Cookie- og Privatlivspolitik
Gene Wilder er død

Gene Wilder er død

Willy Wonka-skuespilleren blev 83

Stem op!
24
Stem ned!
0
(reset)

Skuespilleren Gene Wilder døde søndag aften i sit hjem i Connecticut, efter en treårig kamp med Alzheimers.

Ifølge Wilders nevø, Jordan Walker-Pearlman, valgte Wilder at holde sygdommen hemmelig, fordi han ikke ville ødelægge børns glæde ved at se ham i rollen som Willy Wonka.

Walker-Pearlman fortæller desuden, at Wilder sov ind, mens han lyttede til Ella Fitzgeralds indspilning af "Somewhere Over the Rainbow."

Den legendariske skuespiller og komiker blev født i Milwaukee i 1933 som Jerome Silberman. Karrieren startede ved teatret, og han havde et par mindre roller i Hollywood-film (han dukker for eksempel op i Bonnie and Clyde), før hans store gennembrud kom med en Oscar-nomineret rolle i 'The Producers' (1968).

Wilders kreative samarbejde med instruktøren Mel Brooks fortsatte, og de to lavede bl.a. Blazing Saddles og Frankenstein Junior sammen.

Desuden samarbejdede Wilder en del med Richard Pryor og begyndte også snart at skrive og instruere sine egne film, såsom 'Pigen i rødt' (1984).

Wilder huskes nok bedst som Hollywoods originale Willy Wonka, i Mel Stuarts Willy Wonka & the Chocolate Factory fra 1971.

Selv havde Wilder dog én vigtig klausul for overhovedet at tage rollen. I et brev til Mel Stuart, offentliggjort på Letters of Note, fortalte han:

- I min første scene vil jeg gerne komme ind ad døren med en stok og så gå humpende hen imod tilskuerne. Når de ser mig, begynder de at hviske, og derefter bliver der dødsens stille. På vej hen til dem sætter min stok sig fast imellem brostenene og bliver stående af sig selv, men jeg bliver ved med at gå, indtil jeg opdager, at jeg ikke længere har min stok. Jeg begynder at falde forover, og lige før jeg rammer jorden, laver jeg en imponerende saltomortale og hopper op igen, og tilskuerne klapper.

Wilder forklarede Stuart, at dette med det samme ville få publikum til at forstå, at man ikke kunne stole på et ord, Willy Wonka sagde.

Hanky Panky/Columbia Pictures

Udover hans imponerende karriere er Gene Wilder også kendt for den personlige tragedie, han led, da hans store kærlighed, komikeren Gilda Radner, gik bort.

Parret mødtes i 1982 og blev gift i 1984, men to år efter fik Radner konstateret kræft. Hun døde i 1989, samme år som en af Wilders sjovest film, Kan du høre hvad jeg ser, udkom.

Gene Wilder fortsatte med at spille skuespil et par år endnu og begyndte derefter at skrive bøger. Hans sidste optræden var i tv-serien 'Will & Grace' i 2003.

Han efterlader sin sidste kone, Karen Boyer, samt nevøen Jordan, som Wilder havde et tæt forhold med. Jordan underskrev den pressemeddelelse, der annoncerede Wilders død, med "Genes knægt."

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Ann-Britt

Hvor trist at han ikke er mere.
Hvor har jeg moret mig over hans figurer.

Men med den sygdom og hans høje alder, så er det nok bamhjertelig at han fik fred :(
Alligevel, han vil helt klart blive savnet.

Maggie Smith

Når jeg ser ham, så tænker jeg på sangen Dont worry, be happy..

Simon

Han vil blive husket. Af hvad jeg har set med ham er han super god og sjov skuespiller.

Wayne

Jeg vil hædre hans komiske talent med en top 4, i top 4 tråden;

http://www.kino.dk/debat/fri-debat/udfordring-din-top-4#comment-219027

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Johnuser/380510
Johnuser/380510

Nu der ikke blev plads til Coen-brødrene må det blive den sorte humor der vinder.

4 timer siden
Karinuser/411488
Karinuser/411488

Med Blinkende lygter på 2.pladsen

6 timer siden
Michael

Dead Snow 2, den er bedre lavet på så mange måder, især humordelen, den kommer også med noget nyt og virker som et frisk pust til genren.

7 timer siden
Renéuser/737123
Renéuser/737123

Havde fornøjelsen af at se Valhalla. Fantastisk film, med massere af action, god fortælling og skuespil i høj klasse.

1 dag siden
michael

SÅ den for noget tid siden og nu, lige som dengang, kuldegysninger. synes den er rigtig godt lavet og rigtig godt klippet.

2 dage siden

Aktive debatter