"Jeg anede ikke hvad jeg lavede"

Peter Jackson om Hobbitten
Billede
(© Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark/New Line Cinema)

I ekstramaterialet til Hobbitten: Femhæreslaget fortæller instruktøren Peter Jackson befriende ærligt, at han ikke følte sig på toppen under indspilningerne af trilogien.

Newzealænderen understreger i interviewet, at han blev nødt til at improvisere en hel del under optagelserne, fordi der ikke var tid til at forberede storyboards og gennemgå manuskriptet.

I modsætning til Ringenes Herre-trilogien, som Jackson og hans team brugte tre et halvt år på at forberede, blev instruktøren nærmest kastet ud i det ekstremt dyre projekt uden optakt:

- Idet Guillermo del Toro blev nødt til at forlade projektet, og jeg sprang til og overtog, fik jeg ikke halvandet år i forberedelse på at skabe et design, der var anderledes end det, han havde skabt. Det var umuligt, og som resultat heraf begyndte jeg bare at filme uden at have forberedt særlig meget.

Instruktøren uddyber, at optagelserne blev udskudt flere gange undervejs, og at stemningen var ganske kaotisk omkring især indspilningerne af slaget i den sidste film:

- Vi havde planlagt to måneder til at optage det i 2012, men da vi nærmede os den tid, gik jeg til producerne og sagde: 'Fordi jeg ikke ved, hvad fanden jeg laver nu, fordi jeg ikke har storyboards og forberedelse, skal vi så ikke bare blive tidligere færdige?' 

Trods en fornem indtjening på næsten tre mia. dollars på verdensplan var kritikerne langt fra så imponerede over Hobbitten-trilogien i forhold til Ringenes Herre, og publikums modtagelse har været blandet.

Som bloggeren Julius Kamper bemærker i et indlæg her på kino.dk, ser Jackson umådeligt træt ud i de videoer, der kom frem under produktionen af de tre film. Sammen med bloggerens argumenter om heftig genbrug af elementer fra Ringenes Herre, begynder et billede at tegne sig af en presset mand ved siden af sig selv.

Peter Jackson arbejder lige nu på en Tintin-film sammen med Steven Spielberg, og man kan håbe, at der er lidt mere forberedelsestid til rådighed for den Oscar-vindende instruktør.