Cookie- og Privatlivspolitik
Vil Hobbitten revolutionere 3D?

Vil Hobbitten revolutionere 3D?

Filmens danske distributør om det nye 3D-format

Stem op!
20
Stem ned!
-3
(reset)

Det moderne 3D-format fik sit gennembrud med Avatar, og siden har det været op og ned med de helt store oplevelser i den ekstra dimension.

Især de konverterede 3D-film (film der ikke er optaget direkte i formatet), der udkom i kølvandet på ’Avatar’, som fx Clash of the Titans og Alice in Wonderland, har været udsat for kritik fra biografgængere, der har oplevet 3D som en gene fremfor en forbedring af filmoplevelsen.

Formatets udfordringer er dog ikke nogen hemmelighed, og derfor har både Peter Jackson og James Cameron annonceret forbedret 3D i fremtiden. En fremtid der starter lige om lidt, når ’Hobbitten: En uventet rejse’ får premiere i midten af december.

Peter Jackson har nemlig optaget sin trilogi med en ny teknologi for et roligere og skarpere billede. Også kaldet Higher Frame Rate 3D (HFR 3D).

Film, som vi kender dem, er optaget med 24 billeder i sekundet. Også kaldet frames per second (fps). 24fps er standarden for måden, vi opfatter film på - inklusiv et billede der udviskes ved hurtig panorering - men i HFR er antallet fordoblet til 48fps.

- Én af de største udfordringer ved 3D i dag er at der kan opstå problemer med skygger, motion blur og dybdeskarphed. Og der rækker 24fps i 3D-formatet ikke. Derfor kan man opleve motion blur eller ”ghosting” - især ved hurtige actionfilm og den slags, og det er jo ikke heldigt for nogen. Desuden kan man godt blive træt i øjnene af at se 3D, siger Sund Lind Thomsen, filmchef for SF Film, der distribuerer Hobbitten-filmene herhjemme.

Oplevelsen er ikke ukendt for hverken biografgængere eller for den sags skyld Peter Jackson, men det kan HFR 3D forhåbentlig være med til at eliminere eller i det mindste reducere til det nærmest ubetydelige.

- Jeg har set klip fra ’Hobbitten: En uventet rejse’ i HFR 3D, og det er fuldstændigt vildt. Man anstrenger på ingen måde øjnene. Alle panoreringer er lynhurtige, der er ikke noget som hænger, og det er temmeligt fantastisk, lyder det begejstret fra Sune Lind Thomsen.

Men ikke alle er lige imponerede over det nye format.

De første reaktioner
Den første publikumsvisning af udvalgte scener fra Hobbitten-filmen i HFR 3D på årets CinemaCon resulterede i blandede reaktioner. Billedet stod for skarpt, og nogle sammenlignede det visuelle udtryk med hjemmevideo eller behind the scenes-materiale. Der manglede med andre ord det bløde filter, som ofte udgør den store forskel på spillefilm og vores egen hverdag.

- Den kritik kan jeg godt forstå. Faktum er, at når du ser en panorering henover en bjergryg, ser det sindssygt godt ud og står utroligt skarpt. Men når der kommer skuespillere på… På afstand, er der ingen problemer, men når kameraet kommer lidt tættere på, bliver de så tydelige, at du som biografgænger aldrig har set noget lignende. Peter Jackson fortalte publikum, at de var nødt til at bruge 10-12 minutter på at indstille hjernen til formatet. Det blev jeg også nødt til at sige til mig selv. Man får jo et chok, når man kan se alt fra årer og porer i ansigtet til syninger på tøjet. Lidt ligesom dengang HD og større fjernsyn kom frem derhjemme i stuerne. Men nu er det jo helt okay på TV. I biografen er man bare vant til at se film på en anden måde, og nu vil Gandalf og de andre fremstå knivskarpe - og endda i 3D.

Peter Jackson
Om Peter Jacksons fremvisning i HFR 3D for fans var et forkert træk, er således svært at sige, men der var trods alt tale om tidlige og ufærdige scener fra den nye fortælling om Middle-earth.

- Scenerne var ikke færdigbehandlede, og de manglede stadig et såkaldt cinematic layer. Ikke at man efterfølgende slører billedet, men man skaber det bløde look, vi kender fra spillefilm, så man ikke kun lægger mærke til træets deltaljer i Legolas’ bue, men stadig følger med i historien på lærredet.

Og så er spørgsmålet naturligvis, om vi får det nye 3D-format at se i biograferne herhjemme.
  
  - Vi glæder os meget til at præsentere første del af Hobbitten i det nye HFR 3D-format i en masse danske biografer, bekræfter Sune Lind Thomsen, der altså ikke kun skal lancere årets mest ventede film, men også introducere publikum for et helt nyt billedformat i samarbejde med biograferne.

Hobbitten: En uventet rejse får premiere den 12. december.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Fjok

Som med de mange gange film-industrien har revolutioneret "formatet" med nyt, har der altid været en`tilvænnings-periode fra publikum, så det overrasker vel ingen..?? Tænk bare på skellet mellem stum film og lydfilm, som må siges og være et`kæmpe spring fremad. Men mange mente oprigtigt, at det var et`tilbage skridt istedet. Og fra sort/hvid til farver, osv. osv...!! Vi mennesker er trygheds-freaks og skal derfor altid vænne og indstille sig til nyt, og når vi så har taget det nye til os, kan vi slet ikke forstå at vi ikke billigede det fra starten.....?? men sådan er der jo så meget ;-) Mht. 3D/48 hfr, så mener jeg personligt at det er så revolutionerende, at det vil tage tid førend dette format er blevet almindeligt, fremfor at det nu er til diskussion. I mellemtiden vil jeg nyde hvert sekund af de nye Hobbit film i dette fuldstændige fantastiske format og ny måde og se spille film på..!! 10* herfra..!!

Niels

det allerbedste ville være 3D uden briller

tobecontinueduser/1028763

Håber vi kan undgå hovedpine og kvalme i fremtiden :'(

Maria Holmen

Holder mig stadig til mine principper - 2D all the way!

Michaeluser/170670

Jeg synes 3D giver en langt bedre indlevelse i filmen. Med 2D er det som at kigge igennem et vindue mens med 3D er det som at være der selv.

Jeg kan da godt være lidt bekymret for at det kan ødelægge oplevelsen at man mister det bløde look, men jeg tror det er et spørgsmål om tilvænning.

Pederuser/327469

Det "morsomme" er jo, at Peter Jackson & Co ikk har valgt at udsende traileren i 48fps på nettet, hvor bl.a. Quicktime jo sagtens kan afspille i 48 billeder... der er ingen tvivl om, at de 48 frames kommer til at ligne interlaced video (fields i stedet for progressive frames) bare i højere opløsning. Det er et spørgsmål om smag, men jeg foretrækker motion blur og shallow depth og knapt så overbelyste billeder som Hobbitten-traileren indeholder. Man kan jo mene, hvad man vil om Prometheus, men 3D'en og det fotografiske arbejde på den film var uovertruffent.

Tcauser/922016

Der står jo i artiklen at det tager 10-12 min. før hjernen vender sig til det nye format - hvorfor en trailer i 48 fps på et par minutter ikke være tilstrækkelig.

Antaeus

Nix, der har næppe været en eneste almindelig spillefilm i 3D, som kunne hamle op med billedkvaliteten i 2D. Enig i at det fotografiske i Prometheus var flot, men hvad nytter det når filmen i den grad halter.

Laurauser/906212

Jeg var så forberedt på at rejse til et andet land for at se den i 48fps men det bliver så ikke nødvendigt :D YES !! Ejjj det såå fedt at høre !!! Jeg har siddet i så lang tid nu og håbet på vi fik 48fps til DK! Kan kun opfordre folk til at se den i den nye format for hvis der er nogen som ved hvordan man laver fed 3D så det PJ han har jo arbejdet med det før man filmet med det! Faktisk er der taget noget speciele 3D billeder tilbage fra LOTR fordi han gerne ville have filmet den i 3D .. Det kan kun blive super godt og glæder mig så meget til at se det!! :D

jonuser/927757

Hvis det rent faktisk virker, og Peter jackson holder hvad han lover (som han jo som regel gør), så bliver det for vildt. Hvis der derimod ikke er den store forandring fra den gennemsnitslige 3-d... Ja så ved vi jo alle godt hvor forfærdeligt det er...

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Horsi

At i tror på at Johson stadig får en triologi. I må have spist noget i ikke kunne tåle.

1 dag siden
niklasuser/662911
niklasuser/662911

The Wolverine helt klart! elsker hugh jackman skuespil, og så er wolverine bare mega badass ;)

1 dag siden
Peter H. GO PACK GO

Kan kun være denne X-Men: Days of Future Past som er den mest helstøbte af X-Men filmene, ellers er Deadpool og Logan fremragende film

2 dage siden
Nielsuser/659894
Nielsuser/659894

Days of Future Past har nogle fede 70er vibes og et godt tidrejse plot, og er min favorit som "rigtig X-men film".

2 dage siden
Shah Bazidas

Gennem mit lange liv som X-Men fan, så har Wolverine karakteren været den, som virkelig har fanget mig fra starten af.

2 dage siden

Aktive debatter