6 gange Leonardo DiCaprio burde have vundet en Oscar

Vi varmer op til The Revenant
The Wolf of Wall Street
(© Warner Bros.)

Han er uden tvivl Hollywoods største stjerne. Alligevel har den 41-årige Leonardo Dicaprio aldrig vundet en Oscar - efter 24 år i branchen og fem nomineringer på cv'et.

2016 kunne dog ligne året hvor skuespillerens uheld vender.

Rollen i The Revenant som Hugh Glass, der skal kæmpe sig igennem 300 km sne og lidelse for at hævne sin søns død, er nemlig DiCaprios mest ambitiøse til dato.

Oscar-nomineringer offentliggøres den 14. januar, og vi må vente til den 28. februar med at se slutresultatet.

Indtil da vil vi kaste lys over de seks toppræstationer, der allerede nu burde have inkasseret den gyldne statuette.

What's Eating Gilbert Grape?
What’s Eating Gilbert Grape (1993)

19-årige DiCaprio gik fra relativt ukendt til et af branchens yngste talenter med sit overbevisende portræt af den udviklingshæmmede teenager, Arnie. Kritikerne hyldede hans autentiske og vanvittigt fysiske præstation, der også blev Oscar-nomineret. Tommy Lee Jones vandt dog for sin rolle i Flygtningen, hvilket i dag virker helt forkert. Om ikke andet skulle DiCaprio have delt prisen med Ralph Fiennes (Schindler’s List).

The Aviator
The Aviator (2004)
10 år senere var DiCaprio blevet en vaskeægte stjerne med bl.a. 'Titanic' bag sig. Den lidet elskværdige rolle som Howard Hughes i Martin Scorseses biografi over den excentriske rigmand krævede en moden præstation, hvilket den 30-årige skuespiller klarede i en fin balance mellem geni og galskab. DiCaprio fik en Golden Globe med hjem, men tabte ved Oscar-uddelingen til en anden historisk figur, nemlig Ray Charles.

The Departed
The Departed (2006)

Samarbejdet med Scorsese fortsatte med den ufatteligt underholdende genindspilning af 'Infernal Affairs'. DiCaprios skuespil er intenst fra start til slut i rollen som en ung mand, der langsomt mister sin identitet i en hvileløs verden mellem lov og kriminalitet. Angsten er konstant lige under overfladen, hvilket igen blev bemærket med en Golden Globe-nominering, men overset af akademiet.

Revolutionary Road
Revolutionary Road (2008)
DiCaprio tog et temposkift fra Scorseses maskuline univers, men fortsatte identitetskrisen som den ene halvdel af et ulykkeligt ægteskab. Sam Mendes' filmatisering af Yates generationsportræt er ikke en rar film at overvære - ikke mindst pga. de hudløse kampe mellem DiCaprio og Kate Winslet som individer, der kæmper for at passe ind. Winslet vandt en Golden Globe, mens hendes mandlige modstykke gik igen tomhændet hjem fra prisfesten.

Django Unchained
Django Unchained (2012)
Biroller ser man ikke mange af på DiCaprios cv, så da Quentin Tarantino lokkede Hollywoods golden boy og pigernes drømmefyr til at spille en ubehagelig slavehandler, var det et frisk drejning. Vi vidste han kunne spille pint, neurotisk og endda vred, men direkte ond? Den havde vi ikke set komme, og resultatet var herligt dekadent. Igen var der en Golden Globe-nominering at hente, men ingen Oscar.

The Wolf of Wall Street
The Wolf of Wall Street (2013)
"Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle vinde for bedste komedie." Nogenlunde sådan lød det fra DiCaprio, da han stod på podiet med endnu en Golden Globe i hånden. I en tre timer lang tour de force af stoffer og storhedsvanvid leverede han en præstation, der kan blive hans største eftermæle. Desværre var det Matthew McConaugheys år… og det var vel alright, alright, alrigth

The Revenant får dansk premiere den 21. januar.