Cookie- og Privatlivspolitik

Krigen i Ukraine har gjort 'Hvidstengruppen II' uhyggeligt aktuel

Vi har talt med den premiereaktuelle instruktør Anne-Grethe Bjarup Riis

Stem op!
12
Stem ned!
0
(reset)

(Kan du ikke se traileren herover, så tryk på linket her og tillad alle cookies)

Anne-Grethe Bjarup Riis har instrueret en af de største danske filmsucceser i nyere tid med Hvidstengruppen i 2012. Nu vender hun tilbage med efterfølgeren Hvidstengruppen II: De efterladte.

Etteren handlede om modstandskampen mod nazisterne under 2. Verdenskrig, hvor ejerne af Hvidsten Kro, familien Fiil, indledte en intens kamp mod tyskerne.

Efterfølgeren kigger nærmere på konsekvenserne af deres handlinger, som er et totalt ubeskrevet blad i historien. Det var det, der overbeviste Anne-Grethe Bjarup Riis om at vende tilbage, som hun fortæller, da vi mødte hende til et interview:

- Filmen er et historisk dokument, fordi du kan ikke bare læse historien i en bog eller se den i et tv-program. Det er helt nede i personlige breve, digt skrevet på toiletpapir, dagbøger, interviews. […] Det har været et gigantisk researcharbejde at finde alle de komponenter og snuppe de elementer, der skal blive til et manuskript.

LÆS OGSÅ: Nyt i biografen: Her er danskernes 5 mest ventede film i marts

'Hvidstengruppen II: De efterladte' er en barsk og rørende fortælling om almindelige mennesker i grufulde situationer. Den handler nemlig om, hvad der skete med Gerda og Tulle Fiil, efter mændene i deres familie er blevet henrettet, og hvordan deres mor Gudrun forsøger at holde sammen på de yngre familiemedlemmer på Hvidsten Kro.

Anne-Grethe Bjarup Riis fortæller, at hun blev mødt med spørgsmål om, hvorvidt der overhovedet var materiale til en efterfølger. Til det er svaret klart:

- Jeg anede ikke, at den historie eksisterede. Det var faktisk skræmmende, at det er fuldstændig gået hen over hovederne på os. Jeg blev også spurgt: Vil du lave en toer? Men mændene er jo døde, og krigen er jo slut. Men det var den jo ikke, den var ikke slut. Hvad de to piger, Tulle og Gerda Fiil, udsættes for ned igennem Tyskland som krigsfanger, det er så sørgeligt, og det må ikke ske.

LÆS OGSÅ: Dansk filmkonge om Krummevanvid, 'Hvidstengruppen II' og stor Netflix-kritik

Filmen, som oprindeligt skulle være udkommet i december sidste år, er blevet uhyggeligt aktuel grundet Ruslands invasion i Ukraine, som lige nu skaber kaos overalt i verden.

- Det er helt vanvittigt, at det sker igen i Ukraine. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at vi skulle have en krig i Europa, og jeg prøvede i starten at tænke: Jamen, det er jo ikke sådan rigtig krig-krig.

- Men bomberne regner ned over byerne, civile bliver skudt, og det, der er så tosset, er, at der kommer en masse efterladte, som jo er dem, vi har fokus på i 'Hvidstengruppen II'. Og jeg tror på, at det portræt, vi laver af de kvinder i filmen, gør, at vi forstår de flygtninge, som kommer op og skal have asyl hos os bedre.

Hvidstengruppen II: De efterladte får premiere den 10. marts i biografer landet over.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
 
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter