Caprino-interview: "En fortsættelse ville koste 230 millioner kr."

Interview med medforfatteren af 'Bjergkøbing Grand Prix'
Il Tempo Gigante!
(© Caprino Filmcenter a/s)

I denne uge får den imponerende dukkefilm, 'Bjergkøbing Grand Prix', repremiere i biografen.

VI har talt med Remo Caprino, søn af instruktøren Ivo Caprino, som var produktions manager og medforfatter på filmen, der fik premiere i 1975.

Hvad er som regel folks yndlingsscene fra 'Bjergkøbing Grand Prix'?
Svært spørgsmål. De fleste snakker om deres yndlingskarakterer, og der er Ludvig nok favoritten, men ellers er det helheden, som fascinerer mest. Men det kunne være sjovt, at spørge de 48.000 facebook-fans om deres yndlingsscene.

Hvem opfandt udtrykket ”Træk mig nu baglæns ind i fuglekassen”?
Det var journalist Kjell Syversen, én af de fire manuskriptforfattere på filmen. De andre var Kjell Aukrust (ophavsmanden til karaktererne) og min far og jeg.

Hvad synes du om bølgen af computeranimerede film, der overtager klassiske tegnefilm og stop-motion?
Teknikken har gjort den computeranimerede film muligt, og så er det klart, at den bliver taget i brug. Om filmene bliver bedre af den grund, er det store spørgsmål. Når man ser budgetterne til de store nye animationsfilm, har teknikken dog ikke gjort det billigere at producere den slags film.

Hvor lang tid tog filmen at indspille, og hvad var det mest udfordrende ved det afsluttende racerløb ?
Filmen tog seks år at indspille, og det sværeste ved raceløbet var at få kameravognen til at følge bilerne på en realistisk og korrekt måde. (se billedet nedenfor) 

Hvilken scene fra filmen er din favorit?
Ingen specifik men orkestersekvensen på Bjergkøbingtoppen er et utrolig stykke arbejde, når man ved at der skal 24 billeder til pr. sekund film. Det som imponerer mig mest, er at min far gav liv til figurerne. Sofus, Ludvig og Theodor er af ”kød og blod” - de har sjæl!

Er det rigtigt, at der findes en rigtig model af Il Tempo Gigante?
Ja! Vores 1:1 model af bilen fra filmen står stadig udstillet i Hunderfossen Familiepark, nord for Lillehammer.

Hvorfor er filmen stadig så populær?
Jeg tror, det er fordi, at figurerne har sjæl - som tidligere nævnt. Sofus og Ludvig repræsenterer alle menneskers alter ego, optimisten og pessimisten. Desuden er filmen proppet med detaljer. Publikum fortæller mig stadig, at de opdager noget nyt, hver gang de ser filmen.

Kommer der nogensinde en fortsættelse?
Nej, det gør der nok ikke. For et par år siden udarbejdede vi et budget for en opfølger, og det løb op i ca. 230 millioner norske kr. Det er desværre langt ude for vores rækkevidde. Desuden ville det kræve udenlandske investorer, og så ville det ikke længere være et Caprino-produkt, men vi ville få al kritikken, hvis den ikke svarede til publikums forventning. Faldhøjden er enorm på en kultfilm som denne.

Har du noget bonusviden om filmen?
Bjergkøbing Grand Prix har verdensrekord i antal solgte biografbilletter i et hjemmemarked. I Norge har den tilsammen solgt 5,5 mio biografbilletter ud af en befolkning på ca. 4,5 millioner mennesker!

Bjergkøbing Grand Prix - som man ærligt talt ikke bør snyde sig selv for - får repremiere den 30. juni.

Indspilningen af Bjergkøbing Grand Prix