Cookie- og Privatlivspolitik
Legendarisk Bond-designer er død

Legendarisk Bond-designer er død

Ken Adam 1921-2016

Stem op!
87
Stem ned!
0
(reset)

En af filmhistoriens mest toneangivende scenografer, Ken Adam, er død, 95 år gammel.  

Klaus Hugo Adam blev født i Berlin, men i 1934 flygtede familien fra nazismen og slog sig ned i England. Under Anden Verdenskrig meldte Ken Adam sig til Royal Air Force, som den ene af blot tre piloter født i Tyskland.

Livet i filmbranchen startede som tegner i den grafiske afdeling på 'This Was a Woman' fra 1948, og snart var Ken Adam scenograf på film som 'Curse of the Demon' (1957) og en western kaldet 'The Angry Hills' (1959) med Robert Mitchum i hovedrollen.

Det store gennembrud blev den første James Bond-film i form af Dr. No, hvor særligt titelkarakterens gemakker er en genistreg. Et varemærke som Adam yderligere forfinede i bl.a. Goldfinger, Thunderball, You Only Live Twice og ikke mindst The Spy Who Loved Me. I vores rangering af alle Bond-film nævnes flere af Ken Adams' prominente fingeraftryk.

Karrieren bestod dog af andet end Agent 007. Stanley Kubrick blev opmærksom på Ken Adam, der således blev production designerDr. Strangelove og det ikoniske "War Room". Han takkede nej til 2001: A Space Odyssey, men genoptog samarbejdet med Kubrick på Barry Lyndon, der resulterede i Adams første Oscar.

Men Ken Adam havde ikke kun flair for den mere storhedsvanvittige scenografi. Han stod bag jordnære omgivelser i en lang række film, og karrierens sidste blev det historiske drama 'Taking Sides' fra 2001.

I 1995 vandt Ken Adam sin anden Oscar. Denne gang for 'The Madness of King George'. I 1980 og 1999 var han jurymedlem på hhv. filmfestivalen i Cannes og Berlinalen.

3 eksempler fra karrieren (Dr. No, Dr. Strangelove og The Spy Who Loved Me):

Dr. No ©MGM

Dr. Strangelove ©Columbia Pictures

The Spy Who Loved Me ©MGM

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Segoyuser/116755

Han kunne noget, fik tilmed et langt liv, så tak for flotte indput i div. film.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Shah Bazidas

Hvornår kan vi sigte efter at skulle købe billetter? :-)

1 uge siden
FilmFyr
...

Læs hvad Shah skriver.

1 uge siden
Nicklasuser/960498
Nicklasuser/960498

Det er jo sådan de gør nu... hvis det er en helaftensfilm, så koster den mere end hvis den er normal eller forlænget spilletid

1 uge siden
jørgen

kommer til at koste biografer livet tror jeg

1 uge siden
Ramonuser/167848
Ramonuser/167848

...nu glæder jeg mig bare til at se om Tenet kan udfordre disse Top 3, som for alvor har brændt sig fast, fordi de rammer plet på alle sanser!

1 uge siden

Aktive debatter