Cookie- og Privatlivspolitik
Lad os diskutere Blade Runner 2049... med spoilers

Lad os diskutere Blade Runner 2049... med spoilers

Ja, denne artikel indeholder spoilers

Stem op!
15
Stem ned!
0
(reset)

Nu hvor Denis Villeneuves Blade Runner 2049 har kørt i biografen et par uger, er det vel på tide, at vi diskuterer de mange aspekter ved opfølgeren til Ridley Scotts Blade Runner fra 1982. Du kan købe billetter til 'Blade Runner 2049' lige her.

I denne sequel ankommer vi til året 2049. Los Angeles-betjenten K, der er en såkaldt blade runner med speciale i at opspore og eliminere løsslupne replikanter, kommer her på sporet af en farlig hemmelighed.

Ryan Gosling indtager rollen som K, mens Harrison Ford er tilbage som Rick Deckard 35 år efter den første film.

Der er flere spørgsmål, der presser sig på. Herunder er nogle af de ting, vi har diskuteret her på kino.dk. Men der er selv sagt flere aspekter ved filmen, man kan stille spørgsmålstegn ved. Så hold dig endelig ikke tilbage i diskussionen herunder.

Husk, at følgende indeholder spoilers!

1. Filmen er overvejende blevet virkeligt flot modtaget af anmelderne. Er du enig?

2. Det bliver heller ikke i denne omgang afklaret, hvorvidt Harrison Fords Rick Deckard er en replikant eller ej. Hvad tror du om dette efterhånden mytiske spørgsmål?

3. Er der en åbning for, at en ’Blade Runner 3’ kan blive en realitet? Synes du, at det ville være på sin plads? Og hvor kunne endnu en film i så fald tage historien op?

4. Forholdet mellem K og Joi synes at være ægte, selvom det er mellem en kunstigt skabt replikant og en robot skabt med kunstig intelligens. Hvad mener du om deres forhold – kan det siges at være ægte kærlighed?

5. Jared Letos karakter Niander Wallace fortæller, at han har skabt i millionvis af replikanter. Kan disse i så fald helt overtage menneskets plads her på Jorden? Også med tanke på, at replikanter omtales som ”more human than human”.

6. Er Ryan Goslings K en værdig arvtager til Harrison Fords ikoniske Rick Deckard?

7. Filmens fremtidsunivers er i den grad blevet rost – blandt andet for sin brug af både praktiske effekter og computergenerede. Hvordan synes du, at universet fungerede?

8. ’Blade Runner 2049’ varer hele 2 timer og 44 minutter. Var det for lang en spilletid – eller for kort?

9. Hans Zimmer og Benjamin Wallfisch overtog pladsen efter, at den islandske komponist Jóhann Jóhannsson blev taget af filmen. Hvad synes du om det endelige score til filmen?

10. Nu hvor Rick Deckard blev forenet med sin datter i filmens slutning, er der så mulighed for en reel opstand mod Tyrell-koncernen med datteren som en art Messias-karakter?

Spring ind i diskussionen herunder – og ja, spoilers er tilladt.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
aspargsenuser/121305

Det kunne være spændende med en 3er som handlede hvad der skete nu da replikanterner kan få børn , men meget gerne noget gerne noget korterer

Julius

1. Ja, for dælen. Det er mange år siden, jeg har set en så kompromisløs og modig blockbuster, og den formår på rigtigt mange områder næsten at overgå Ridley Scotts klassiker.

2. Jeg synes, filmen håndterede spørgsmålet på den bedst tænkelige måde. Hvis man tror, Deckard er replikant, kan filmen fungere, men hvis man ikke tror på det, fungerer den lige så godt.

Derudover vil jeg gerne nævne, at de utallige udgaver af Blade Runner jo alle har forskellige bud på spørgsmålet. Skal vi gå ud fra, at The Final Cut fra 2007 er den definitive, er det rimeligt uomtvisteligt at Deckard ER en replikant, grundet den famøse enhjørningedrøm, han har.

Det var fedt, at 2049 ikke brugte meget tid på det, fordi det jo ikke er det, historien handler om. Glimrende håndteret, mener jeg.

3. Nej. Please. Ikke endnu et 'cinematic universe'. Det var et kolossalt sats at lave en opfølger efter så mange år, men lad os nu lade de to film stå som sci-fi-mesterværker i stedet for at tonse dem ned i utallige sequels, prequels og remakes.

4. Jeg føler, at K og Jois forhold på mange måder var en Turing-test af publikummet. Vi får jo etableret fra starten at Joi er kunstig, og at de følelser, der måtte være mellem de to, var resultatet af programmering og ikke 'naturlige' følelser.

Men hvis man, når Luv knuser Jois bærbare projektor, faktisk havde en følelsesmæssig respons, må det jo betyde, at vi faktisk følte, at Joi var mere end bare et program.

5. Som jeg har forstået det, er livet på Jorden blevet så forfaldent, at de eneste, der stadig er der, er mennesker, der ikke har nogen mulighed for at komme til off-world-kolonierne, og replikanter. Derfor tror jeg, det bliver hintet mod, at der er så mange replikanter, at skulle de vælge at gøre 'oprør' mod deres herrer, ville de sagtens kunne gøre det.

6. I modsætning til de fleste, synes jeg aldrig, at Deckard var det gribende ved den originale Blade Runner. Det var i stedet Roy Battys rejse og voksende livsforståelse, der fascinerede mig.

Til gengæld synes jeg, at Goslings K har en vidunderlig karakterudvikling gennem filmen. Han starter med at være en almindelig replikant, der udrydder sin egen slags, og så begynder han langsomt at tro på, at han kan være noget særligt (Det klassiske 'chosen one'-filmgreb). Det går så op for ham, at han IKKE er noget særligt, men bare én af mange. Han bestemmer sig alligevel for at gøre sig til noget særligt, og ofre sig for at hjælpe et andet menneske. Er der noget mere menneskeligt end det?

"Dying for the right cause is the most human thing we can do."

7. Universet er ét af de eneste filmuniverser, hvor jeg oprigtigt følte, jeg end ikke ville kunne eksistere. Der er en tomhed, en følelse af opgivelse, som jeg virkelig aldrig har kunnet mærke så skarpt som i 2049.

8. Længden var yderst passende for mig. Jeg elskede, at der ikke skulle skiftes scene hvert tredje minut, og at hver scene skulle afbrydes af en slåskamp. Den var langsom og overvejende, og det var præcis, som det skulle være. Der var ikke ét tidspunkt, hvor jeg kedede mig.

9. Zimmer og Wallfischs musik kommer selvfølgelig ikke i nærheden af Vangelis', men jeg synes, deres synth-lyd og bragende trommer fungerede glimrende. Jóhannssons lyd ville jeg nu også gerne have hørt, men der er brudstykker i filmen, hvor man kan høre den indflydelse, han nok har haft. (Særligt i Wallace's scener, hvor man kan høre meget dybe vokaler, som minder om hans Arrival-score.)

10. Ja, men lad os ikke se det. Jeg har indtil videre elsket, at der kun er blevet hintet til det store univers omkring karaktererne, i stedet for at det alt sammen skal pensles ud for publikum. Der er helt sikkert en opstand i gang, men det var ikke K's historie, så derfor behøver vi ikke bruge tid på det. Samtidig håber jeg, vi ikke får en franchise ud af det her.

Claus

1. Helt klart. Filmen er ikke bare en solid oplevelse for de der ikke har set den første (så den sammen med min kæreste som ikke har set originalen, og hun havde et blast), men er en værdig opfølger til Ridley Scotts klassiker. At Villeneuve formår at gøre begge dele er imponerende og super tilfredstillende som fan af originalen og film generelt.

2. Ridley Scott har vist af flere omgange bekræftet rygterne om at Deckard skulle være replicant. Jeg var bekymret for, hvordan Villeneuve ville håndtere 'mysteriet', og synes det var fint, at der blev sprunget let og elegant over det. Det gav rum til at der kunne fokuseres på K og hans karakter istedet, og det subplot der bliver åbnet op for til sidst med hensyn til modstandsbevægelsen.

3. Helt klart. Hele plottet med en født replicant og modstandsbevægelsen ligger op til en efterfølger. Disse dele af plottet var interessante og veludførte i Blade Runner 2049, og selv hvis der ikke kommer en treer, føles plottet narturligt i toeren.

4. Den er straks sværere. Man er nødt til at forholde sig til den filmiske fremstilling, synes jeg. Og her fremstilles især K som et selvstændigt tænkende individ med reelle følelser. Joi er sværere at gennemskue, da man i en reklame for Joi cirka midtvejs gennem filmen, får på fornemmelsen at Joi er designet til at få ejeren til at føle sig elsket. Men K's følelser er i filmens univers utvivlsomt ægte. Om det kan lade sig gøre i virkeligheden, at AI har reelle følelser kan jeg ikke udtale mig om.

5. Igen er man nødt til at forholde sig til filmens fremstilling. Og gør man det, er svaret et klart ja. Hvis modstandsbevægelsen formår at få magten i samfundet, eller vinde en eventuel krig mod menneskeheden, vil de sagtens kunne overtage jorden. Især når man tager replicant-fødslen i betragtning.

6. Selvom det var svært ikke at mindes Fords originale karakter Deckard undervejs i filmen (måske især pga. de bevidste call-backs Villeneuve havde implementeret i filmen), synes jeg K var en fed karakter med tydelige, relaterbare kvaler - præcis ligesom Deckard havde i originalen. Dertil synes jeg Gosling laver en fornem skuespillerpræstering der til tider er både gribende og overbevisende. Så ja.

7. Universet formåede både at viderebygge på originalens på en gennemført måde. Der var en klar føling med hvad der gav Scotts original sin klassiker-feel, og en respekt for denne. Samtidig blev moderne tekniker taget i brug på mesterlig vis, med hensyn til udbyggelsen af universet. Filmen er smuk fra ende til anden, og de nye lokationer (selv dem der virker fremmede fra etteren) passer godt ind i universet.

8. Den var tilpas, synes jeg. Trods sit langsomme tempo, er filmen spændende fra start til slut, så det gør ikke noget at den er tæskelang.

9. Synes scoren er god, og lyddelen af filmen udgør, som i etteren, har en aktiv rolle for indlevelsen for filmen. Vil dog sige at Vangelis' originale soundtrack til Blade Runner, ikke bliver overgået, men nærmere efterlignet med et tilnærmelsesvist mesterligt resultat.

10. Klart. Håber de bygger videre på universet, under den forudsætning at det bliver med samme nøjsomhed som under arbejdet med toeren. Selvom jeg nyder Marvel-universet, ville en lignende formular ikke virke for Blade Runner. Så hvis de skal, skal det gøres ordentligt.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.