Cookie- og Privatlivspolitik

Vind biografbilletter hver uge

Vertigo (1958)

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Se mere på medierådet.dk
|
2 timer 8 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Vertigo
|
Versioner: se alle
2D, Særvisning
|

I 'En kvinde skygges' må politimanden Scottie Ferguson (James Stewart) trække sig tilbage på grund af akut højdeskræk, men bliver hyret privat af en ven til at skygge dennes kone (Kim Novak).

Hvad der starter som en regulær detektivhistorie, udvikler sig hurtigt til et besnærende studie i mørk, maskulin psykologi. Romantisk besættelse, skyld, død og psykose sættes alt sammen virtuost i scene af Hitchcock – det ene øjeblik dragende som en mystisk drøm, det næste skræmmende som et febrilt mareridt.

’En kvinde skygges’ er efter manges mening Alfred Hitchcocks bedste og mest komplekse film – og den lægger da også nummer et på filmmagasinet Sight & Sounds liste over filmhistoriens bedste film foran ’Citizen Kane’. Allerede fra den svimlende optaktsmusik og det spirallignende titeldesign ved vi, at der venter os noget ekstraordinært.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (31 votes)
5
0

Instruktør

Relaterede nyheder

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Lukas

Jeg vil faktisk ikke sige så meget om Vertigo, da jeg syntes at ALLE skal se den. Men der er stadig væk nogle ting som jer gerne vil sige om filmen:

1. Performance
Alle skuespillere gør det fantastisk i den her film. Man ser nogle ting til James Stewart i filmen, som vi ikke har set for ham i andre film.
Og Kim Novak og Barbara Bel geddes spiller også godt

2. Plot
Jeg kommer ikke til at sige for meget om filmens plot, da jeg nemt kan komme til at spoile noget af filmen.
Men der går faktisk et stykke tid, før at vi kommer til at se til plottet, og selve filmen er faktisk ret “slow-pace”. Men så når at Scottie ser Madeleine hoppe i havnen, begynder pacen bare at stige, og derfra begynder filmen at vise dens kunst.

Twist slutningen
Vi kender jo godt Hitchcock, og han plejer stort set altid at have en “twist slutning” med i hans film. Og det er der overraskende nok også i den her, faktisk et dobbelt twist. Jeg kommer ikke til at spoile det, men hvis du ikke har set den og gerne vil, så kan jeg bare sige at du har noget at glæde dig til, når du ser den slutning.

QuoteMe

Hitchcock har lavet mange gode film. Det her er min favorit. Kim Novak og James Stewart er som skabt til rollerne. Fotograferingen af filmen er også i særklasse. Hitchcock udtænkte, og brugte her første gang en foto-effekt, som efterfølgende er blevet kendt som "The Vertigo effect", som til stadighed kan imponere mig.

Simon

Hold da op, sindsyg uhyggelig film, især slutningen. Meget, meget stemningsfuld vil jeg sige. Den har en langsom opbygning, man keder sig faktisk en lille smule, men man tilgiver ligesom Hitchcock, da han laver en genistreg. Efter Madeleine hopper i bugten, mærker jeg at Scottie virkelig forandre sig, især når Madeleine ikke er der, eller når han ikke følger efter hende. Det lyder alt sammen som et mesterværk, men jeg synes lige den bliver en tak for romantisk i plottet, og Hitchcock afslører det hele for os midt inde I filmen, og selvfølelig at den har det langsomme tempo. Den bliver faktisk desværre en anelse kedelig.
Filmen havde ikke været en sølle 1 øre hver, hvis ikke at Bernard Herrman havde leveret det musik i det niveau. Den bliver sindsyg uhyggelig når det kommer, hold da op.

Nikolaj

Bestemt en film man skal se hvis man elsker Hitchcocks værker.

S. Rico

...hvis du ikke har set den før, og har læst eller hørt om hvor fantastisk spændende den er, så bliv ikke skuffet, hvis du ikke bliver blæst omkuld fra starten. Den bygges meget langsomt op, og man skal faktisk være noget tålmodig for at gide se den færdig. Giver man den en chance kan man dog stadig få en fin filmoplevelse.

Wayne

Hitchcock i San Francisco. Thriller som senere er blevet gentaget, men aldrig overgået. Klassisk kamp i tårnet til slut.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter