Cookie- og Privatlivspolitik

Walesa - Håbets mand

Tilladt for børn over 11 år
Filmen har en gennemgående konfliktfyldt stemning præget af politiske uroligheder og social nød. Den har en stærk tone af realisme dels ved brug af historiske optagelser fra begivenheder og dels ved urolig og sort/hvid fotografering, der efterligner dokumentarisme. I mange scener ses konflikter i form af demonstrationer eller skænderier mellem personer. En række scener har voldelig karakter: Politi slår løs på og jager demonstranter, arresterede slås med knipler eller sparkes liggende. En scene beskriver hvordan en mand får benet kørt over af en kampvogn mens han skriger. Da volden imidlertid ikke er udpenslet, og da hovedpersonen beskrives med en stærk overlevelsesvilje, vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
12.06.2014
| |
2 timer 7 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Walesa. Czlowiek z nadziei
|
Versioner: se alle
Originalversion, Særvisning
|

Filmen 'Walesa - Håbets mand' begynder i 1970, hvor Lech Walesa er elektriker på værftet i Gdansk, men han er utilfreds med tingenes tilstand i Polen.

Sammen med andre aktivister begynder han at organisere arbejderne i ikke-kommunistiske fagforeninger, der går imod regeringens kontrollerede system.

Walesa vinder manges støtte, ikke mindst på grund at sit karismatiske ydre, og med sin hustru Danuta ved sin side, kommer han til at lede oppositionen i Polen. Det er ikke en ufarlig opgave, og et opgør mod autoriteterne er i vente. 

Polens, til tider turbulente, politiske situation er godt materiale til en film, og den anerkendte instruktør Andrzej Wajda har allerede to gange skildret den anti-kommunistiske opposition i filmene ’Marmormanden’ (1976) og ’Jernmanden’ (1981), der blev belønnet med Guldpalmen i Cannes.

’Walesa - håbets mand’ afslutter trilogien ved at skildre den måske mest markante, politiske skikkelse i landet, Lech Walesa. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (10 votes)
4.1
3.8

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "[...] en film, der virker så kronologisk rigtig og politisk korrekt set fra udsigtsposten i 2014, at den i længden kommer til at virke lidt tung og kønsløs." (Jacob Wendt Jensen)

 • BT

  "Wajda leverer et solidt og troværdigt portræt af Walesa uden at gøre det til et heltekvad." (Birgitte Lorentzen)

 • Filmland P1

  "Misforstå mig ikke, Andrzej Wajda har skabt et dygtigt vellavet monument over et særligt menneske, der havde stor betydning for verdenshistorien. Men han har ikke formået at gøre det særlige menneske til en god historie." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "'Walesa - Håbets mand' er ikke nogen opgejlet helgenbiografi, skønt ubetinget sympatisk indstillet overfor sin hovedperson [...]." (Johs. H. Christensen)

 • Politiken

  "Ikke radikal eller moderne i sin fortællemåde, men elementært velfortalt og visuelt vellykket på en helt upåfaldende måde." (Sophie Engberg Sonne)

 • Weekendavisen

  "Wajdas film tegner et kritisk portræt af Walesa. Denne har dog altid historien på sin side. Vi ved, at alle afsavn betaler sig i længden." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Tine H

Denne film er næsten et must see, når man lige har været i Gdansk https://aworldtoexplore.dk/forlaenget-weekend-gdansk/ og set museet for hans parti solidaritet og Walesa fremstår ikke som en ophøjet helt eller lignende i denne film, det kan jeg rigtig godt lide!

Marta

Filmen giver kun mening, hvis man ved lidt om Polens historie og Walesa i forvejen; jeg vil aldrig anbefale den som en intro.
Skuespillere, især Robert Wieckiewicz, har gjort et fantastisk job!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.