Cookie- og Privatlivspolitik
5 grunde til at vi elsker Ole Lund Kirkegaards universer

5 grunde til at vi elsker Ole Lund Kirkegaards universer

Hodja fra Pjort er i biografen nu

Stem op!
13
Stem ned!
0
(reset)

Børnebogsforfatteren Ole Lund Kirkegaard revolutionerede børnebogs-genren i 1967, og sidenhen har hans finurlige fortællinger med et legende sprog og fortælleform underholdt tusindvis af børn og voksne med ikoniske karakterer som Gummi Tarzan og Orla Frøsnapper.

Magien fortsætter oftest, når det oversættes til film på det store lærred. Det er sket hele 11 gange, og i de senere år er flere af bøgerne blevet genfortolket som animationsværker, senest den biografaktuelle Hodja fra Pjort.

Selvom det er 39 år siden, at forfatteren gik bort, så holder han sig evigt relevant. Vi giver her fem grunde til, at vi elsker hans krøllede og skæve universer:

1. Barnlig fantasi i en voksen verden 
Ole Lund Kirkegaards bøger udspiller sig på overfladen i den virkelige verden, men hurtigt parres den med barnlig fantasi, hvor tohovede drager, magiske blyanter og flyvende tæpper eksisterer. Den trætte, grå hverdag får med andre ord et magisk pift, og det bliver en behagelig virkelighedsflugt.

2. Humor med svag melankoli
Persongalleriet er oftest befolket af voksne, der alle er optegnet i form af deres funktion; læren, smeden, høkeren eller tæppehandleren, hvis hverdagslige træk fantasifuldt bliver gjort morsomme i barnets optik. Når de umodne hovedpersonerne vender velkendte udtryk på hovedet, og dagligdagens banaliteter vittigt skildres. Men historierne gemmer også tit på en melankolsk bagklang, der ikke altid fremstiller de voksnes hverdag som en dans på roser og viser, at virkeligheden også gemmer på genvordigheder, som det måske ses tydeligst i slutningen af 'Gummi-Tarzan'.

3. Underdog i centrum
Forfatterens universer har en svaghed for den grimme, splejsede og kejtede lømmel, der ikke rigtig passer ind, og som der bliver set ned på af det omkringliggende samfund. Disse roder sig tit ud i kontroverser med autoriteterne eller de voksne skurke, som vi fx ser det i 'Hodja fra Pjort', hvor den onde sultan skal besejres. Vi hepper på antihelten - underdog'en - der i Kirkegaards fortælling skildres i et lys, der får os til at anskue dem helt anderledes. Tænk bare på bøllen Orla Frøsnapper.

4. Befriende politisk ukorrekt
De fantasifulde eventyr er heller ikke bange for at være politiske ukorrekte. Børnene gider fx ikke at gå i skole, og en karakter som Lille Virgil var især for sin tid en vovet hovedperson for en børnebog - forældreløs, boende i et hønsehus og en værre pjækkerøv. Det gør fortællingerne dejligt befriende og fordomsfrie, da de skildres på barnets præmisser.

5. Rammer både store og små
Fortællingerne formår også at ramme voksne som børn, og især de barnlige sjæle kan for alvor drømme sig ind de magiske og skæve eventyr, hvor vi drager til med mystiske lande som Jappien eller Pjort. Tonen er altid i børnehøjde, men humoren og den politiske ukorrekthed er effektiv i alle aldre.

Hodja fra Pjort kan ses i biografen nu.

 • Hodja fra Pjort (2018)

  Animationsfilmen 'Hodja fra Pjort' er baseret på den populære børnebog af samme navn skrevet af Ole Lund Kirkegaard i 1975.

 • Hodja fra Pjort (1985)

  Drengen Hodja drømmer om at se verden i den elskede børnefilm 'Hodja fra Pjort'. Han låner et flyvende tæppe af den gamle tæppehandler.

 • Otto er et næsehorn (2013)

  I 'Otto er et næsehorn' er Topper en optimistisk og fantasifuld dreng - endda lidt for fantasifuld, for ingen tror på hans ofte ret usand

 • Albert (2015)

  Animationsfilmen 'Albert' handler om drengen af samme navn, som bor i den lille, danske provinsby, Kalleby.

 • Albert (1998)

  Den danske familiefilm 'Albert' er baseret på Ole Lund Kirkegaards børnebog fra 1968.

 • Gummi Tarzan

  Ivan Olsen er en otte-årig dreng i Søren Kragh Jacobsens 'Gummi Tarzan', der får buksevand i skolen og ikke kan opføre sig som en rigtig

 • Gummi T (2012)

  'Gummi T' er en animeret familiefilm baseret på Ole Lund Kirkegaards 'Gummi-Tarzan' om den skvattede knægt Ivan Olsen.

 • Lille Virgil og Orla Frøsnapper

  I 'Lille Virgil og Orla Frøsnapper' har Virgil det egentlig fint med at bo i sit hønsehus og gå på eventyr med sin gode ven Oskar.

 • Orla Frøsnapper (2011)

  Familiefilmen 'Orla Frøsnapper' handler om en 10-årig dreng ved navn Victor, en lille søvnig by, en hund der hedder Pølse og en ubehageli

 • Frode og alle de andre rødder (2008)

  I 'Frode og alle de andre rødder' glæder Frode sig som en sindssyg til den årlige sommerfest i gården.

 • Otto er et næsehorn (1983)

  Den danske familiefilm 'Otto er et næsehorn' er baseret på Ole Lund Kirkegaards børnebog fra 1972.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Lotte

Jeg vidste heldigvis at den ikke var 'afsluttet' og var kun glad for, at der ikke var en cliffhanger men derimod et løfte om en spændende part 2.

8 timer siden
Sørenuser/768514
LOL
Sørenuser/768514

Nej, det var sørme ikke en Hunger Games film...

20 timer siden
Henrik

At en film skal laves så lang, at de så kun beskriver halvdelen af første bog på 3 timer, den gamle film kunne beskrive hele historien på 2 timer.

2 dage siden
Wayne

Rogue Squadron - er det eneste der er konkrete planer for.

2 dage siden
Aslanuser/577644
Aslanuser/577644

Kan ikke helt forstå den bølge af mandlige roller som af en eller anden grund absolut skal udskiftes med kvinder?

3 dage siden