Lukasuser/526558
Lukasuser/526558

Tak skæbne.

1 dag siden
Lukasuser/526558
Lukasuser/526558

Prøv nu at fatte det!!! ILLUSIONEN VILLE BLIVE BRUDT!

1 dag siden

Aktive debatter