David Lynch: "Kunstfilmen er død"

Dystre udtalelser fra Twin Peaks-instruktøren
David Lynch - The Art Life/Angel Films
(© David Lynch - The Art Life/Angel Films)

Den hæderkronede instruktør, David Lynch, har udtalt sig ekstremt kritisk over for kunstfilmens nuværende situation.

I et interview med Arab News understreger auteuren, der selv står bag nogle af de mest kryptiske arthouse-film nogensinde, følgende:

- Jeg synes, at spillefilm er i problemer, og at kunstfilmen er død. Så kabel-tv er stedet, hvor en kontinuerlig historie kan fortælles med frihed, og det er en smuk ting.

Intervieweren spørger ind til, hvorfor Lynch mener, at kunstfilmen er ved at dø, hvortil svaret blot er:

- Den er ikke ved at dø. Den er død.

Lige nu vises Lynchs genoplivning af kult-tv-serien 'Twin Peaks' på amerikanske Showtime, ligesom serien kan streames overalt i verden, og filmskaberen fik al den frihed, han havde brug for af produktionsselskabet. Det har betydet en mindre tilgængelig føljeton, der ikke lefler for publikum.

David Lynch er tidligere blevet citeret for, at han har instrueret sin sidste film (hvilket i så fald var Inland Empire i 2007), men siden har den 71-årige amerikaner afkræftet udtalelsen.

Selvom det kan lyde lige rigeligt gammalgnavent, har han en pointe med udtalelsen, og den type surrealistiske kunstfilm, som Lynch er kendt for, er meget sjældne gæster i biograferne – foruden til festivaler og premierer med meget begrænsede spilletider.

Twin Peaks-skaberen er heller ikke den eneste mesterinstruktør, der har udtalt sig kritisk over for filmmediet på det seneste, og hans hollandske kollega Paul Verhoeven gik for et halvt år siden hårdt til den amerikanske filmindustris manglende innovationslyst og vilje til at satse.

Efterfølgende kom Martin Scorsese på banen med en udtalelse om, at han ikke gider at se nye film, hvilket er i tråd med, hvad Lynch nævner over for Arab News om, at han ikke går i biografen længere.