Cookie- og Privatlivspolitik
Nikolaj Lie Kaas - Top 10

Nikolaj Lie Kaas - Top 10

Karrierens hidtil bedste film

Stem op!
9
Stem ned!
0
(reset)

Som søn af Preben Kaas lå det i kortene, at Nikolaj Lie Kaas skulle blive skuespiller. Men at han er blevet en af landets absolut største med roller i alt fra seriøse dramaer, komedier, kompromisløse kunstfilm til internationale roller er en usædvanlig bedrift. 

Nu er han aktuel som Carl Mørck i Kvinden i buret, og vi kårer derfor den 40-årige skuespillers 10 bedste film.

Stem på din favorit forneden.

10. Blinkende lygter (2000)
Instruktør: Anders Thomas Jensen
Dansk svar på Quentin Tarantino, Guy Ritchie og Coen-brødrenes film med udødelige citater som "Det ska’ jeg da haa", "Faktisk så er Ove Ditlevsen en af vores største digtere" og "Lad nu være med at bløde på pengene, Peter." Nikolaj Lie Kaas spiller den underkuede, huebærende Stefan - en af de fire uheldige kriminelle, der flygter ud i skoven med en stor pose penge med gangsteren Færingen i hælene.

9. De grønne slagtere (2003)
Instruktør: Anders Thomas Jensen
Lie Kaas’ dobbeltrolle som slagtersvenden Bjarne og hans mindre begavede bror, Eigil, er det faste holdepunkt i Anders Thomas Jensens makabre, men sjove hyldest til 'Delikatessen' (1991). Mads Mikkelsen stjæler dog showet som den storsvedende, tyranniske Svend med den absurde hårgrænse. Filmen byder desuden på fantastiske udsagn som: "Pølser har altid fascineret mig. Man kan vel nærmest sige, der er noget mytologisk ved at dræbe et dyr, og efterfølgende håne det ved at stikke det op i dens egen tarm."

8. Adams æbler (2005)
Instruktør: Anders Thomas Jensen
Selvom Nikolaj Lie Kaas' rolle i 'Adams æbler' er temmelig lille, viser den skuespillerens fornemme talent for komik som den bøvede Holger. Filmens hovedroller spilles af Mads Mikkelsen og Ulrich Thomsen, og dens genistreg ligger i blandingen af religiøse overtoner, sort komik og folkelig appel. Modtog som fortjent en Robert-pris som Bedste danske film i 2005. 

7. Idioterne (1998)
Instruktør: Lars von Trier
Af alle Lie Kaas’ film er Dogme-klassikeren 'Idioterne' den mest kontroversielle. Jens Albinus har hovedrollen, men Nikolaj Lie Kaas spiller med hudløs ærlighed Jeppe, en af filmens "idioter" - altså folk, der har bestemt sig for at være stolte af deres indre idiot og vise den frem for omverdenen. Knugende, betagende og kompromisløst realiseret af Lars von Trier.

Brødre

6. Brødre (2004)
Instruktør: Susanne Bier
Susanne Biers drama skildrer brutalt forholdet mellem brødrene Michael (Ulrich Thomsen) og Jannik (Nikolaj Lie Kaas), der ændrer totalt karakter, efter førstnævnte vender hjem fra en traumatiserende oplevelse som soldat i Afghanistan. Kaas' portræt af en mand, der formår at oppe sig på grund af brorens posttraumatiske stress og kærligheden til hans familie, er måske karrierens mest intense præstation, der rammer tilskueren som en mavepuster.

5. Elsker dig for evigt (2002)
Instruktør: Susanne Bier
Efter en række biroller i actionfilm til drengerøvssegmentet kastede Lie Kaas sig over den noget mere tragiske genre i Susanne Biers usentimentale Dogme-melodrama. Her spiller han den unge Joakim, der lammes i et biluheld og efterfølgende lader sin vrede gå ud over kæresten Cecilie (debuterende Sonja Richter). Filmens force er mindst lige så meget Mads Mikkelsen og Paprika Steens realistiske ægteskabsdrama, men Lie Kaas' præstation er imponerende usympatisk og menneskelig på én og samme tid.

4. Drengene fra Sankt Petri (1991)
Instruktør: Søren Kragh-Jacobsen

Allerede som 18-årig blev Nikolaj Lie Kaas' talent hyldet af den danske filmbranche, og det kastede både en Robert og en Bodil af sig for Bedste birolle i Kragh-Jacobsens drama om besættelsestidens Danmark. Debuterende Lie Kaas har rollen som outsideren Otto, der slutter sig sammen med syv gymnasieelever og danner en modstandsgruppe. 

Kærlighed på film

3. Kærlighed på film (2007)
Instruktør: Ole Bornedal
Alfred Hitchcock har ikke levet forgæves, og man fornemmer en klokkeklar hyldest i Bornedals 'Kærlighed på film', der er smukt filmet af Dan Laustsen. Anmelderne var ikke helt enige, men Nikolaj Lie Kaas' præstation kan man ikke anfægte. Psykotisk, kamæleonagtig og brutal udfordrer til Anders W. Berthelsens hovedkarakter, der har stjålet hans identitet.

2. Reconstruction (2003)
Instruktør: Christoffer Boe
"It is a film. Everything is constructed. Still it hurts." Fortællerstemmen i begyndelsen indkapsler ’Reconstruction’ i en nøddeskal. Det er en selvreflekterende, stilsikker kunstfilm, men ikke uden følelser. Nikolaj Lie Kaas har hovedrollen som en mand, hvis liv vendes op og ned, da ingen pludselig kan genkende ham. Han er blevet overflødiggjort i sin egen tilværelse, selve hans eksistens er på spil, og centralt står kærligheden til Maria Bonnevie, der spiller en symbolsk dobbeltrolle.

1.Dirch (2011)  
Instruktør: Martin Zandvliet
Måske den allersværeste rolle, man overhovedet kunne påtage sig som dansk skuespiller. Sådan var der nok mange, der tænkte, da Nikolaj Lie Kaas valgte at spille Dirch Passer i biografien over hans liv som folkekær og allerede legendarisk revystjerne, der kæmper med sine indre dæmoner. Lie Kaas formår overbevisende at fange ikonets balance mellem det komiske og det tragiske takket været sin suveræne præstation. 

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
 

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
birgitteuser/583589

Nikolaj er da helt dansk films konge , alt han røre ved bliver til guld altid total grineren og så han jo nuttet

Lisbeth

Hold da op det er jo svært! Manden er jo en fantastisk skuespiller, og alt (næsten) hvad han får fingrene i bliver en succes! :-) så jeg kan altså ikke vælge, der er to jeg ikke har set, men de har heller ikke scoret mange point, og resten er mere eller mindre gode. Solkongen, Kvinden i buret, Blinkende lygter....you name it :-)

Line FS

Jeg har altid været meget begejstret for Nikolaj Lie Kaas, synes godt nok han er en dygtig skuespiller. Nogle gange rammer han bare total plet og man sidder med munden åben og tror næsten ikke på det man lige har set.
Blinkende lygter er en genial film, og det nok den af disse 10 som jeg ville vælge!

James Jackson Carteruser/657144

Jeg har svært ved at udnævne den bedste film, da spørgsmålet er om det er den bedste Lie-Kaas præstation eller film som helhed ... Præstation er 'Dirch' klart min nummer et; en fantastisk film, hvor ikke kun Lie-Kaas spiller fantastisk, men også Lars Ranthe. Deres forhold føles så ægte, at illusionen aldrig bliver brudet ... Bedste film som helhed er fra min side 'Blinkende Lygter'; ikke blot min yndlings danske film, men også den sjoveste film jeg nogensinde har set, samt en solid præstation af alle skuespillere

Jacobuser/338651

Det er absolut et svært valg, da han på alle måder er en fænomenal skuespiller - Men hans præstation i De Grønne Slagtere, hvor han stråler i både rollen som den alvorlige og traumatiserede Bjarne og den irriterende, påtrængende og hylende morsomme Eigil-musen, står i min verden lidt over alle de andre.

Henrik

Da jeg ikke har set nr. 2 & 3 må det fra listen blive Blinkende lygter eller Dirch. I Brødre er han også suveræn og så mangler lige kandidaten, hvor han er super skarp. I Dolly var han bare den der krøllede morsomhed som han også gør så fantastisk. Han kan ikke sættes i bås - Heldigvis!

Anne-Sofie

Det er en mega god film...

anna-marie

Han forstår generelt bare at leve sine roller helt igennem. I Dirch spiller han en utrolig følsom rolle hvor man som tilskuer fornemmer hans store respekt for det menneske, han spiller.
En fantastisk rørende oplevelse, som stadig sidder i kroppen.
TAK!

thea

han klarer sig virkelig også godt i denne film fra 2001 i rollen P, meget overbevisende og gennemført. Men jeg synes generelt han klarer sig godt i alle hans roller, han er en meget alsidig skuespiller :D

Anjauser/48692

Min favorit med Nikolaj er uden tvivl Solkongen

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.