3 danske Oscar-håb

Meget forskellige kandidater udvalgt
Billede
(© Underverden/Scanbox)

Hvert år indstiller den danske Oscar-komité tre film, som skal kæmpe om at blive Danmarks officielle kandidat til en nominering. Nu er filmenes titler offentliggjort, og der er tale om tre ret forskellige værker.

Action-dramaet Underverden, der blev en succes hos både publikum og anmeldere, udgør den ene tredjedel, og Fenar Ahmads film er et forfriskende anderledes bud. Normalt favoriseres hardcore dramaer - enten i en hverdags-setting eller med historisk baggrund.

Hverdagsdramaet er i år repræsenteret af Du forsvinder, der er baseret på Christian Jungersens roman om en skoleleder, der får en tumor i hjernen, som får ham til at handle højst usædvanligt. Nikolaj Lie Kaas og Trine Dyrholm er at finde i de velspillende hovedroller.

En historisk baggrund er til gengæld at finde i filmatiseringen af Jens Blendstrups selvbiografiske roman Gud taler ud. Komedie-dramaet foregår i 1980ernes Risskov, hvor Søren Malling spiller altdominerende patriark i huset med tre sønner og en hustru, der forsøger at holde sammen på familien.

Oscar-komitéens endelige valg af film finder sted den 20. september, otte dage inden premieren på 'Gud taler ud'. De øvrige to film havde premiere tidligere på året, men en Oscar-nominering vil formentlig sikre et liv i udlandske biografer.

Fra 1. oktober vurderer Det amerikanske filmakademi, hvilke ni af de 85 landes indsendte film, der skal shortlistes, og 23. januar næste år offentliggøres de endelige fem Oscar-nomineringer.

Oscar-uddelingen finder sted den 4. marts 2018.