Cookie- og Privatlivspolitik
"Der er ingen mening med amerikansk film længere"

"Der er ingen mening med amerikansk film længere"

Manden bag RoboCop og Basic Instinct langer ud

Stem op!
15
Stem ned!
0
(reset)

Den hollandske instruktør Paul Verhoeven er kendt for nogle af 80erne og 90ernes mest ikoniske actionfilm og thrillers, der alle er præget af underliggende satire, heftig vold og sex.

I et interview med Fandor giver instruktøren bag RoboCop, Basic Instinct og Starship Troopers en bredside til nutidens amerikanske film, som han mener, er blevet for kommerciel og bredt favnende.

- Det kapitalistiske system er altdominerende i den amerikanske filmindustri. Det handler kun om bundlinjen. Alle argumenter om filmskabelse og kunst er forsvundne. Selv meningen er væk. Der er ingen mening med amerikansk film længere. Kun penge betyder noget.

Verhoeven mener, at alt for mange Hollywood-film bliver lavet med henblik på en 13 års-censur i tankerne, så flest mulige kan komme til at se filmen. Ergo: Filmskaberen savner den høje R censur (tilladt over 17 år).

- Kapitalisme kan også acceptere andre ting end penge, men det lader til, at selskaberne kun kan kigge på film med profit for øjnene. Derfor er R-censuren væk. Så får du flere publikummer, men du ofrer alt, hvad der har kant eller er sexet. Du ofrer alt, hvad der kan støde publikum. Derfor er alt, hvad du ser i en multiplex-biograf, PG-13.

Den hollandske instruktør fremhæver dog The Big Short som en original og interessant film, og han mener, at der er masser af talent i amerikansk film. Desværre bliver det bare ikke udnyttet maksimalt. Men som han afslutter:

- Balancen kommer måske til at ændre sig.

Måske er der allerede nu et skifte på vej. Hollywood har flere R-ratede succeser i de seneste år, hvor fx Deadpool indtjente 782 mio. dollars på verdensplan, og The Hangover-trilogien sammenlagt indspillede 1,4 mia. dollars. Kommercielle hensyn og høj censur kan altså godt gå hånd i hånd.

På den anden side kunne en PG-13 censureret film som The Wolverine måske have været endnu bedre, hvis den var gået hele vejen og fået en R-rating. Noget, der tydeligvis er gået op for 20th Century Fox, der er gået efter den høje censur i efterfølgeren Logan.

Uanset hvad er holdningen lidt letkøbt fra en instruktør, der selv har vold og sex som sine trademarks, og hans næste film i de danske biografer, Elle, er en velanmeldt, kontroversiel thriller fyldt med disse kendetegn.

Alligevel er han ikke afvisende overfor igen at lave film i USA, og han nævner selv ønsket om at stå bag en kvalitetsgyser i stil med The Shining.

Elle får dansk biografpremiere den 16. marts 2017.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

Kim

Jeg indrømmer selvfølgelig, at jeg ER glad for mange af de actionfilm, der sprøjter ud af Hollywood for tiden, men Verhoeven har ret. Der er ikke meget originalitet eller kant i det vi ser i disse tider. Og jeg er også sikker på, at han har ret i, at det oftest er penge der bestemmer. Synd at det er blevet sådan...!

Stem op!
0
Stem ned!
0
(reset)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Linauser/774152
Linauser/774152

Nu hvor de alligevel er igang med, at lave film for de fleste Marvel figurer, hvorfor så ikke The Black Widow?

1 time siden
Julius

Uden at starte en Marvel-DC-flamewar (jeg er ikke rigtigt fan af noget af det længere), skal det nævnes, at Marvels ambitiøse Avengers-projekt blev

2 timer siden
Jacob

Hvor meget jeg end ser frem til at Picachu tager springet fra tegnefilm til live-action, så havde jeg meget hellere set ham drage ud med Ash Ketchu

5 timer siden
Horsi

Jeg kunne havde svoret at der allerede var sådan en film i en af de milliard film om Pokemon der allerede findes

11 timer siden
Mikaeluser/585142
Mikaeluser/585142

Hvordan kan det være, at "Granite Mountain/only the Brave" ikke får dansk biograf-premiere?

12 timer siden

Aktive debatter