Robert Downey Jr.: De 8 bedste roller

Se listen og stem selv på din favorit
Billede
(© UIP)

Talentfuld ungdomsstjerne. Berygtet stofmisbruger. Velanset birolleskuespiller. Og nu titelrollen i flere store franchises og Hollywoods bedste betalte skuespiller.

Historien om Robert Downey Jr.er velkendt, og skuespilleren, der i denne uge er aktuel med dramaet Dommeren, er mere populær end nogensinde før.

Men hvad er Downey Jr.’s bedste roller? Det spørgsmål har vi stillet os selv på redaktionen. Og resultatet kan ses herunder.

Stem forneden på din favoritrolle og fortæl os, hvilken du stemte på i kommentarfeltet.

Wonder Boys

 

8. Terry Crabtee (Wonder Boys)
Curtis Hansons film om en professor (Michael Douglas), der kæmper med en bogkontrakt, et falleret ægteskab og en elev på afveje, er et tragikomisk drama, hvilket går hånd i hånd med Downey Jr.’s selvdestruktive komik. Rollen som redaktøren Terry er mindre, men stjæler hver scene.

Sherlock Holmes

7. Sherlock Holmes (Sherlock Holmes)
Mesterdetektiven blev relanceret i en langt mere kæk udgave end førhen set, da Downey Jr. sprang ud som som genial men excentrisk modpol til Jude Laws mere jordbundne Watson. Downey Jr. kan noget med larger than life-roller og er i sit es, når det kommer til buddy-komedier. 

Chaplin

6. Charles Chaplin (Chaplin)
En af karrierens mest ikoniske roller er den som selveste Charles Chaplin i Richard Attenboroughs lidt for traditionelle portræt. Præstationen gav en Oscar-nominering til den unge Downey Jr., der som stumfilmsstjernen viser en mere afdæmpet side af sit talent.

 

Natural Born Killers

5. Wayne Gale (Natural Born Killers)
Oliver Stones film er en satire på mediernes besættelse af vold. Downey Jr.'s gale og fuldstændig hæmningsløse rolle som tv-reporteren, der blindt følger Mickey og Mallory i jagten på høje seertal (og et nyt liv med sin kinesiske elskerinde) fremstår som essensen af filmens budskab.

Zodiac

4. Paul Avery (Zodiac)
David Fincher hyrede Downey Jr. i rollen som arrogant og selvoptaget journalist, der lader jagten på Zodiac-morderen ødelægge sit liv. Karakteren er ikke langt fra skuespillerens andre stodderroller, men sat overfor det mørke seriemorder-univers er effekten forfriskende tragisk.

Tropic Thunder

3. Kirk Lazarus (Tropic Thunder)
Downey Jr. fik en Oscar-nominering for sit portræt af en method actor, der går all black til optagelserne på en lidt for realistisk krigsfilm. Ben Stillers komedie er sjov nok, men Downey Jr.’s rolle er hysterisk morsom!

Kiss Kiss Bang Bang

2. Harry Lockhart (Kiss Kiss Bang Bang)
Karrieren oplevede et comeback med rollen som småsvindleren Harry, der kastes ud i en større mordgåde og slår sig sammen med en homoseksuel privatdetektiv. Shane Blacks dialog passer perfekt til Downey Jr.’s kække levering, og kemien mellem selvsamme og Val Kilmer er spot on.

Iron Man

1. Tony Stark (Iron Man 1-3, The Avengers)
Det er måske en anelse forudsigeligt at kåre Tony Stark til Robert Downey Jr.’s bedste rolle. Men kan man overhovedet adskille de to fra hinanden? Før 'Iron Man' var den selvironiske superhelt en saga blot. Så kom Stark på banen med den ene selvfede punch line efter den anden, og en hel genre blev fornyet. Genius. Billionaire. Playboy. Philanthropist!

Dommeren er lige nu aktuel i de danske biografer.