Cookie- og Privatlivspolitik
Årets bedste film 2017

Årets bedste film 2017

Redaktionens top 20

Stem op!
33
Stem ned!
0
(reset)

2017 har kvalitetsmæssigt været et stærkt biografår. Og selvom kvalitet er en subjektiv størrelse, har vi i reaktionen atter kastet os ud i at kåre årets bedste værker. Denne gang hele 20 af slagsen.

Listen afslører et år med et bredt genreudvalg og for en gang skyld var hele 14 af de 20 titler originale værker som The SquareLa La Land og Dunkirk, mens fortsættelserne var glædelige overraskelser med film som Blade Runner 2049It og Star Wars: The Last Jedi, der alle levede op til tårnhøje forventninger.

Som sædvanlig indstillede hver redaktionelle medarbejder sin personlige Top 20, og kun film med dansk biografpremiere i 2017 kunne deltage.

I år var der ingen i redaktionen, der havde samme favoritfilm - du kan se, hvem der foretrak hvad, nederst i nyheden.

REDAKTIONENS TOP 10 - 2017:

1. The Square
Ruben "Force MajeureÖstlunds svenske Cannes-mesterværk 'The Square' var en regulær mavepuster, der bød på så mange tåkrummende (og ofte vildt morsomme!) tableuaer, at alle forlod salen med røde ører og et smørret smil på læben. Samtidig skal danske Claes Bang fremhæves for sin prisvindende præstation som museumskurator på glat is.
  

2. Dunkirk
Christopher Nolan er så populær, at der findes en religion, der tilbeder hans værker. Der var med andre ord en del hype omkring instruktørens første krigsfilm. Filmskaberens særlige DNA var dog nem at finde i evakuerings-skildringen, der tilsidesatte de traditionelle slag til fordel for en pulserende thriller til vands, til lands og i luften. 

3. Blade Runner 2049
En af de mest banebrydende science fiction-film nogensinde fik en sen fortsættelse, der heldigvis var al ventetiden værd. Denis Villeneuve beviste, at han var rette mand til opgaven og leverede et ny fremtidsvision, der turde videreføre de store filosofiske tanker og samtidig præsenterede nye innovative tanker. Oven i i hatten leverede Harrison Ford en af karrierens bedste præstationer.

Moonlight
4. Moonlight

"And the Oscar goes to!" Jep, Barry Jenkins' coming-of-age-drama blev legendarisk for en historisk kikser på Oscar-podiet. Men 'Moonlight' vil blive husket mange år frem i tiden for alt det andet: Præstationerne fra de unge drenge. Kemien mellem de voksne mænd. Og sidst men ikke mindst det sælsomme portræt af kærlighedens kår in da hood

5. La La Land
Musicalen er tilbage! Det er blevet sagt før, men ikke siden Moulin Rouge! har det værret mere sandt. Emma Stone og Ryan Gosling dansede og sang sig direkte ind i vores hjerter i en realistisk men stadig storslået romance. Man skal være lavet af sten eller være godt tunghør for ikke at lade sig rive med af denne moderne Hollywood-klassiker. 

6. Get Out
Et af årets største overraskelser var den kunstneriske og kommercielle succes, der tilfaldt denne gyser-komedie om en ung sort mand, der tager på et skæbnesvangert besøg hos sin hvide kærestes forældre. Filmens præmis er vanvittigt original, og det er uden tvivl den mest underholdende race-horrorfilm med et glimt i øjet, vi har set.

7. Star Wars: The Last Jedi
Ottende episode i filmhistoriens største rumsaga har delt vandene hos fans, men samlet anmelderne. Filmen samlede også redaktionen, der nu tilbeder Rian Johnson for sit modige og rebelske kapitel. Luke Skywalker og Co. har hermed endegyldigt smidt uskyldens jedikappe og taget sig et skridt i en ny, mørkere og mere ambitiøs retning. 


8. It
Ingen på redaktionen holder af klovne. Og ja, grunden skal findes hos Tim Currys midaldrende version af Pennywise i miniserien fra 1990. Det var derfor uhyggeligt svært at forestille sig en bedre udgave af Stephen Kings mareridt. Men filmudgaven viste sig at være langt, langt bedre. Mere uhyggelig? Måske ikke, men bestemt et mere helstøbt værk!

Logan
9. Logan

Superhelte er blevet lidt kedelige. Der er mange af dem, og de er usårlige. Men så kom 'Old Man Logan' til live via James Mangolds monokrome hyldest til filmhistoriens sejeste mutant. Wolverine takker af med manér, og Hugh Jackman sætter et rørende og blodigt punktum for sin Jærv og giver adamantium-stafetten videre. 

10. The Killing of a Sacred Deer
Nicole Kidman og Colin Farrell rider pt. på en bølge af indieperler, og kulminationen kom med The Lobster-instruktørens nye, ubehagelige fabel. Græske Yorgos Lanthimos står for alt det, Hollywood ikke gør. Og i en tid med utallige fortsættelser er det forfriskende med en original fortælling om ondskab og sygdom i familiens skød.  

 

11. American Honey
Shia LaBeouf er mange ting - deriblandt en af sin generations bedste skuespillere. Et faktum der udnyttes til fulde i Andrea Arnolds poetiske fortælling om en flok outsideres road trip gennem USA. Arnold er fremragende til at balancere det beskidte og smukke samt det sørgelige og sexede - tilsat lidt LaBeouf er resultatet blændende. 

12. Manchester by the Sea
Casey Affleck er en intens skuespiller, der med sin Oscar-vindende rolle endelig fik lov til at bære en film. Dramaet om en mand, der tvinges tilbage til sin hjemby og dermed også sin smertefulde fortid, er hverken sprudlende eller bombastisk - til gengæld er tragedien tilstede i hvert et sekund i Kenneth Lonergans værk.

The Handmaiden
13. The Handmaiden
 

Oldboy-instruktøren Chan-wook Park er en visuel begavelse, der oftest blander ultavold med et kryptisk plot. Den sydkoreanske instruktør tilføjede i år endnu et mesterlig værk til cv'et med det dette erotiske periodedrama om Sookee, der bliver tjenestepige hos en rigmandsdatter.

14. Abernes planet: Opgøret   
Andy Serkis fortjener en Oscar for sit portræt af chimpansen Ceasar, der leder primaternes oprør mod menneskeheden. Trilogien, der i bedste Shakespeare-stil fortæller forhistorien til Abernes planet-serien, lever dog ikke kun på de overbevisende motion capture-præstationer, men er i sig selv en storslået krigssaga, og finalen er det bedste kapitel.

15. Nocturnal Animals  
Efter den knusende A Single Man var der stor opmærksomhed om Tom Fords kun anden spillefilm. Castet med Amy Adams og Jake Gyllenhaal i front gjorde heller ikke forventningerne mindre. Det var derfor en sand lettelse, at thrilleren om tabte drømme, selvbedrag og tilværelsens ligegyldighed var så smuk, intens og effektiv.


16. The Big Sick
Romantiske komedier har det svært på denne slags lister, men så kom 'The Big Sick' - en velskrevet, sjov og oprigtigt rørende fortælling om kærlighed på tværs af kulturer. Standup-komikeren Kumail Nanjiani har baseret filmen på egne oplevelser og spiller selv hovedrollen i denne smagsfulde hipster-version af My Big Fat Greek Wedding

 

Underverden
17. Underverden  

Dar Salim er det danske svar på Batman, og Fenar Ahmad er præcis den genreinstruktør, Danmark har ventet på. Tænk at vi i 2017 skulle få så hårdtpumpet og velspillet en action-thriller, der udover at være anmelderrost OGSÅ faldt i publikums smag! Med det her niveau er dansk films fremtid mere lovende end nogensinde.  


18. Baby Driver  
Hovedrollen er ung, charmerende, siger knapt nok et ord og kører vanvittigt godt flugtbil. Nej, det er ikke Ryan Gosling i Drive, men Ansel Elgorts titelkarakter i Edgar Wrights veloplagte heist-musical, der udover at have årets bedste soundtrack var klippet med tempofyldt finesse. Vi fandt straks iPod'en frem fra gemmerne. 


19. Wonder Woman  
DC har lige nu én sejr over Marvels gigantiske cinematic-univers - og hun hedder Wonder Woman! Scenen, hvor Amazonekrigerne ridder i kamp mod soldaterne på stranden, gjorde hele filmoplevelsen værd. Kun enkelte steder kom den genkendelige (og lidt slidte) superhelte-formular på banen i en film, der en gang for alle beviste, at kvindelige helte bør gå solo. 

20. Sælgeren  
Iranske Asghar Farhadi har vundet to Oscar-statuetter. Først for Nader og Simin - en separation, dernæst for dette års 'Sælgeren'. Farhadis flair for at skildre ægteskabelige kontroverser med kløgtige thriller-elementer er bestemt tilstede i denne fortælling om en mands reaktion, da hans hustru overfaldes i deres hjem. Stærke sager!

Redaktionens personlige favoritfilm fra 2017: 

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Piauser/67222

Fantastisk fortælling om den smukke Indiske dreng og hans søgen efter at finde tilbage til hans fødeby og familie♥️

Nikolaj

Jeg er helt enig i at Get Out er en fed film, men den er da på ingen måde nogen komedie?

Jonasuser/387647

Af de film jeg har fået set på top 20 listen, så er jeg generelt enig med redaktion, at det er nogen af årets bedste film. Pånær The Last Jedi og det selvfølgelig en subjektiv vurdering, men er der ikke nogen der vil forklare mig, og gerne fra redaktionen, hvorfor I mener at den film hører til blandt årets bedste. Jeg synes personligt ikke der er nogen gode argumenter for at mene at den film er god og da SLET IKKE blandt årets bedste udover de tekniske elementer, nemlig at den er super flot og at lyden samt musikken er fremragende.

I skriver " Filmen samlede også redaktionen, der nu tilbeder Rian Johnson for sit modige og rebelske kapitel. Luke Skywalker og Co. har hermed endegyldigt smidt uskyldens jedikappe og taget sig et skridt i en ny, mørkere og mere ambitiøs retning."

Spoilers...

Hvad ved filmen var modigt? Filmen lokker med at Luke måske har gjort noget ondt, men han er stadig god. Den lokker med at Rey måske kan blive ond, men hun er stadig en fejlfri karakter der gør alt godt. Den lokker med at Kylo Ren måske stadig har godhed i ham, men nærmest alt han foretager sig er ondt og Snoke er ja også stadig ond! SÅ jeg spørger igen, hvad er det der er modigt i filmen? Filmen teaser en masse, men fører intet af det ud i livet.

Hvor er baggrundshistorien og karakterudviklingen? Hvem er Snoke, hvorfor er han så stærk med kraften og hvordan har han mødt Kylo Ren? Hvem er Rey egentlig og hvorfor er hun så absurd god til ALT uden at hun har fået nogen form for træning? Hvad laver Luke på den planet og hvorfor var der et kort til ham i TFA, hvis han ikke har lyst til at blive fundet?
Vi er to film inde i en trilogi og alt det her får vi absolut intet svar på! Hvad er den dybere historie i denne trilogi egentlig?

Ovenstående er rent objektive observationer. Der er ikke nogen kæmpestore plottwist, hvor nogen man tror er gode viser sig at være onde eller omvendt. Der er ikke nogen større baggrundshistorie. Hovedplottet er en rumjagt der foregår i sneglefart.

Af subjektive observationer, så synes jeg ikke filmen kan bestemme sig for om den vil være mørk eller disney sjov. Den opbygger en stemning, men falder konstant tilbage på en mere eller mindre humoristisk scene med et aliendyr eller lign.

Jeg synes ikke der er nogen kontinuitet i 'kraften'. I tidligere film har det krævet træning. Leia, Rey osv. kan ting uden træning som strider helt imod alt der tidligere er vist.

Der er utroligt mange store og små plothuller jeg ikke vil komme dybere ind på. Jeg synes Lukes karakter strider mod alt han gjorde gennemgik og gjorde i den foregående trilogi uden at det bliver forklaret rigtigt hvorfor han skulle have ændret sig så markant..

Hver har sin smag og man kan være uenig i film, men lige i dette tilfælde er jeg er bare forundret over at jeg er helt modsat en så stor skare af både anmeldere og publikum. Hvordan kan redaktionen have filmen i top 10 og hvordan kan brugerne i øjeblikket have den som årets bedste film i afstemningen? Jeg har fint forståelse for at man synes en film har været underholdende og en god biografoplevelses, men derfra og dertil at man synes det er blandt årets film forstår jeg bare ikke. Og jeg kunne godt tænke mig at høre en velargumenteret grund til at historien i denne film er modig eller bare god overhovedet..

Antaeus

STAR WARS SPOILERS

Som jeg ser så er det stadig en super underholdende film, men du har ret i alt det ovenstående og det er helt sikkert den dårligste Star Wars film.

Jeg har ikke set ret mange film på listen, men jeg ville formentlig stemme Star Wars ind alligevel på grund af Star Wars universet er så fedt og underholdning er nok for mig og jeg ikke kræver specielle og finere film finesser.

Og det er selv om jeg hader så mange ting ved den. Især mishandlingen af Luke. Som du ganske rigtig påpeger så strider Lukes karakter voldsomt imod alt hvad vi kender Luke for og hvordan en jedi reagerer og det er ikke særlig godt underbygget at han skulle blive sådan.

Hertil skal tillægges alle de andre ting du nævner og endvidere at de bruger hele ep. 7 til at finde Luke, som reelt ingen ting kan samt den skrækkelige slutning. Det vil sige at både ep. 7 og 8 begge bliver lidt ligegyldige og plottet løber ud i sandet.

Vi har kun Kylo Ren tilbage på den mørke side og det er lidt uspændende for Rey har allerede vist at hun er stærkere end ham og hun kan kun udvikle sig mere. Så en kamp imellem de to virker umiddelbart uinteressant, den er allerede vundet af Rey. Jeg håber de kan finde på noget andet interessant.

Jeg synes ikke de tager ret mange chancer og holder sig godt op af det vi kender fra den gamle trilogi. Rigtig mange scener er afarter af scener fra den gamle trilogi, bare lige twistet og så med lidt for meget humor, formentlig for at få børnene med. Hvor ville det være fantastisk med en lidt mere alvorligt historie. Modet og det ambitiøse, som omtales af Kino som bevæggrunde har jeg meget svært ved at se i ep. 8., og synes mere at det er en mangelvare.

Jeg har set følgende film og ingen af dem er mere underholdende eller bedre end den hidtil dårligste Star Wars film, ep. 8, efter min mening:
-La La Land
-Wonder Woman
-Logan
-IT
-Star Wars ep. 8

Niclas Dalby

Efter nøje overvejelser har jeg endelig fået lavet min top 10 ligeså med et par boblere:

Boblere:
22. Band Aid
21. Ingrid Goes West
20. Paterson
19. The Big Sick
18. Nocturnal Animals
17. Super Dark Times
16. Thelma
15. Good Time
14. Blue Jay
13. It Comes at Night
12. Get Out
11. Frantz

Top 10
10. Dunkirk
9. Réparer les Vivants
8. Les Innocentes
7. Baby Driver
6. Moonlight
5. Tower
4. The Killing of a Sacred Deer
3. Gok-Seong
2. La La Land
1. Blade Runner: 2049

Casper

Moonlight da den havde en seriøs dybde..

pia emilie

Årets bedste film efter min mening var ikke på jeres liste, så jeg svarede andet, men kunne ikke lige skrive hvad for en. Så her er mit bud : The Bad Moms Christmas, syntes jeg var årets bedste film. Mega sjov og et realistisk bud på hvordan deres mor kan være lidt af en pain in the ash på, og hvad vi andre tit føler vi skal leve op til, for at julen bare skal klappe for ens kære uden at lige huske at tænke på os selv. Jeg har aldrig moret mig så meget i en film som denne her, så i mit hoved der stikker denne film lige mine ellers ynglingsfilme alle klassefest filmene

Catherine

1- Dunkirk
2- Wonder Woman
3 - The guardians of the Galaxy volume 2
4 - Logan
5 - Justice League

Mereteuser/789347

Dunkirk rører alle uanset alder, køn og baggrund ❤

Ann-Britt

Hej Kino.dk

Ingen film fra jeres liste ramte mig. Den film jeg synes var den bedste (voksen) film i 2017 var “Mordet i Orien Ekspressen”.
Smuk film rent visuelt, og fremragende spillet af alle.

Af børnefilm vil jeg fremhæve “Tyren Ferdinan”, som var både sjov, godt lavet OG ramte politisk plet :)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

The Joker

Jeg er enig med Daniel Craig.

14 timer siden
The Joker

Harrison Ford bliver skiftet ud med en kvindelig udgave af Indiana Jones, så er den saga slut.

14 timer siden
Steffenuser/911245
Steffenuser/911245

Da filmen startede og der stod del 1. Tænkte jeg åh nej ikke en film der slutter uden afslutning.

1 dag siden
Carsten Gottliebuser/133896
...
Carsten Gottliebuser/133896

før Guardian of Galaxy Vol. 3 er James Gunn aktuel med Guardian of Galaxy holiday special på Disney+ december 2022

1 dag siden
Jørgen Mathorneuser/394194
Jørgen Mathorneuser/394194

Pænt goddag.

Vi er klar til en ny sæson.

1 dag siden